úterý 15. září 2015

Křížalobraní...

... zažíváme momentálně u nás doma.

Zcela nečekaně se mi v pátek ráno ozvala s padanými jablky kamarádka od nás z obce... A k tomu navíc přivezl manžel od kolegy z práce kvůli nadúrodě velkou přepravu jablek z Karvinska, která prý mohu zpracovat dle libosti... :-)

No dle libosti úplně ne, protože jsem naši rodinu přivedla k jednomu pěknému a zdravému návyku... rádi křoupáme křížaly z jablek a tak je opět suším do zásoby. Spotřeba je u nás obrovská :-)


Sušičku na ovoce vlastním už řadu let, ale až v posledních třech letech ji náležitě začínám využívat. I když je to spíše sezónní záležitost. Kromě křížal jsem loni zkoušela i výborné "řepelky". Před vánocemi sušíme pomeranče, limety, citróny...

A co vy? Děláte také křížaly z jablek? A sušíte i jiné ovoce? Hrušky, švestky ad.?

Hezký den

A.

15 komentářů:

  1. Aničko právě se chystám sušičku zakoupit, už mne nebaví sušit jen na platech, dlouho to trvá, tak chci vše urychlit. Jen zase nebudu vědět jako vybrat :o))).
    Krásné dny.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, pokud Tě to uklidní, tak naše víc než desetiletá sušící "stařenka" byl zakoupena v tescu jako "akční" no name výrobek a stále bez problémů slouží. Věřím, že není třeba příliš si lámat hlavu výběrem... A nebo pro klid v duši mrkni na nějaké testy výrobků, třeba najdeš i něco o sušičkách :-) Šťastnou ruku při výběru A.

      Vymazat
  2. Sušičku jsme pořídili loni, když jsme přinesli plné košíky hub, tak jsme to nevydrželi a jeli pro ní do supermarketu.
    Měla jsme hub plnou pětilitrovou sklenici a už mám na dně. Doufám, že letos také začnou růst !
    Křížaly jsme také sušila, ještě jich pár máme, letos nevím, dodavatel jablíček mě chybí ;-)



    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko s hřiby neporadím, my je doma nejíme (tedy v mé vlastní rodině, kterou jsme s mužem založili, v mé rodině, která si pořídila mne, se houby sbíraly, sušily, zpracovávaly velmi často a já vždycky trpěla :-)) A s jablíčky - snad se nějaký dodavatel v okolí najde... Hezké dny A.

      Vymazat
  3. Taky se letos chystám na své první křížaly, nicméně nemám ani plata, ani sušičku:) Tak zvažuji, co pořídit. Nemá sušička moc velký odběr? Nemáte tu noční proud, který na to někteří využívají, ale asi to nebude zas taková trága...Jak dlouho to u jablek v sušičce trvá (cca)? Díky:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jino, tak dneska jsem se od své kamarádky dozvěděla, že ona suší křížaly na niti... já jen kdyby Ti to nevyšlo s tou sušičkou či sušením na plátech :-) Noční proud v různých intervalech máme, ale já na to příliš nehledím. Suším denně tři várky - cca 3 - 3,5 hodiny/1 várka. Denně nás to vyjde na max. 3 Kč a to mi přijde jako únosná investice za takovou hromadu dobroty :-)

      Vymazat
    2. Díky za odpověď, sušení na niti rozhodně není špatný nápad pro případ nouze, díky za něj:))) a jinak to vskutku nejsou závratné náklady, takže se asi po nějakém stroji začnu pomalu poohlížet:) prozatím mám domluvené půjčení plata, než se rozhodnu, co pořídím:)) takže pomaličku hurá na to:)

      Vymazat
    3. Tak ať Ti to s křížalami pěkně odsejpá :-))

      Vymazat
  4. Aničko, já taky suším v sušičce houby, některé bylinky, hrušky, švestky, jablíčka. ale loni se mi do křížal dali moli. tak musím být opatrná.

    krásný den Majka
    jo a chci zkusit ty chipsy z červené řepy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, já sušené křížalky uchovávám v uzavřených skleněných sklenicích (v takových retro se skleněnými víčky) a zatím jsem spokojená. Moli se tak nemají dovnitř jak dostat. Švestky s hruškama mě hodně lákají. Srovnáš-li to se sušením jablek, jak dlouho jejich sušení trvá? U hrušek asi stejně jako u jablíček, jak to je se švestkami? Necháváš je při sušení rozdělené na polovinu nebo je sušíš s peckou či na drobnější kousky? A ty chipsy z červené řepy zkus, jsem zvědavá, jak Ti budou chutnat :-)

      Hezký zbytek dne A.

      Vymazat
    2. Aničko, já uchovávám taky v těch retro, ale babičkovských a nemají natěsno uzavření a dostanou se tam mršky. tak to dělám tak, že je rychle sníme. a hrušky stejně jak jablíčka a švestky vypeckuju a suším rozevřené. uvnitř tak aby byly akorát, ne úplně suché. prostě suché tak akorát aby neplesnivěly, ale zas aby nebyly tvrdé jak kámen. ale ty mi určitě rozumíš jak to myslím.
      a z červené řepy si najdu recept, nebo je děláš jen tak ze syrové?

      Vymazat
    3. Aničko, jsem trdlo, klikla jsem si na to a udělám řepánky podle tebe jednoduše.
      Majka

      Vymazat
    4. Tak snad nás nepotká s křížalkami stejný osud... Ale zatím jsme problém neměli... A sušené chipsy z řepy nechť se vydaří :-)

      Vymazat
  5. Křížaly ne, u nás vyhrává štrůdl, takže jen strouháme:-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máte jablka asi kde skladovat... u nás bohužel ne, takže je třeba vytvářet zásoby dopředu :-) Ale štrůdly taky milujeme. A nejlepší jsou od babičky :-)))

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna