středa 27. května 2015

Hodně muziky za málo peněz...

... i tak by se daly výstižně charakterizovat některé druhy letniček, které jednou vysejete či vysadíte na záhon a pak se již (prakticky vůbec) nestaráte. Žijí vlastním životem.


Obecně jsou letničky rostliny, které během jedné sezóny vyrostou ze semene, vykvetou a utvoří semena. Říká se jim také jednoletky. Naši zimu zpravidla nepřečkají. To řadu milovníků květin může odradit, protože se musí každoročně na zahradu opakovaně vysazovat. 

Velká řada zahradních květin (vč. letniček) má však schopnost šířit se díky samovýsevu. O své rozmnožování se tak dokáží postarat samy, i bez naší pomoci. Semínka, která na rostlině vyzrají, se sama vysemení a se začátkem teplých dnů opět vyrostou a navážou na poselství svých předchůdců. Při tomto způsobu pěstování sice nemáme záhon pod absolutní kontrolou, zato nám však zahrada každý rok může připravit nejedno příjemné překvapení :-) 

Ačkoliv jsem se letničkám (s výjimkou těch tzv. balkónových) z výše uvedených důvodů poměrně dlouho vyhýbala, s postupem času jim začínám docela přicházet na chuť. Řada z nich totiž opravdu vyžaduje minimum péče a díky tomu, že se samy dobře vysemeňují, chovají se na zahradě za pár let jako trvalky. Navíc řada z nich patří mezi bylinky či léčivky, jejich přínos pro zahradu se tak zdvojnásobí :-)

Pro své letničkové experimentování jsem zvolila nedávno vybudované květinové závlahové mísy pod ovocnými stromy

Kromě již vysázených letniček zvažuji do budoucna použití dalších. Stručný přehled letniček, které se samy dobře rozmnožují samovýsevem (nevyplejete-li si mladé rostlinky dříve jako plevel), uvádím pro vaši případnou inspiraci níže.
    Černucha damašská (nigella damascena) 


















    Měsíček lékařský (calendula officinalis)













    Krásenka zpeřená (cosmos bipinnatus)
     














      


    Lichořeřišnice větší (tropaeolum majus)


















    Sporýš argentinský (verbena bonariensis)

     











    Sléz maurský (malva mauritiana)


















    Brutnák lékařský (borago officinalis)



















    Chrpa modrá/polní (centaurea cyanus)



















    Nocenka jalapenská (mirabilis jalapa)














    Limnatka Douglasova (limnamnthes douglasii)














    Pšeníčko rozkladité "Aureum" (milium effusum "Aureum")













    Milostna (Emilia coccinea)












    Sluncovka kalifornská/kalifornský máček (eschscholzia californica)


















    Zdroj obrázků: http://www.novinky.cz, www.pinterest.com

    A někdy příště možná něco o nenáročných dvouletkách a trvalkách, které se dobře množí samovýsevem :-)

    Mějte se krásně

    Anička

    4 komentáře:

    1. Ahoj Aničko,
      je to krása tyhle kytičky. Za sebe hlasuji pro Kalifornský máček. Nádherně rozzáří zahradu.Pokud budeš vylamovat semeníky tak vydrží kvést až do prvních mrazíků. A vůbec nemusíš mít strach, že se nevysemení,semínkových lusků má tolik, že určitě nějaký přehlídneš. Je to nádherný" plevel" a roste i v chudé půdě. Potřebuje k tomu aby se rozzářil sluníčko, ale kdo pak ne, že ? :-)
      Krásné dny. Jana

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Jani, díky za tip ke kalifornskému máčku alias sluncovky. Sama s ní ještě nemám zkušenost, tak už se sháním po semínkách. Moc se mi líbí :-) Krásný víkend A.

        Vymazat

    Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

    Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

    Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

    Mějte krásný den

    Anna