neděle 3. ledna 2016

Růžičková kapusta...

... patří mezi mou nejoblíbenější zeleninu. Každý rok dostávám na jaře od mamky tři čtyři sazeničky. A nikdy na konci sezóny nemohu uvěřit, že z těch křehkých rostlinek vyrostou statné keříčky obalené do malých kapustiček. Pokaždé přečkaly ataky slimáků i sucha. 

Růžičková kapusta se spolu s kadeřávkem řadí mezi zeleninu, kterou můžeme sklízet až v zimě (prosinec až únor v závislosti na podmínkách - ideální je sněhová peřina a pokud možno minimální kolísání teplot). Já obvykle vyrážím na přelomu prosince a ledna.

A tady naše úrodička. Letos (vlastně už loni :-)) sbíral manžel s Jiříčkem.



A jak to máte s kapustičkami vy? Chutná, chutná? .-) U nás jí jíme nejčastěji jako součást zeleninové polévky. Jak ji jíte nejraději vy? Máte nějaký tip na další dobrá jídla?

Krásný den

A.

22 komentářů:

  1. Aničko musím popravdě říct,nalákala jsi mne a už vím co budu zítra vařit. Kapustičky ty já ráda, ale nejraději je mám zapečené s bramborami a zalité vajíčkem. Takové zeleninové francouzské brambory.
    Měj se moc hezky. Z.❤❤❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeni, že bych se do nich zítra také pustila? .-) Jen teď přemýšlím, který z těch vašich tipů na úpravu vyzkoušet dříve... Ale vyzkouším, díky i za ten Tvůj na "zeleninové" francouzské brambory s kapustičkami... Myslím, že mají hodně velkou šanci na úspěch :-) Krásný večer A.

      Vymazat
  2. U nás jede v trojobalu :) Pěkné dny v roce 2016! M..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marionettko, děkuji za tip. To by mě vážně nenapadlo. Určitě chutnají. Jen se člověk asi u kapustiček naobaluje, než všechno obalí :-) Krásný večer A.

      Vymazat
  3. Já ji mám také ráda, ale nikdo jiný ji u nás nejí, takže většinou kupuji jen na vánoce a dělám z ní'českou' zeleninovou polévku a pak použiji jako přílohu k tradiční anglické vánoční krůtě

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, myslím, že tak je to v řadě rostlin. U nás po ni (s výjimkou Jiříčka, který je hodně konzervativní a než si oblíbí něco nového, vždy to chvíli trvá) jedeme všichni a doslova se o kapustičky v polévce pereme :-) Jako přílohu jsem ji nikdy nedělala, ale proč vlastně ne? Může to příjemná změna oproti klasickým bramborám. Krásný večer A.

      Vymazat
  4. Krásnou neděli Aničko, tak já kapustičky ráda, jen ji doma nikdo nerad. Nicméně včera jsem si ji koupila, v letáku Kaufland jsem viděla recept na pečenou, tak se na ni těším. Verča Brett.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Verunko, aspoň Ti je z talíře nikdy potají neujídá :-) Tak snad Ti pečené kapustičky chutnaly. Určitě to byla dobrůtka :-) Krásný večer A.

      Vymazat
  5. Brrr. Já ji vůbec nemusím. Margit

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Margit, zůstane víc pro nás, co ji musíme ve velkém množství :-) Hezký večer a díky za příspěvek. A.

      Vymazat
  6. U nás ji moc rádi nemáme, jen vyvařit v polévce. Je to snad jediná zelenina, kterou nevyhledáváme ;-)).
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, nemá smysl dělat si násilí... Naštěstí je i bez kapustiček z čeho vybírat a vařit :-) Hezký večer A.

      Vymazat
  7. Kapustičky mám ráda, jen jsem v rodině jediná.
    Dávám ji do zeleninové polévky nebo ji mám ráda jako přílohu - předvařenou, orestovanou na slanině s cibulí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali, díky za komentář. Orestovanou na slanince s cibulí... Hm... to bych si taky dala. Děláš mi chutě :-) Hezký večer A.

      Vymazat
  8. Jééé, kapustičky, vy už jste je obrali? Tak to já si zítra na ten můj záhonek taky skočím s košíčkem. :) Ps. Aničko, nechceš nás inspirovat povánočními tipy na lednovou výzdobu třeba na stůl? Hodlám zítra zrušit Vánoce (nějak mi to už leze na nervy), ale vůbec netuším, co na ten stůl dám, veselé jarní barvy jsou mi proti srsti, Vánoční tématika mě omrzela, tak co s tím. Úplně mě "tytle" (ponašymu-nářečí), jít si koupit živé květiny, jenomže v minus 10 stupních to domů nedonesu živé. :( Tajně doufám, že za měsíc nějaké dostanu k narozeninám, ale do té doby...ach jo...takže...rady, tipy, prosím a děkuji pěkně naše dvorní inspirátorko. :)) Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, počasí je jako na houpačce. Nechtěla jsem riskovat, že bychom o své kapustičky přišli, tak jsme je raději obrali těsně před koncem roku. K Tvému PS: zkusím dodat pár zimních tipů, u nás už je stromeček také odstrojený a venku a i většina vánočních dekorací. A vypadá to, že se zase oteplí, takže i nějakou tu živou kytičku už domů doneseš živou :-) Hezký večer A.

      Vymazat
    2. Obrala jsem kapustičky a je jich tolik, že nevím, co s nimi, táákžee jsem improvizovala a výsledkem jsou pohankové placičky, tedy byly...:(...tak nad tím všichni ohrnovali nosánky, až zůstal prázdný talíř. (Na másle jsem osmahla na nudličky pokrájené kapustičky a nastrouhanou mrkev, šoupla k "uvařené" zchladlé pohance lámance, dodala vajíčko, strouhanku, tunu zelených bylinek, trošinku česneku utřeného se solí a nějaké to kořeníčko a opekla v lívanečníku. Rychlooběd a zdravý k tomu, jedna báseň. Normálně dělávám pohankové placičky s uzeným a zelím, ale tohle byla milá vegetariánská změna. :) páááá z rodného regionu, ;) L.

      Vymazat
    3. Leni, tak to děkuji, že sis vzpomněla a napsala .-) To je papání podle mého gusta :-) Hezkou sobotu A.

      Vymazat
  9. Milá Aničko, kapustičky miluju, nadarmo mi doma neříkají kytkožroute. Když jsem si je připavila poprvém, myslela jsem, že mi je holky sní i s talířem. Stačí nechat lehce přejít varem nebo nad parou. V polévce jich musí být hodně, holky si je vybírají, která jich bude mít víc. Přidávám je i do vývaru s nudlemi, babička vařívala takovou hodně hustou kapustovku.
    Máš pravdu, rostlinky přečkají vše, na jaře jsem na jedné rostlince ráno sebrela 15 slimáků a přežila.
    Krásný (zmrzlý) den, jedem do města na čtyřměsíční prohlídku a vůůůbec se mi nechce a na auto ani nemám odvahu, musíme zvládnout cestu autobusy. Tak nám, prosím, drž pěsti.
    Bohunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohunko, tak to u nás máme stejně jako u vás :-) Snad vám dneska cesta na prohlídku i samotná prohlídka dopadla dobře. Hezký podvečer A.

      Vymazat
    2. Dopadla dobře, když jsem nemusela řídit, bylo to fajn. Včera už jsem řídit musela a vzpomněla jsem si na profesora ze školy, který komentoval jízdy spolužáků.. v očích smrt a na tachometru 15.. sníh je krásný, pokud nikam nemusím jezdit.
      B.

      Vymazat
    3. Bohunko, letošní zima nám řidičům zatím mnoho překvapení nepřipravila, takže já tu jízdu zas tolik neprožívám... Ale kdo ví, třeba se to brzy změní. Měj se krásně A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna