středa 8. dubna 2015

Jeřáb jako origami,...

... ale také jiná zvířata, předměty či dekorace ztvárněné pomoci origami. Origami mi učarovalo. Stejně jako japonské umění zahradnické. Ta preciznost, promyšlenost, čisté linie... 

Znáte origami? Samotné slovo japonského původu znamená "skládat papír". Principem origami je přeměnit list papíru, případně něčeho podobného ve smysluplný objekt pomocí překládání. 

Skládání papíru má v Japonsku dlouhou tradici, ale rozvíjelo se i v jiných zemích (nezávisle na umění origami v Japonsku) a dnes je známé po celém světě. Postupně začaly vznikat origami společnosti. V roce 2003 byla i u nás založena Česká origami společnost, která sdružuje nadšené origamisty, pořádá výstavy a semináře, snaží se o šíření informací o tomto zajímavém koníčku. 

Dnes pro lepší náladu první pokus o mé vlastnoručně vyrobené origami. Papírový jeřáb patří údajně mezi nejznámější origami skládačku. K této skládačce se váže řada příběhů. Asi nejdojemnější je ten o dívce Sadako Sasaki. Nejen o něm se dovíte více třeba zde

Pokud si chcete jeřába poskládat tak jako já, mrkněte na video zde. U mne to bylo za asistence Jiříčka... Těsně po druhé minutě videa jsem se nějak zasekla na mrtvém bodě... Vymluvím se na Jiříka... (ale mezi námi, asi ještě nejsem tak úplně kompetentní skládačka :-)) Skládala jsem však velmi zarputile dál a  povedlo se!



Spolu s origami ptáčky i malá proměna závěsných květináčů. Oranžový podklad z dřívější proměny jsem doplnila o bílé podbarvení. A také jsem zasadila novou rostlinku, která už na to čekala v "kořenící" vázičce nějakou tu chvíli... A hned je zase veseleji :-)

Mějte se krásně a brzy snad už na delší dobu i to sluníčko :-)

Anička

6 komentářů:

  1. Aničko, skládat origami umí Adamův kamarád. Jeřábů udělal snad tisíc, různě velkých a je to velká krása, takové hejno...
    Hezké odpoledne, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heli, to si také říkám, v hejnu je síla! :-) A tak se i ti naši jeřábi snad brzy rozrostou ve větší skupinu :-) Měj se krásně Anička

      Vymazat
  2. Aničko nikdy jsem to nezkoušela, ale je to moc pěkné. A zajisté to chce trpělivost. Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, trpělivost a hlavně přesnost! Ale ta krása potom... :-)

      Vymazat
  3. Hezké a neuvěřitelné co se dá vše z papíru poskládat. Máme doma knihu a s dětma to chce velkou zásobu papíru, trpělivosti a času :-), Kája.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kájo, mám pocit, že s dětmi nejde bez trpělivosti snad téměř nic :-))

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna