sobota 12. září 2015

Vánoční likér od Agnieszky...

... že jsem trochu předběhla běh událostí? :-)


Loni mi můj bezinkový likér "vyfoukli" ptáci, kteří bobule černého bezu sezobali dřív, než jsem je stačila obrat. Letos jsem měla taky na mále. Suché léto se podepsalo jak na kvalitě, tak i množství plodů. Ale na jednu zdravotní lahvinku pro mou babičku pod stromeček to přeci jen bylo :-)

A na zahrádce jsme po loňském výpadku měli také menší úrodičku černého jeřábu neboli arónie. Ptáci pěkné černé bobule ještě nesezobali. V obdobném duchu jako u bezinkového likéru jsem tedy zpracovala i tyto velmi zdravé plody. Jedna láhev likéru z arónie bude pro mé rodiče. A ta druhá?... My už to doma s mužem nějak vymyslíme :-))

Recept na vánoční likér z bezinek najdete zde. Jen zdůrazňuji, že můžete oproti receptu trochu ubrat cukru a rovněž přidávám tři rady k dobru: bezinky se dobře obírají pročesáváním vidličkou nad hlubokým hrncem, který si vložíte do dřezu. Nebudete mít pak všechno okolo zaprskané od tmavě červené šťávy :-) Pecky z citrónu a pomeranče odseparujte, likérek by mohl nahořknout, pokud byste plody vařili i s nimi. A taky akohol (rum, vodka) se přidává až po vychladnutí a přecezení uvařené směsi, aby se vám nevypařil :-)))

Pokud jde o likér z jeřábu, je to obdobné jako u toho z bezinek - vycházela jsem z těchto ingrediencí:

2 l arónie
0,4 - 0,5 l rumu
0,3 kg cukru
1,5 vanilkového cukru
1,5 lžičky instantní kávy
0,7 l vody
1 kousek celé skořice, 4 hvězdičky badyánu, 6 hřebíčků, 1 lžička anýzových semínek
šťáva z 1/2 pomeranče
oloupaný a na kolečka nakrájený 1 citrón

Do vody přidáme omyté bobulky arónie a dáme vařit na 20 minut. Poté vymačkáme skrz hustý cedník nebo přes tkaninu šťávu z rozvařených bobulí do jiného hrnce, přidáme šťávu z pomeranče, citrón, koření, cukr vč. vanilkového a instantní kávu a povaříme, dokud se cukr nerozpustí a pak ještě zhruba 3 minuty. Poté zcedíme skrz husté sítko či plátýnko a necháme vychladnout. Přidáme rum či vodku a uskladníme v chladné místnosti.

Tak na zdraví a ať chutná! :-)

A.

6 komentářů:

  1. Loni,
    jsem také bezinky paběrkovala, abych měla na jeden likér a druhý sirup .
    Ale letos jsem už šla včas a mám také 3 litry bezinkového likéru a k tomu 2 litry ořechovky.Ještě nějaký ten meduňkový sirup, levandulový a rybízovou šťávu.
    Mám plnou lednici lahví, už to nemám kam dávat ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, tak ořechovku jsem ještě nezkoušela... možná příští rok :-) Meduňkový a levandulový sirup letos také nemám, u meduňky to ještě stihnu, z levandule jsem sirup nikdy nezkoušela. A rybízové šťávy mám bohaté zásoby ještě z loňského roku :-) Ale neboj, ono se to spotřebuje i u Vás. Naše děti sirupy všeho druhu milují.

      Měj se krásně A.

      Vymazat
  2. Tak Vánoce tu budou rychleji, než se zdá, takže naprosto rozumím tvorbě zásob :) Aspoň toho potom nebude tolik moc :) Moc by mě zajímala chuť likéru :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, chuť likéru neumím popsat, s mužem navíc alkohol (obzvláště ten tvrdý) prakticky vůbec nepijeme. Ale chuťově mi to z toho mála, co jsem kdy ochutnala, trochu připomíná višně v alkoholu. Zkrátka je to moc dobré, spíš asi pro ženy, než pro tvrdé chlapy :-)

      Vymazat
  3. Zrovna včera, když jsem byla na procházce za humny, říkala jsem si, proč jsem si nevzala košíček na bezinky. :D Když už mám udělanou ořechovku, višňovku, a z bezinky všechny ty zásoby šťávičky a medu, proč nezkusit i likér. Skvělý tip, díky za něj, Aničko. :) Když už nám to tak příroda nabízí...;)...Zato obě naše Arónie jsou super seschlé, plody tam jsou, jsou nádherně sladké, ale už po tom létě, kdy tady u nás na Karvinsku v podstatě vůbec nepršelo, jsou v polosušeném stavu. :( Bojím se jít podívat na kiwi, jakou to bude mít velikost. :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, to jsem ráda, že můj tip přišel vhod :-) Tak ať se podaří! O bídném létě na Karvinsku vím své, dostávám pravidelné info od svých rodičů. Snad se podzim polepší a hlavně zima bude bohatá na sníh, aby se přírodě trochu ulevilo.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna