neděle 30. srpna 2015

String art...

... či v české terminologii technika označovaná jako "nitěná technika" či "nitěná grafika" je záležitost, nad kterou už nějakou chvíli přemýšlím. 

 

Zdroj obrázků: www.pinterest.com

Před pár měsíci jsem byla oslovena v souvislosti s výzdobou prostor obecního domu. Zda bychom s děvčaty z kreativních podvečerů, které u nás organizuji, nevytvořily něco pěkného, co by zútulnilo prostory zrekonstruovaného obecního domu.

Přemýšlela jsem nad různými možnostmi, které by nebyly z hlediska nákladů nad naše (maloobecní) možnosti a současně měly šanci ve velkých prostorách dostatečně zapůsobit, byly nadčasové a především zvládnutelné v našem "amatérském" podání (tím nechci podceňovat naše schopnosti, jen zdůraznit, že nikdo z nás neabsolvoval vzdělání v oblasti výtvarných technik :-))

Jednou z možných technik, které mne v té souvislosti napadly, je technika známá jako "string art". Jde o techniku, která byla velmi populární na konci šedesátých a zejména pak v sedmdesátých letech minulého století. Dají se pomocí ní vytvořit jak drobné dekorativní předměty jako papírová přáníčka, obrázky, ale dokonce i šperky, tak velké (vč. prostorových) předměty na dřevo, zeď... jak můžete vidět třeba na obrázku níže :-)

Zdroj obrázku: www.allsortsofpretty.com

Vzory se tvoří z nití, bavlnek, provázků a vlastně všeho, co se má vlastnost nitě. Do propíchaného vzorku v papíru jehlou protahujeme nit (u papírové formy) či kolem zatlučených hřebíčků do dřeva obtahujeme nit (u dřevěného či jiného "pevného" podkladu) a tvoříme vzorek.

Druhá zmiňovaná varianta je ta, o níž se budeme pokoušet v našem případě. Jako podkladový materiál jsem po konzultaci s "dřevaři" vybrala smrkovou spárovku. Nit/přízi ještě vybránu nemám, zvažovala jsem jutový či lněný provázek. Ale nakonec se asi rozhodnu pro barevnou variantu a vyberu si ze sortimentu bavlněných přízí, které na přírodním dřevěném podkladu a ve spojení s okolní bílou výmalbou vyniknou lépe.

V závislosti na zvoleném přístupu při práci s nití může jít o jednoduchá, ale také velmi složitá a umělecky pojatá díla. U nás ukáže až výsledek, do které z kategorií se nakonec zařadíme :-)

Pokud jde o předmět ztvárnění - technika se používá jak pro ztvárnění reálných objektů, tak abstraktní věci. My půjdeme asi "do reálna", ráda bych vybrala motivy, které se budou nějakým způsobem pojit s naší obcí.

Tvořit se mělo tento pátek. Kvůli střevní viróze, která postupně postihla celou naši rodinu, se však realizace oddálila (už jsme ale všichni "stabilizovaní" a postupně se dostáváme do starých kolejí). Tak snad příští pátek :-)

A co vy? Setkali jste se už někde se string artem nebo o něm slyšeli, četli? Máte osobní zkušenost, doporučení, radu...? Jak se vám líbí?

Hezkou neděli

A.

8 komentářů:

  1. Pááni ... taky se mi líbí, ale ještě jsem nezkoušela:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ajko, přijdou chladné zimní večery... a kdo ví, jak je nakonec strávíš. Třeba s kladívkem, hřebíčky a nitkou v ruce :-)

      Vymazat
  2. Aničko, je něco, do čeho jste se ještě nepustila...:-)?
    To niťování vypadá velmi efektně, jsem opravdu hodně zvědavá, jak se dílo podaří. Držím palce a těším se na výsledek!
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, toho je... paličkování, vyšívání stuhou, "malba" jehlou, linoryt, práce se dřevem... :-) Až bude hotovo, pochlubím se :-) Hezký den A.

      Vymazat
  3. Aničko je to krásný,zatím jsem nezkoušela a těším se na váš výsledek.Radka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Raduš, je a moc... hlavně když se to opravdu umí. Jsem zvědavá, jak se s tím popereme my... Bude to výzva :-)

      Vymazat
  4. krásné, zkoušela jsem akorát tu propichovanou verzi na papír, ale je to pěkně na dlouho, tak ať se daří

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, toho se trochu obávám. Zpočátku jsem si říkala, že to půjde raz dva, naklepu hřebíčky a začnu obtahovat a za chvíli mám hotovo :-) Až manžel mě uzemnil, že si myslí, že budeme rády, když za jeden večer dáme jeden obraz... :-) Podám reportáž z místa, jak to nakonec proběhlo. Hezký den A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna