sobota 2. května 2015

Nerezové lanko...

... jsem si vyprosila po svém muži jako oporu pro plaménky u terasy (zakoupený plamének horský na obrázku a vlastní žlutokvětý plamének tangutský, který jsem si vysela ze semínek od mamky). 

A taky pár dalších drobností manžel spolu se svou prací dodal - koncovky, kovová "oka" na vruty (spodní část manžel zabetonoval, horní část zavrtal do dřevěného podbití na zastřešení terasy). 

Konečně máme jeden takový menší lankový systém, o kterých jsem vám psala už loni, i u nás na zahradě :-))


Netušila jsem, jak těžké bude pro vás lankovou konstrukci nafotit :-) Fotogeničtěji by vypadalo lanko větší síly. To by ale bylo vzhledem k použité výsadbě (plaménky nejsou příliš těžké rostliny) zbytečné.

Tak už jen výsadba a čekat, až se nám oba plaménky u opory pěkně zabydlí :-)

Krásný den

Anička

6 komentářů:

  1. Aničko a ty máš plaménky v květináčích ? My už je zkoušeli na zahradě několikrát, nějak se jim u nás nedaří a tolik bych je chtěla mít. Už nevím jaké stanoviště zkusit. Loni jsme je dali k pergole, ale je to zrovna místo, kde se po zimě drží dost voda, takže asi zašel.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, to ne, i když plaménky se dají pěstovat i v květináčích. Plamének jsem dneska vysadila z druhé strany lankové konstrukce - přímo do záhonu u terasy :-) Ty květináče, které vidíš na obrázcích jsou již "obsazené" kanami (= dosnami) s podsadbou z vrbiny penízkové. Dva roky po sobě jsem kany sázela do vymezeného místa v záhonu, ale letos jsem se rozhodla, že je budu vysazovat jen do květináčů a plechové vaničky (loňský úlovek) a uvolněné místo v záhonu tak obsadila okrasnou travinou a moc pěkným kultivarem černého bezu ("black beauty" - tmavě červený až fialový list, růžové květy).

      Jinak k pěstování plaménků - pokud se vám v místě, kde jste pěstovali plamének, zdržuje voda a pokud by byla ještě půda těžší, jílovitější, není to úplně nejlepší místo. Nevím, jak to máte s osluněním, ale pokud je v místě opravdu vlhko, pak by se vám zde mohlo dařit třeba s hortenzií řapíkatou (popínavý druh hortenzie) či akébií pětičetnou. Nejsou to rostliny, kterým by vyhovoval vyloženě sluneční úpal, ale mají-li dostatek vlhkosti, tak snesou i sluníčko, stoprocentně jim pak vyhovuje polostín. U hortenzie jen upozorním na to, že ze začátku roste pomaleji, ale když se pak rozjede, stojí to opravdu za to :-)

      S plaménkem někam jinam - já mám třeba jeden přímo u plotu se sousedy a moc se mu tam daří :-) Jen je třeba pamatovat na to, že potřebuje mít "nožky v chladu a hlavičku na slunci" (spodní část rostliny přistínit nějakou nižší trvalkou či keříkem, příp. dobře zamulčovat) :-)

      Přeji, ať to s plaménkem přeci jen vyjde a zahrádka jen vzkvétá :-)

      Krásný večer A.

      Vymazat
    2. Aničko, dáte mi, prosím tip na nízké trvalky k plaménku? Znám samé vyšší a příliš široké. Není tam moc mista. Taky nikdy nevím, jestli na jaře strihat, vím, ze je to podle druhu, ale některé obrazí i na starých slahounech a nechci přijít o květy. Na druhou stranu, suché výhony nevypadají nic moc.
      Moc díky.
      Pavla

      Vymazat
    3. Pavlo zdravím. Určitě se najdou i nižší trvalky, případně některé druhy nižších okrasných travin, které se dají vysadit k plaménku a nebudou příliš vysoké, příp. se příliš rozrůstat do stran. Otázkou je, co si kdo představuje pod "není tam moc místa" :-))

      Hodně důležité jsou podmínky, do jakých by se rostliny sázely (míra světla, kvalita zeminy ap.), ale pokud nemáte plamének přímo na úpalu, ale přesto je v místě světla dost a půda není podmáčená, zkusila např. následující tipy.

      Zajímavé by mohly být z trvalek např. dlužichy (ať už červenolisté, bronzové ap. kultivary okrasné především listem či zelenolisté kultivary okrasné i květem. Oblíbené mám i kakosty - kakosty krvavé, ale do polostínu i kakost cantebridgeský či kakost oddénkatý (o některých z nich jsem už psala zde: http://agnieszcinykratochvile.blogspot.cz/2014/06/me-oblibene-trvalky-kakosty.html). Z nižších trvalek okrasných především květy bych pak doporučila i velmi dlouho kvetoucí kokardu osinatou (nějaký nižší kultivar, např. kobold) či velmi dlouho kvetoucí krásnoočko přeslenité (nižší kultivar, např. Zagreb či Moonbeam). Dalším "kvetoucím" tipem by mohly být mé oblíbené šalvěje hajní či rozrazil klasnatý. A určitě by se dalo najít mnoho dalších vhodných kandidátů .... teď mě zrovna napadl třeba kuklík šarlatový.... :-)

      Ať vyberete správně a kytičky pěkně prosperují :-)

      Pokud jde o plaménky a jejich střih - ano máte pravdu, záleží na druhu, který si pořídíte. Nyní je však na střih kteréhokoliv z druhů pozdě (pokud se stříhají, tak brzy na jaře). Každopádně je to trochu na delší povídání. Zkusím napsat na toto téma extra příspěvek, třeba bude k užitku i dalším.

      Krásný víkend A.

      Vymazat
  2. Teda Aničko moc děkuji za užitečné rady, tak to ho máme úplně špatně, přesadím ještě dnes, ale bude možná už pozdě. Moc děkuji.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad se bude plaménku dařit a bude dělat jen samou parádu :-))

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna