čtvrtek 9. června 2016

Bezový sirup...

... i ostatní bylinkové, které si doma vyrábíme sami, milujeme. Těžko říct, který víc, ale každý rok vyrábím oproti předchozímu roku o pár dalších lahví navíc :-)


Letošní bylinkovou lékárničku tedy doplňuji po pampeliškovém medu o bezový sirup a brzy chci připravit alespoň po jedné dvou lahvích i od mátového, meduňkového, dobromyslového, mateřídouškového a tymiánového sirupu. Možná opět vyrobím sirup ze směsi bylinek jako loni, kdo ví.

Sirupy nám dobře slouží s příchodem chladných dnů, nachlazení, chřipek, ale také je rádi přidáváme v létě do našeho letního pití, které připravujeme z "kohoutkové" vody (ta je u nás velmi dobrá), nakrájených plátců citrónů či pomerančů, opraných lístků máty či meduňky a domácího bylinkového sirupu.

Z černého bezu se chystám (už asi potřetí) znovu připravit i limonádu. Takovou, jakou nám kdysi dělával taťka a my se za ní se sestrou mohly utlouct. Samotné se mi ale nedaří limonádu vyrobit. Někde dělám technologickou chybu a pokaždé mi po pár dnech začne plesnivět :-( Včera jsem ale dostala od jedné známé tip, co s tím, tak vyzkouším, třeba to pomůže .-) Nově si chci bez i nasušit (to mne inspirovala kamarádka, která si z něj vaří čaj).

A jak letos "bylinkujete" vy? Jaké další dobroty z bylinek vyrábíte? Podělíte se o nějaký svůj tip i s námi ostatními? .-)

Krásné dny

A.

23 komentářů:

  1. Anničko bezový sirup jsem ochutnala prvně loni, když ho dělala tchýně a chutnal mě i dětem, tak jsme od ní dostali pár skleniček (zavařených) a použili ho při nachlazení na jaře. V neděli jsem na chalupě vyrazili na bez, natrhali a tchýně mi sirup vyrobí a opět zavaří. Já bych to nestihla. Ráda bych ho vyráběla sama, ale pracovní vytížení mi to nedovolí a babi to ráda pro děti udělá.
    Letos bych chtěla zkusit rybízovou šťávu, vypadá to, že bude hodně rybízu. Mrzí mě, že už nemáme maliny. Dědovo malinovka byla úžasná. No tak malinovou šťávu a šťávu z černého rybízu kupuji v manufaktuře. Není domácí, ale chutná lépe než ostatní šťávy.
    Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Terko, já to zatím zvládám,ale když máte ochotnou babičku, kterou to baví, tak proč ne? .-) Časově mi to nepřijde tak náročné, letošní várku jsem zvládla bokem mezi oslavami narozenin sousedčina miminka, švagra a naší Viki :-) Rybízovku určitě vyzkoušej... jen bacha, ráda hodně "tuhne", než dojde ke spotřebě, obsahuje hodně pektinu, tak je třeba dobře odhadnout konzistenci... A maliny... tak co tak zasadit pár proutků na zahradě? .-) Krásný den a ať bezovka chutná! A.

      Vymazat
  2. Aničko, taky vyrábím sirupy. nejvíc bezový, toho mám letos 18 litrů, manžel si ho nosí do práce na pití. letos mám i mátový s pomerančem, zázvorový, budu dělat i meduňkový a loni jsem dělala i kopřivový, ten byl moc dobrý. a taky pak samože trošku z černého rybízu, který mi většinou ve sklepě bouchne. všechno dělám zasyrova, bez kyseliny citronové, jen s citrony nebo pomeranči. a pro jistotu, přece jen máme bezovku celý rok jen tak ve sklepě, nahoru do hrdla sklenice(petky) naliju malou lžičenku slivovice nebo rumu na zakonzervování, potom s tím už nehýbu aby se do nesmíchalo.nic se mi nekazí.
    a teď se těším na tu tvoji vychytávku s tou limonádou.já ji taky neumím, taky mi vždy zplesniví.
    Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, ty ani nepřeváříš?

      Vymazat
    2. ne, nikdy. a dokonce jsem zjistila, že mám ještě dvě petky ve sklepě od loňska.

      Vymazat
    3. Majko, vy tedy máte spotřebu :-) Ale bezovka je opravdu výborná. Zaujal mě ale ten kopřivový sirup - děláváš ho klasicky jako se dělají ostatní bylinkové sirupy nebo máš nějaký speciální postup/recepturu? Věřím, že pokud se skladuje sirup ve sklepě a navrch se navíc přidá trochu alkoholu (dělávám to tak u zavařování džemů a marmelád), může sirup vydržet i bez kyseliny citronové. Já to tak ale nedělám, nemáme sklep,ani chladnější místnost, takže používám kyselinu citrónovou, nechci riskovat, že bych ty litry sirupu musela kvůli plísni vylévat do záchodu... S limonádou - napíšu .-) Majko - já myslím, že určitě převáří :-)

      Vymazat
    4. a Aničko, kopřivový dělám stejně jako bezový, mátový, meduňkový. prostě stejný postup, jen těch bylin tak nějak akorát.

      Vymazat
  3. Aničko, bezovku dělám taky už několikátý rok, bohužel, tuto zimu se mi pokazila, resp. měla nahoře bílý povlak, asi plíseň, tak jsme si ji moc neužili. Nevím, jak ji jinak zakonzervovat. Možná dát do zavařovaček a zavařit? Ale netuším teplotu a čas. Jinak sušíme i bez, mátu, když je, i meduňku nebo šalvěj a hlavně šípky, čaj z nich milujeme. L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko, tchýně mi je loni dala do zavařovačky a klasicky zavařila. Šťáva vydržela do cca konce března OK.

      Vymazat
    2. Luci, není třeba sirup zavařovat. Pokud nemáš chladný sklep, pak stačí přídavek kyseliny citrónové a jakmile začne sirup vařit, stáhnout pěnu a horké naplnit do čistých lahví a hned zašpuntovat (já si je těsně předtím hodím na pár minutek na sto stupňů vysterilizovat do trouby a sirup pak nalévám do horkých láhví). Pokaždé mi vydržely minimálně rok (většinou je do té doby vypijeme), některé mám skladem i déle.

      Vymazat
    3. No, já ho právě nevařím, jen přihřeji, aby se rozpustil sirup a pak max. k 80°C. Kys. citrónovou dávám taky. No, uvidíme letos, každý rok se nemůže vše podařit:-)
      PS: také dávám do horkých lahví, ale je fakt, že jsem je loni poprvé nevydesinfikovala troškou slivovice:-)

      Vymazat
  4. Aničko, já letos jedu sirupy jako malovýrobna. Děti mi je pijí, tak mě to baví vařit. Dělám směsi z aktuálních bylin. Nejvíce mě oslovil sirup s přidáním zběhovcem plazivým. Ten jsem si letos také nasušila. Bez květ suším pravidelně každoročně, čaj je výborný a pomáhá. Určitě doporučuji nasušit :-) Co uvařím se hned vypije. CHtěla bych si je ale navařit i na zimu, jen se bojím, že mimo chladničku nevydrží a sklep nemáme (nevýhoda nových domů). Jak je na zimu skladuješ ty? měj se krásně u vás v Pržně, Ivana.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivanko, tak to je super. Zaujala si mě sirupem se zběhovcem plazivým. Na zahradě jej mám, ale netušila jsem, že se dá takto využít. Budu muset doplnit znalosti :-) A nalákala si mě znovu na ten sušený bez, dnes ještě vyrazím :-) Pokud jde o výrobu a skladování - výroba viz odpověď u komentáře Lucky, skladování - skladuji normálně v technologické místnosti (a to přesto, že je to snad nejteplejší místnost v domácnosti, ale fakt nemám kde... a nic mi zatím nezplesnivělo :-)) Zdravím z Pržna :-) A.

      Vymazat
  5. Nám bezinkovou limonádu dělával děda, bývala výborná a já se o ni marně pokouším už několikátý rok. I moje bohužel dopadá stejně jako Vaše... Aničko, podělte se, prosím, o tip proti plesnivění, ať stihneme také ještě vyzkoušet. ;-) Děkuji, Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veroniko, díky za komentář. Podělím, ještě tento týden, slibuji :-)

      Vymazat
  6. Milé děvčata,pokud nedáte kyselinu citronovou,vždycky se objeví plíseň.Můj osvědčený recept,který dělám léta je 3 litry převařené vody,po zchladnutí vložím 3 velké hrsti bezových květů a nechám v chladu 24 hodin .Druhý den přecedím,vymačkám i vodu z květů,přidám 100 g kys.citronové(nejlevnější je v Lidlu) a 5 kg cukru.Nechám převařit,posbírám vrchní pěnu naplním horké do alkoholových sklenic.Takhle nám vydržel i 2 roky a nic mu nebylo.Podle tohoto receptu dělám jakékoliv bylinkové šťávy.Snad se vám povede.Zdravím všechny Karin

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Karin, díky za komentář. Úplně s Vámi nesouhlasím s tím, že se vždy musí objevit plíseň, pokud se nepřidá kyselina citrónová. Za určitých podmínek (chladný sklep, přídavek trošky tvrdého alkoholu před uzavřením lahve)může sirup vydržet bez plísně poměrně dlouhou dobu i bez ní. Ale na druhou stranu sama (vzhledem k místu, na kterém sklenice skladuji) do každé várky sirupu, ať už je z čehokoliv, kyselinu citrónovou přidávám. U bezovky postupuji dle tohoto receptu: http://www.recepty.cz/recept/vonavy-sirup-z-bezinkovych-kvetu-145514. Někdo dává kyseliny citrónové méně a možná by to i stačilo... Je třeba zkoušet. V podstatě je to ale obdoba toho, co sama píšete :-) Krásné dny A.

      Vymazat
    2. mně se fakt žádná plíseň neobjevuje.

      Vymazat
  7. Ahoj Aničko, já se na výrobu chystám o víkendu, chci i trošku nasušit. Dáváš do sirupu kyselinu citronovou nebo nějaký jiný konzervant? Já vždy trochu té kyseliny přidám a krátce povařím, bojím se, že by mi to vše zplesnivělo. A A moc se mi líbí ty lahve, prosím, kde je kupuješ? Přeji pěkný den. D. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, díky za komentář. K dotazu - dávám kyselinu citrónovou. Blíže viz komentáře výše. Lahve - ty hranaté jsem před pár lety koupila v nějaké letní akci na jednom e-shopu na internetu, ty "kulaté" prodává IKEA :-) Krásný den A.

      Vymazat
    2. Aničko, děkuji. :-) Ty květy oplachuješ? Já je vždy nechám jen chvíli ležet, aby vylezli broučci, aby tam zůstalo co nejvíce toho pylu. ;-)

      Vymazat
    3. Oplachuji, ale jen malinko, právě proto, aby zůstalo co nejvíce pylu... Ale Tvůj nápad se mi líbí, vyzkouším .-)

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna