pondělí 2. března 2015

Céčka

Dnes možná trochu překvapivě z jiného soudku než jste u mne zvyklí. I když kdo čte můj blog pravidelně, ví, že jsem hodně "recyklační" a právě o jednom zajímavém způsobu recyklace bude dneska řeč.

Třídíte odpad? U nás doma se snažíme. Máme v komoře 4 velké plastové boxy, do nichž třídíme zvlášť plast, papír, ale i sklo a nebezpečný odpad. Jednou za čas, když se boxy naplní, je pak vyvezeme do nedalekých kontejnerů určených ke třídění jednotlivých druhů odpadů. 

Jsem šťastná, že byť bydlíme v malé vesničce, máme v tomto ohledu uvědomělé vedení obce, díky němuž máme kontejnery na tříděný odpad rozmístěny na mnoha místech v obci. Možná i díky častému apelu našeho starosty na občany si jako obec nevedeme v třídění odpadu vůbec špatně. V rámci našeho kraje se umisťujeme v soutěži s ostatními malými obcemi na tomto poli pravidelně mezi těmi nejlepšími. I když i u nás najdeme roky, kdy jsme v třídění odpadů výkonnější a roky, kdy je to ve srovnání s ostatními obdobími slabší.

Před několika dny jsem v souvislosti s tříděním odpadů narazila na jeden článek o zajímavém nápadu na recyklaci plastů. Je jím výroba tzv. céček z recyklovaného plastového granulátu. 

Céčka, fenomén mého dětství, známý jako plastové výlisky ve tvaru písmene C, byla původně vyráběná jako součást závěsů do oken a dveří. V 80. letech 20. století však stala u československých dětí a mládeže velmi cenným sběratelským artiklem. Kolem céček se spontánně rozpoutalo doslova šílenství. Dodnes je mezi lidmi hodně oblíbený tehdejší velký hit Michala Davida "Céčka, sbírá céčka". Kdo měl v té době dostatečnou zásobu céček (případně plastových výlisků ve tvarů jiných písmen, která se začala vyrábět později) byl zkrátka „in“.   

Zdroj obrázku: www.ahaonline.cz
 
Velkého úspěchu céček v dobách dřívějších se snaží využít "zelený" projekt portálu Samosebou.cz a neziskové společnosti EKO-KOM, který chce lidi zábavnou formou motivovat ke třídění PET lahví.

První pomyslnou vlaštovkou může být "céčkomat" umístěný na pražském Letišti Václava Havla, který za každou PET láhev, kterou v lidé v automatu zrecyklují, vydá hrst céček. I když ne každý má vždy to štěstí :-) Bližší info i video naleznete zde

A co vy? Třídíte odpad? Co byste řekli na takový céčkomat ve vašem okolí?

Krásný den

Anička

4 komentáře:

  1. céčka...blbinka,když mi bylo krásných...náct..
    Taky třídíme-už dlouho.hned,jak se u nás objevily první kontejnery..Plastové láhve-u každé(už i např.od čisticích prostředků)posbírám víčka,které dávám do velké láhve od okurků..když je toho už plno,odnesu do naší OSEVY,kde trávím brigádu.a nasbírali jsme už hodně,i když je tu jen asi 6 lidí.poslední dobou se sbírají i víčka od instantních káv a podobné.kolegyně to vozí do Kroměříže,kde má v denním stacionáři postiženého syna.Vždycky je toho plný pytel od psích granulí.od prázdnin budeme asi sbírat pro LIPKU v Prostějově,kam Patrik bude přecházet z KM.Snad jim tam vršky taky prospějí k získání nějakých pomůcek pro handicapované děti i dospělé.Je dobře,že se odpady třídí.
    U nás doma se třídí opravdu poctivě všecko!!naposledy jsem dávala dětem ze zdejší ZŠ 90 kg papíru-nasbíráno za půl roku...A takové množství mívám nachystané pokaždé..už mám doma zase plno balíků,sběr snad bude v dubnu..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeni, zdravím a díky za komentář i inspiraci v této oblasti pro nás ostatní. O třídění byste mohla přednášet! :-) Krásný den Anička

      Vymazat
  2. Céčkomat? To by bylo super! To by se líbilo i mým dětem, mají céčka rádi...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaj... u nás by to mělo určitě také velký úspěch :-) Krásný den Anička

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna