pátek 23. října 2015

Bylinky v láhvi...

... je moc pěkná tradice, se kterou jsem začala před pár lety. Jsem přesvědčena, že nám všechny ty bylinkové sirupy a případné čajíčky pomáhají přestát období nachlazení, kašlů a rýmiček mnohem lépe než zakoupené farmaceutické výrobky v lékárně.

A proto, i když letos poněkud se zpožděním, využívám darů přírody a ještě před tím, než se příroda na čas uloží ke spánku, chystám se vyrobit i letošní zásobu na horší časy :-)

Mátový, meduňkový, mateřídouškový, tymiánový a šalvějový sirup....

Dnes ten prvý v pořadí :-)


Recept je jednoduchý. Dvě pořádné hrsti bylinek zalejete 2 litry vody (já jsem na to tentokrát zapomněla, ale ideálně lístky rozsekejte či rozmixujte v trošce vody, lépe se uvolní silice), přidáte oloupaný a nakrájený citrón a necháte v hrnci stát zhruba 24 hodin. Další den byliny s citróny vytáhnete. Tekutinu přecedíte přes jemný cedník či tkaninu, přidáte 1 kilo cukru a případně ještě šťávu z 1 většího citrónu (někdo dává 20gramový balíček kyseliny citrónové) a zahříváte až do varu, pak ještě 2-3 minuty vaříte a ihned naléváte do horkých láhví (dávám je předem sterilizovat na 100 stupňů do trouby).

Máta má dezinfekční a antibakteriální účinky. Zvyšuje produkci žaludečních šťáv a tím pomáhá lépe trávit. Funguje rovněž proti plynatosti a má také příznivý vliv na imunitu a může tak fungovat i jako prevence proti nachlazení. 

V kuchyni je mátový sirup výborný do alkoholických i nealkoholických nápojů (vč. proslulého Mochita), na přislazení čajů i výrobu domácí limonády.

Pěkné bylinkaření

A.

8 komentářů:

  1. Milá Aničko,ač nepíšu, sleduji tvé stránky stále, omluvou je mi náš dvouměsíční Malý Princ. Zahrádka letos pokulhává, ale sirupy snad s dcerami zvládneme.
    Díky moc za připomenutí a díky za bezednou studnici inspirací. Blahopřeji k obchůdku na fléru, přeji hodne úspěchů nejen tam, ale i v životě, ať tvé kroky půjdou jakým koliv směrem. A zdravíčko všem!!!
    Bohunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohunko, moc Tě zdravím. Já jsem si hned říkala, když si delší dobu nenapsala, že už máš asi jiné starosti :-) Jen jsem hádala, zda přibyla další holčička a nebo přišla změna v podobě chlapce. A B je správně :-)) Moc gratuluji a přeji, ať vše doma s dětmi v pohodě zvládáš, ať už se sirupy či bez nich :-) Mockrát díky za přání k obchůdku na Fleru, není to jednoduché mezi tolika šikovnými tvůrci prorazit. Hezké podzimní dny A.

      Vymazat
  2. Aničko,
    já jsem stejného názoru :-)
    Ještě z léta tu právě popíjím meduńkový sirup a v týdnu jsem dělala na nachlazení tymiánový.
    Máme stejné i lahve ;-)
    Krásný víkend!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, tak tomu říkám takřka hvězdné propojení :-)) Já zadělala na další - směs tymiánu, mateřídoušky, dobromysli a šalvěje :-) A myslím na Tebe, hlavou i rukama... zítra se pochlubím :-) Krásný den A.

      Vymazat
  3. No, vypadá to lákavě. Ač nejsem zrovna sirupový tip, ty bylinkové mají něco do sebe. Tak ať chutnají i léčí. Pavel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavle, díky za zastavení i komentář. Mezi ženským osazenstvem je to vcelku vzácnost :-)) Hezký den A.

      Vymazat
  4. Aničko, vypadají super!! A navíc Tvůj recept je velmi jednoduchý i pro amatéra na sirupy jako jsem já - určitě vyzkouším ...poprvé :) Moc děkuji za inspiraci!
    Krásný týden přeji, Renata

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Reni, to mám radost. Tak ať vyjdou a hlavně pomáhají, až bude třeba :-) Pa a krásné dny přeji A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna