sobota 30. května 2015

Jedna z našich zahradních nájemnic...

... se uvolila a na prosbu našich dětí zapózovala před objektivem :-) Těšila jsem se, že přivede i svého krásně zeleného partnera, se kterým se u kamene (nehledě na naše dětské diváky) tak často druží. Nepřivedla... Možná příště :-)


Ještěrka obecná. Mám pocit, že jich u nás na zahradě každým rokem přibývá. Je radost pozorovat je. Pro děti, jinak hlučné a dovádivé, je to vždycky jeden z mála okamžiků, kdy spolu dokáží absolutně spolupracovat, komunikovat posunky a být tiché jako pěny. Srovnat se s tím dá snad jen situace, kdy jdou spolu tajně loupit sladkosti :-)

V jídelníčku ještěrky obecné můžeme najít menší hmyz (mouchy, brouky), také pavouky, červy, plže (což uvítají zejména všichni, kdo se starají o zahradu) a svinky. Menší kořist rovnou polyká. Ještěrka loví především ve slunných dnech a dokáže ulovit i letící kořist.

Ještěrky se rozmnožují v měsících květnu a červnu (to vysvětluje, proč se teď v poslední době tak hodně druží :-)). Samice naklade do vyhloubené jamky v písku, mechu, hlíně či suché trávě 3 - 15 kožovitých měkkých vajíček o velikosti cca 15 x 8 mm. Kolem půlky měsíce července (většinou po 56 dnech) se vylíhnou mláďata, jež dosahují délky kolem 5 - 6 cm. Již od vylíhnutí jsou odkázána pouze na sebe a potravu si musí shánět sama. Dospělosti dosahují v 1,5 - 2 letech. 

V České republice je ještěrka zvláště chráněna jako silně ohrožený druh.

Tak někdy třeba i ten nápadník. Ten je! :-)

Mějte se krásně a já se jdu pokusit o nemožné, dát se po týdenním boji s virózou dohromady do neděle, abychom s kamarádkami Viki mohli oslavit narozeniny a v úterý jsem pak mohla naskočit po delší odmlce jako lektor jednoho krátkého kurzu...

A.

1 komentář:

  1. Tak už je mi jasné čím to je, že mám tak málo plžů, protože mám plnou zahradu ještěrek. Zachvíli nebudu moc kopnout do záhonků, abych nenarazila na vajíčka. Jakmile vysvitne sluníčko, tak musím dávat pozor, abych na njakou nešlápla, skalka se jimi jen hemží. Díky za osvětlení, že zelený je partner, proto jsou zelené ještěrky tak veliké:-))). Krásný slunečný víkend. Rija

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna