středa 27. dubna 2016

Než přišly mrazy...

... a pocit, že mě zebou ruce tak, jak tomu bylo naposledy hodně dávno v zimě, dostaly děti skvělý nápad, jehož realizace přišla téměř ve stejný okamžik jako jeho vyřčení nahlas :-)

V sobotu bylo u nás přes všechny negativní předpovědi meteorologů krásně a krásně se na nás smály i pampelišky (tedy správně smetanky lékařské) a Viktorka znalá praxe z předchozích let, jala se sběru květů, že prý se bude dělat med .-)

Za chvíli už držela v ruce igelitku a sbírala a u toho stačila náležitě instruovat i Jiříčka. Asi po půlhodině přišla s vítězoslavným úsměvem a předávala mi tašku, která byla naplněná ani ne z jedné čtvrtiny, že prý jdeme vařit ten med... Naštěstí situaci zachránil tatínek a vyrazil s Viki znovu. Výkonnost se prudce zvýšila, dokonce tak, že za chvíli přinesli jednu plnou tašku pampeliškových květů :-)

To mi trochu zkomplikovalo situaci, byla jsem připravena na jednu várku se 2 kg cukru a navíc mi chyběly citróny... Od čeho jsou ale hodní sousedi, stačilo obejít souseda zleva, souseda zprava a byly citróny tři a i ta další dvě kila cukru jsem nakonec ve spíži v železných zásobách našla.

A tady tedy naše letošní rodinné zlato :-)



Ještě zbývá nastříhat a nadepsat štítky, aby pak nebylo pochyb o tom, co se ve sklenicích nachází a pak šup se sklenicemi do spíže.

Krásný den

A.

10 komentářů:

  1. Ahoj Aničko, je krásně zlatý. :-)Také jsem kdysi dělávala, ale už dlouho ne... Můžeš prozradit recept? Doufám, že se už zase oteplí... !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, děkuji :-) Tak třeba letos i u Tebe, co říkáš?... Recept je velmi jednoduchý, potřebuješ jen hromadu cukru (na 1 l vody = 1 kg cukru), citróny BIO nebo s oloupanou kůrou a pampeliškové květy (já obvykle sbírám 400-500 květů na jednu várku a vycházelo mě to objemově vždycky tak na polovinu igelitky...). Jinak mrkni třeba zde: http://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/zavarovani/recept-na-vonavy-pampeliskovy-med/. Já ale letos v rychlosti vyjela jiný recept, tak jej mám o trochu řidší než loni... na druhou stranu, on mi ještě loni i ve sklenici trochu "přituhl", tak kdo ví, jaký nakonec bude ten letošní :-) A oteplení přijde! :-)

      Vymazat
  2. Taky jsem letos sbírala pampelišky, ale mám jen jednu várku z 1 kg třtinového cukru.
    Mě při sběru děti ani tatínek nepomáhali, sebrala jsem jen to co zbylo na zahradě a kousek za plotem ;-)
    A med už u nás také čeká jen na štítky ;-)
    Jen se mi nějak chybička vloudila, dle receptu měl být med hustý, ale je řidký :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, já si myslím, že to vůbec nevadí, že je řidší... My ho stejně nejvíc dáváme do čaje a tam to vůbec nevadí :-) Krásný den A.

      Vymazat
  3. TAKY JSEM DŘÍV DĚLÁVALA..TENTO ROK SE NA NĚJ CHYSTÁM, ALE KDOVÍ?PLÁNY JSOU...POTŘEBUJU ČAS..A TEN NEMÁM...NESTÍHÁM..ILA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, hlavně v pohodě, ať máš z toho aspoň trochu radost, ne? .-)

      Vymazat
  4. Je to nádhera, já to letos zpackala. Sice jsem si nasbírala pampelechy, ale odložila jsem je, šla sekat trávu, zapomněla na ně a ony uvadly/zavřely se, takže nic. A bohužel nemám tak úžasnou partičku pomocníků jako ty, prozatím, aby mi nasbírali novou dávku, ale nevadí, vynahradím si to na bezovém medíku. :) Ps. Andulko, prosím tě, kde se dají pořídit takové parádní skleničky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, pampelišky ještě pořád kvetou... tak co třeba druhý pokus? .-) A bez snad bude, už si taky brousím zoubky :-) Sklenice v tomto stylu má v sortimentu třeba i IKEA... jen mi to tam v Ostravě prosím všechno nevykup :-)

      Vymazat
  5. Aničko, závidím,že jsi stihla v tom aprílovém počasí pořídit takové zásoby. Váš "medík" má vskutku i krásnou medovou barvičku. Zdravím :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, děkujeme za milá slova. Bylo to o štěstí... a taky iniciativě našich dětí... prostě se rozhodly a bylo :-) Krásný den A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna