pátek 14. srpna 2015

Zahrada v polovině srpna...

... je letos poněkud unavená. Prázdninová sucha jsou pro ni zatím největší zkouškou od jejího vzniku. Trávník by potřeboval snad týdenní zálivku, aby se zase krásně zazelenal... Přesto se i v tomto čase najdou vytrvalci, kteří dělají jakoby nic a jejich listy jsou zelené, plné svěžesti, jako by sucho ani nezaznamenaly... Vedle suchomilných trvalek, jakými jsou například rozchodníkovce, může být takovým zástupcem ze světa stromů třeba morušovník, katalpa či kultivar "Umbraculifera" akátu bílého.
























Přesto však zahrada udělala od loňského léta obrovský krok kupředu, hlavně pokud jde o její jihozápadní kout.

Navzdory své orientaci vůči světovým stranám šlo o velmi vlhký kout zahrady. Chvíli trvalo, než jsem našla řešení, se kterým bych byla spokojená jak já, tak sama příroda :-) 

Volba tak padla na kombinaci trvalek dobře přivyklých na podmáčené půdy či větší vlhko s těmi, které jsou na větší vlhkost v oblasti kořenů citlivé (ty jsem vysadila do několika vyvýšených míst - kopečků vyvýšených nad terénem cca 30 - 40 cm). 

V potaz bylo třeba brát i skutečnost, že ačkoliv je místo poměrně vlhké, svítí na větší část něj v létě velmi intenzivně téměř po celý den slunce. Bylo tedy třeba vybírat trvalky vlhkomilné (mimo zmiňované kopečky), ale současně tolerující sluníčko (např. kyprej vrbice, sadec konopáč, kyprej prutnatý, rdesno hadí kořen, vrbina tečkovaná...). 

Přesto se mi podařilo najít i pár místeček, kde se mi podařilo vytvořit podmínky pro oblíbené trvalky vlhkomilné a současně preferující stín až polostín (kapradiny, hosty, pomněnky bahenní, japonské prvosenky, ...).

V řešení "lokálního" problému udělalo jistě své i vysazení několika proutků vrby pokroucené, z nichž už jsou dneska slušně vyhlížející vrbičky, které dokáží kořeny stáhnout velké množství vody. Ty chci udržovat radikálním jarním řezem "na babku" v menší velikosti a kompaktnějším tvaru.

Snad brzy přijde zase více přeháněk a alespoň mírné ochlazení. Na podzim mám v plánu ještě nějakou dosadbu a pár drobných zahradních úprav, tak ať mají mladé či přesazované sazeničky alespoň trochu šanci na přežití :-)

Mějte se fajn

A.

7 komentářů:

  1. Ahoj Anička. Tak snáď nám už budúci týždeň zaprší. :) Záhradku máš krásnu i tomto suchu. Pekný víkend. D. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už dnes v noci, nejpozději zítra během dne, bychom se těch krásných pršících kapek ve větším množství mohli dočkat u nás na Moravě a ve Slezsku... Snad u Vás na Slovensku to bude stejné...:-) Zahrádku drží při životě jen zálivka co dva až tři dny a mé neustálé breptání, když chodím okolo :-)

      Vymazat
  2. Aničko, máš překrásnou zahradu .... kochám se, kochám ..... déšť přeju nám všem ..... Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marki, mockrát děkuji, i když teď není úplně ve "výstavním " stavu :-)) A přeji hodně zahradnického deště a rozumné ochlazení, ať se nám všem uleví :-) A.

      Vymazat
  3. Krásná zahrádka i v tom suchu. My pořád zaléváme, ale svítí nám sem celý den sluníčko a některé rostliny mají spálené listy, snad přežijí. Krásný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bětko, spálené listy mají i některé trvalky u nás. Včera, když jsem je stříhala, tak jsem si ale všimla, že už se pod nimi derou nové, zelené :-) Deštík určitě prospěje k rekonvalescenci všech :-) Hezkou sobotu A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna