pátek 6. března 2015

Velikonoční vejcobraní

Ošatky se pomalu plní :-) Kromě "krajkovaných" vzorů i "plné" vzory. I ty mají něco do sebe :-) A také háčkování na klasických výfucích z vajíček alias vejdumcích... Ráda bych vyzkoušela "dutá" háčkovaná vajíčka (taková, jako je na fotokoláži v ošatce vzadu)... Samotné háčkování na výfucích je brnkačka... ale pak to vydlubkávání a vybírání skořápek bude asi adrenalinová záležitost... Letos bych chtěla vyrobit i nějaká obdrátkovaná velikonoční vajíčka a vajíčka z pedigu... No plány veliké, tak mi držte palce :-)



Velikonoce tu máme za měsíc, i vám přeji krásné předjarní a velikonoční přípravy

Anička

11 komentářů:

  1. Zdravím, moc pěkná vajíčka :-). Netušila jsem, že se ty krajkovaná háčkují na vejdumky a pak se musí ty skořápky nějak dostat ven, ale jak jinak na to, že?...škoda, že se nedělají nějaká nafukovací :-)))), to by bylo fajn. Já jsem si obháčkovala plastová vajíčka pastelovými barvami a naháčkovala jednoduché zajíčky a kuřátka, ale musím ještě naškorbit. Ať se daří, budu se těšit na nová, Kája.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kájo, je to tak, nejdřív se obháčkují vejdumky, pak se to naškrobí a pak skořápky vyklepou a po kousínkách vytahují ven... Ale není to tak zlé, už jsem prvních pár vyzkoušela a čekala jsem, že to bude horší. Příště ještě zkusím tu vychytávku od Verpy a to pak bude jedno vajíčko vyklepané do pěti minut :-) Překvapilo mě, že když plastová vajíčka obháčkuješ, tak je pak ještě škrobíš... Má to nějaký význam, když pod háčkovanou částí zůstává ten plast? Hezký den Anička

      Vymazat
    2. To je práce, ale výsledek je pěkný. Taky to snad budu muset jednou vyzkoušet :-).
      Vajíčka samozřejmě neškromím ( to jen ty moje mizerné vyjadřovací schopnosti :-), naškrobit musím háčkovaná kuřátka a zajíčky.
      Příjemný víkend a tvoření, Kája.

      Vymazat
  2. Aničko, krásná práce, jako vždy.
    Jen mám velikou prosbu, jak máš naplánováno, zda bys i fotila návod, abychom se mohly přiučit i my méně šikovnější. Čerpám u tebe velmi moc, někdy bohužel s ročním spožděním, pokud se jedná o sezónní dekoraci..
    Díky za stránky plné inspirace.
    Bohunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohunko, návod na co konkrétně máš na mysli. Přiznám se, že jsem už dřív uvažovala, že bych stejně jako u vánočního háčkování vložila pár polopatických návodů pro začátečníky k vajíčkům... Takže pokud zbude chvilka času, tak to ještě mohu udělat. Nebo máš na mysli návod přímo na ta "dutá" háčkovaná vejce? Napiš a uvidíme :-) Hezký den Anička

      Vymazat
    2. Aničko, jsi zlatíčko, hodně by mě zajímalo, jak odrátovat vajíčka, moooc se mi líbí, věřím, že obháckovat vajíčka se podaří. Děkuji za spoustu krásné inspirace. Krásný zbytek víkendu.
      Bohunka

      Vymazat
    3. Bohunko, na odrátovaná vajíčka se chystám, ale nevím, jestli bude můj první výtvor natolik reprezentativní, abych na něm demostrovala správný postup :-) Zkus ale mrknout zde: http://www.jaksetodela.cz/video/3353/dratkovani-vajicek-jak-ozdobit-vajicka-dratkovanim a třeba mě se svým výtvorem ještě předběhneš :-)) Hezký večer Anička

      Vymazat
  3. Aničko, já teď zkoušela nejdřív vejdumek obalit v igelitu (strečka- potravinová folie) a pak teprv sháčkovat. Dávám je do sháčkovaných dílů, až když je to nezbytně nutné a otvorem se tam ještě vedou. Pak po naškrobení stačí vytáhnou igelit ( na víckrát pinzetou a ustřihnout) a vysypat skořápky. Nevím, jestli jsem to popsala pochopitelně, ale je to tak 3 x rychlejší než odloupávat skořápky, které se zevnitř tužidlem nalepily na háčkování. Třeba to zkusíš. Hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To zní dobře. Stávající vajíčka už mám naháčkovaná a naškrobená bez potravinové folie. Ale zkusím to na těch dalších, které snad ještě přijdou... Díky za vychytávku :-) Krásný den Anička

      Vymazat
    2. Aničko, prosím, čím škrobíš a jak moc, to je úplně mokré nebo jen lehce navlhčené?
      Bohunka

      Vymazat
    3. Bohunko, používám ten ten nejlevnější obyčejný škrob z Tesca. Dělám to tak, že ho neředěný (nebo jen lehce) naliji do nějaké menší plastové kádinky (třeba od tvarohu) a pak jej školním štětcem (tím "placatým") natírám na vajíčko a to hodně, aby byla háčkovaná část na vajíčku zcela mokrá, jinak by po vyschnutí vajíčko nebylo dost tvrdé a "bortilo" by se.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna