čtvrtek 12. března 2015

Drtič zahradního odpadu...

... už doma máme nějaký ten pátek. Zdědili jsme jej po manželově tatínkovi. K jeho použití na naší zahradě se mi podařilo doslova uprosit muže až toto pondělí. 

Zdroj obrázku: www.garten.cz  
Jeden rok se muž vymlouval, že máme pár větviček, kvůli kterým stroj nestojí za to vytahovat. Druhý rok měl stroj záhadnou poruchu údajně způsobenou vzdálenými příbuznými, kteří jej vrátili v porouchaném stavu... 

Letos to ale konečně vyšlo! Větví bylo dost a záhadná porucha se vyjasnila - chtělo to jen vyčistit stroj od zbytků posledního drcení (záležitost zhruba pěti minut) a jel zase jako po másle :-)

Elektrické drtiče a štěpkovače slouží zejména k rozmělnění tenčích větví a větviček (někde se ale uvádí i možnost drcení objemnějších zbytků rostlin, spadaného ovoce a třeba i kuchyňských bioodpadů) tak, že se urychlí jejich biologický rozpad v kompostéru. Získaným humusem můžeme následující rok zkvalitnit půdu. Drť a štěpku z větví však zahrádkáři často používají i jako mulče k zakrytí půdy pod jahodníky, ozdobnými keři i kolem stromů, kde mulč snižuje odpařování vody z půdy a brání růstu plevele. 

Obvykle 12 až 20 kg těžký stroj spočívá na trojnožce nebo na dvoukolovém podvozku. Podávacím hrdlem shora se vhazují větve o průměru do 40 - 45 mm. Na trhu se můžete setkat se třemi typy zahradních drtičů. Starší typy drtičů používaly výhradně rychle rotující nožový kotouč, který krouhal větve na tenké plátky, tzv. štěpky. To však vyžadovalo značné otáčky kotouče, což způsobovalo hlučný provoz. Postupně jsou vytlačovány tichými drtiči s frézou nebo řezným šnekem. 

 Zdroj obrázku: www.garten.cz 

Máte na své zahrádce podobné zařízení? Pokud ne, jakým způsobem řešíte zahradní odpad (nejen větve, ale i zbytky trvalek, travin, natí zeleniny, shnilé ovoce ap.)? Vystačíte si se zahradním kompostérem nebo máte jiná řešení?

Mějte se krásně

Anička

12 komentářů:

  1. Aničko, shodou okolností jsme si zrovna v pondělí po dlouhém uvažování a ověřování, zakoupili nový drtič. Máme velkou zahradu a tudíž mnoho větví a každoročně řešíme problém: Kam s nimi? Také nás k tomu dovedl fakt, že nám obec pořídila kompostéry. V rámci dotací EU. Takže mnoho novot najednou. Myslím, že drtič je moc dobrý pomocník do zahrady. Zatím jsme nováčci, ale pokud bude dobře sloužit, není pochyb o tom, že budeme spokojeni.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsme dostali jeden kompostér od obce v rámci dotace. A k němu máme ještě další dva vlastní... ale na jaře to stejně nestačí... a to máme relativně mladou zahradu...:-( Drtič nám aspoň pomáhá zmenšit objem toho všeho zahradního odpadu po zimě... tak uvidíme, co bude dál.

      Vymazat
  2. Zdravím Aničko :-), máme štěpkovač a na jaře a na podzim je neustále v provozu. Při jedné akci naštěpkujeme několik koleček nebo klidně vrchovatý valník za osobní auto... necháme proschnout a v zimě je čím topit :-), Kája.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máte dobrý, Kájo. U nás by to ale nemělo žádný efekt - máme postavený pasivní dům a u těch se klasické krby na dřevo moc nevedou... Máme jen krb na bioalkohol :-)

      Vymazat
  3. Aničko,
    toť každoroční velká otázka kam s ním, odpadem ze zahrady ? :-o
    Kompostér máme, bio popelnici také, ale ani to nestačí na jediné posekání zahrady!
    V neděli jsem ostříhala traviny a bio popelnice je plná a odvoz jen jedenkrát do měsíce / mimo sezonu, jinak 1xtýdně/.
    Nemáme sice zatím žádné vzrostlé stromy, ale zahradu stále budujeme a i tak odpad není kam dávat.
    Tak budu ráda za další rady!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, tak to řešíme stejný problém... Nejhorší je, že se zahrada pořád rozrůstá a už teď je s tím problém... Asi budu muset požádat, aby stejně jako na podzim přistavila obec kontejnér na bioodpad i na jaře :-)

      Vymazat
  4. Taky máme, a jinak biopopelnice:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bych jich musela mít na jaře tak dvacet :-) Je to oříšek :-)

      Vymazat
  5. Ahoj Aničko :) paráda! My drtič nemáme, většinu (jako trávu, listí apod) vozíme do městského kompostéru (máme kousek pěšky), větve si necháváme na oheň a do uzáku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kami, to máte super... Asi to budeme muset řešit časem podobně...

      Vymazat
  6. Milá Aničko, drtič nemáme, větve máme na ohýnek, opíkala jsem s holčičkama i v lednu, když chtěly, manžel sice říkal, že nás nezná, ale opečenou klobásku si dal rád:-)
    Sousedka má drtič, tak mi loni nadrtila od jedné paní větve z vrby, měla jsem dvě kolečka mulčovacího materiálu do skalky.. Odpad z kuchyně kompostuju a pak zarývám do záhonů.
    Krásný den.
    Bohunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohunko, nejsi sama, kdo opéká buřtíky v zimě. Už jsem si toho všimla i u některých holek blogerek... Osobně to nedělám, ale je to zajímavý podnět k přemýšlení :-))

      U nás máme 3 kompostéry a stejně to nestačí :-(

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna