pátek 17. dubna 2015

Sousedce se roztříštil na tisíc kousků sprchový kout...

... tedy jeho část, abych byla přesnější. Nikdo neví, jak se to stalo. Naštěstí se dá vyměnit pouze rozbitá část a sousedé tak nemusí kupovat komplet celý nový sprcháč. Možná si říkáte, proč vám to tu píšu a že teď asi přijde na řadu nějaká ta duchařská historka... (nepřijde :-))

Fakt je, že když se vám z ničeho nic roztříští něco na hromadu střepů, radost vám to neudělá. Říká se, že má ale člověk hledat v každé situaci, i té méně příznivé, nějaká pozitiva. Sousedka střepy ještě nevyhodila a mne napadlo, že by to mohl být zajímavý materiál na tvoření. Když jsem jí své úmysly naznačila, začala se smát. Dneska jsme se ale domluvily, že až soused vyklepe i poslední zbytky, které ještě zůstaly viset na místě, budou střepy mé :-)))

Níže tedy pár obrázků, kterým směrem se mé myšlenky v posledních hodinách začaly rozbíhat a co pěkného po cestě se ještě na ně nabalilo... aneb MOZAIKA v akci :-)

Wikipedie definuje mozaiku jako plošnou výzdobu, která může mít ornamentální nebo figurální podobu, sestavenou z drobných kostek, hranolků nebo kolíčků, kamenných, později skleněných, upevňovaných do měkké omítky nebo tmelu.

Mozaiku lze vytvořit z různých materiálů, od obyčejných keramických obkladaček až po exkluzivní provedení ze skla, mramoru nebo vzácných nerostů, dokonce i ze dřeva a kovu. Lidé jsou vynalézaví a tak se dnes k mozaice využívá i řada dalších netradičních materiálů, např. stará CD nebo DVD. Techniku mozaiky lze také úspěšně využít i v zahradách při tvorbě mozaikových cestiček z kamenů a kamínků. Tento nápad se mi docela hodně zamlouvá. Nasadila jsem si tak dalšího brouka do hlavy :-))

Mozaikové střípky mohou mít různý tvar, velikost, barvu či povrchovou úpravu. Uplatnění (a současně i celkové vyznění) mozaiky je velmi široké. Dá se říci, že kam můžeme dát obklad či dlažbu, můžeme položit i mozaiku. Výhodou je, že ji lze umístit na zaoblené a jinak atypicky upravené plochy v interiéru i exteriéru, jak ostatně dokazují obrázky níže.

Nejprve zahradní inspirace... Mozaika na kameni, na pítku pro ptáky, lavičkách, cestičkách či schodech... a najdete na nich i nedávno zmiňované zahradní květináče :-)

Zdroj obrázků: www.pinterest.org

Zdroj obrázků: www.pinterest.org

Zdroj obrázků: www.pinterest.org

A také něco málo inspirace do interiéru či na terásku :-)

Zdroj obrázků: www.pinterest.org

Mé mozaikování z darovaných střepů sice bude trochu limitováno (půjde o průhledné bezbarvé střípky), ale co chybí střípkům, to by snad mohla nahradit barevná spárovací hmota... To se uvidí. Teď se ještě rozhodnout pro předmět, který mozaikou vyzdobím...

A co vy a mozaika? Líbí? Vyzkoušeli jste?

Mějte se fajn

Anička

14 komentářů:

  1. No vypadá to úžasně, krásná inspirace!!! Myslím, že nějaká mozaika kolem domu by se mi jednou líbila:) trošku mi to připomíná mexický styl:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud je zvolena větší barevnost, tak mi to taky evokuje Mexiko. Mozaika ale může mít i tlumenější podobu a zapadne tak i do jiného než živelného mexického stylu :-) Záleží na povaze a vkusu každého, jakou variantu si pak nakonec zvolí. Krásný den A.

      Vymazat
  2. Krása, ale to bych nikdy nedala, i když se mi to moc líbí. Obdivovala jsem před lety v Madridu. Přeji hodně úspěchů při tvoření. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, já myslím, že to snad nebude taková hrůza :-) Snad se k ní brzy dostanu a sama vyzkouším na něčem menším a pak poreferuji. Krásný den A.

      Vymazat
  3. Alebo nafarbiť podklad. :D
    Som zvedavá, čo vytvoríš. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych to tipovala, Majko, na guľu :-) Krásný den A.

      Vymazat
  4. Anička, mne sa najviac páčia tie obaly na kvetináče, ako sú na poslednom obrázku prvej série. Každopádne sa teším, až uvidím tvoj výtvory/výtvory z črepov :-)
    Krásny víkend! v.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já jsem v první řadě pomýšlela na něco jiného, ale také se mi zalíbila i aplikace mozaiky na květináčích, takže kdo ví... pokud se mi bude dařit, tak třeba budou i ty květináčky :-)) Krásný den A.

      Vymazat
  5. Zdravím, už jako děti jsme ve škole vytvořily malou mozajku do sádry. Pěkné jsou i pomalované skleněné střepy, samozřejmě nepomalouvanou stranou nahoru. Dle mého byl mist v této technice Antoni Gaudí a vlastně nejen v tom :-))). Úspěšné tvoření, Kája.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kájo, uvidíme, jak se nakonec s mozaikou poprvé poperu já :-) Krásný den A.

      Vymazat
  6. Aničko, tak tyhle mozaiky taky můžu :-)) a protože jsi moc šikovná - budu se těšit na tvoje výtvory ...mě uchvátila hnedle ta žabka na kameni ♥ Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivčo, kdybych měla psát, co mě všechno u mozaiky uchvátilo, tak tu sedím dva dny... :-))) Pro začátek zkusím něco menšího a pak se uvidí. Krásný den A.

      Vymazat
  7. Nádherná inspirace pro tvoření - těším se na výsledek. Hodně pohody.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lado, díky za návštěvu i komentář. Snad to bude ke koukání :-)) Hezký den A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna