středa 6. ledna 2016

Vánoce končí...

... a do jara je daleko. Z komentářů u předchozích příspěvků vidno, že nejsem sama, kdo přemýšlí nad tím, jak v tomto období zútulnit bydlení po úklidu vánočních dekorací.

Snad vám tedy alespoň některé střípky mých dosavadních úvah na toto téma přinesou malinko inspirace pro vlastní bydlení. 


Zdroj obrázků: www.pinterest.com

I bez živých květin lze doma v zimě navodit příjemnou atmosféru. Pro mne je leden i nadále obdobím světýlek a po "barevných" Vánocích vítám malé uklidnění v podobě jemných přírodních tónů či bílé. 

Na stole by tedy neměl chybět nějaký pěkný svícen. Ten může mít řadu podob. Při jeho výrobě můžete recyklovat staré svetry či uplést, popř. uháčkovat "kabátek" samy. Krásně bude vypadat i "svícen" s čajovou svíčkou vyrobený z krajek či skleněný svícen omotaný dokola jemným drátkem s navlečenými korálky.

Pokud vázičku a s živou rostlinou, pak nějaký malinkatý náletový smrček či jedličku vč. důkladně vyčištěných kořínků.

Pěknou dekoraci však vytvoříme i z obyčejné kytice proutků, kterou můžeme ponechat v přírodní barvě či nasprejovat lakem nabílo. Na proutky můžeme zavěsit jednoduché dekorace (drobná srdíčka, ptáčci, hvězdičky vyrobená např. ze samotvrdnoucí hmoty či hmoty FIMO) či přírodniny (drobnější šišky v přírodní či bílé barvě). Působivá je rovněž kytice vyrobená z odkvetlých lat okrasných travin. 

A pokud trváme na květině, proč to nezkusit s vlastnoručně vyrobenými papírovými květy (ty na obrázku jsou vyrobeny z kávových filtrů).

I adventní věnce u dveří je už čas odložit bokem. Proč si však nevyzdobit vstup do domu krásným zimním věncem v bílé barvě vyrobeným třeba z velkých borovicových šišek?

Tak co říkáte? Zaujalo vás něco? Nebo na to jdete z jiné (jaké) strany? .-)

Krásný den

A.

14 komentářů:

  1. Jéé, děkuju, Andulko! :) Nádherná inspirace, z toho krajkového svícnu na fotce ve 3. řadě jsem hotová. Nádherný! ...A jinak, přesně tak jsem to taky vyřešila, vytáhla jsem nádherný sněhobílý ubrus s prolamovaným vyšíváním po babičce a k němu bílý vyšívaný povlak na polštářek, ke kterému jsem doladila pár bílých háčkovaných deček. Aspoň si tak v srdéčku uctím svoji drahou babičku. ....Schovala jsem vše barevné, co mi lezlo na nervy a výzdoba zůstala bílá s oživením dvěma jemně zlatými polštářky, zlatohnědým svícnem a zlatým jmelím. A jsem, kupodivu, spokojená, přesně to jsem potřebovala, klidné čisté barvy, aby si i to oko odpočinulo. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, ten krajkový mě taky hodně zaujal. Ráda bych vyzkoušela... uvidíme .-) S těmi dečkami jsi mě ale překvapila. Vzpomínám si, jak si psala, že si nenáviděla všechny háčkované vločky, které Ti nutila maminka předchozího přítele :-) Hlavně však, že oko "odpočívá" a srdéčko poskočilo radostí :-) Krásný den A.

      Vymazat
  2. Krásná inspirace Aničko. Zatím ještě vánoční výzdobu mám, určitě zachovám do víkendu, mám vše totiž laděné do měděné barvy a ta je příjemná, teplá, takže neprudí :o)). Ale další výzdobu mám v myšlenkách přesně naladěnou do bílé, takže ses trefila.
    Měj krásné dny.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, měděná teď hodně letí :-) A krásně jí to sluší s bílou... tak třeba pár měděných kousků přetrvá i po víkendu?... .-) Krásný den A.

      Vymazat
  3. Aničko, přesně tak to cítím i já, k padajícím vločkám čistá bílá a jak píše Lenka, barevného bylo dost. ;-) Svíčky a aromalampičku svítím dál, světýlka uklidňují...Vše co je bílé ponechávám (vločky na větvičce, háčkovaná girlanda podle tebe...)jen musím vymyslet nějaký nový věneček na bílou stěnu (mám tam nádherně červený ;-)).Měj se fajn. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, někdy stačí opravdu jen málo úprav a hned se člověk cítí líp, viď? :-) Krásný den A.

      Vymazat
  4. jo, jo, ty borový věnečky jsou krásný. škoda jen že u nás během týdne vypadá věneček na vrátkách jak z popelnice tím jak je na dešti a mrazu tak dostává hooodně zabrat. Krásné tři krály :) R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Radko, takovou zkušenost naštěstí nemám. Nám šiškové věnce vydrží vždy dlouho, ale možná to bude tím, že je opravdu alespoň trochu chráněn stříškou, kterou má nad sebou... Hezký den A.

      Vymazat
  5. Parádní inspirace,tak stromeček a svícen z okna uklizený,ale háčkované vločky nechávám a svíčky to je moje.Krásný den.Radka

    OdpovědětVymazat
  6. I já mám leden a únor většinou v bílých barvách, i u nás jsou totiž vánoce v červené a potřebuji potom trochu prosvětlení. Z inspirací se mi moc líbí to srdíčko z bílých korálků.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, srdíčko padlo do oka i mně, Jani. Krásný den A.

      Vymazat
  7. Anicka krasna inspiracia. Prave vcera som odkladala vianocny stromcek, ale biely vencek co som si vyrobila, ten ostal na krbe. Mozno ostane este dlho.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Atize, díky za reakci. Mám radost, že se inspirace líbí. Krásný zbytek neděle A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna