sobota 8. listopadu 2014

Návod na zimní ušanku s "pružícím" vzorkem

Jak jsem slíbila, uvádím návod na uháčkování zimní ušanky s "pružícím" vzorkem, kterou jste mohli vidět zde


Postup je totožný jako u čepice bez krytek na ouška zde až do 19. řady. Pak práci ukončíme a začneme háčkovat krytky na ouška.

Nasadíme čepici na hlavu a přiměříme a označíme si na čepici (např. špendlíky, kousek příze odlišné barvy apod.) pro každé ouško začátek a konec krytek. Krytky na ouška by měly na obou stranách hlavy začínat od každého oka v přibližně stejné vzdálenosti a být stejně velké jak pro pravé, tak pro levé ouško (v mém případě to bylo cca 9 cm, tj. 11 ok). Při háčkování první krytky si doháčkujeme ještě jednu řadu dlouhých sloupků na krytí zátylku (tzn. zadní část čepice bude o malinko delší než přední část čepice – aby nositeli čepice netáhlo na krk, ale současně aby čepice „nelezla“ do očí). Postupujeme dle bodů níže.
1.ř. Začneme háčkovat střídavě p.r.s. a z.r.s. podle toho, jak se v předchozí práci jeví (tj. vystouplé sloupky jako p.r.s., zastrčené sloupky jako z.r.s. (s výjimkou 1. sloupku - ten háčkujeme ze 2 ř.o.) od značky krytky na levé ouško, která je blíže očím a pokračujeme přes zátylek (zadní část čepice) až k poslední značce krytky na pravé ouško (poslední sloupek bude háčkován jako d.s.). Uháčkujeme 2 ř.o. jako náhradu za 1. d.s. v další řadě a otočíme práci.
2.ř. Nyní už budeme pokračovat v háčkování pouze pravé krytky na ouško. 2 ř.o. jako náhradu za d.s. jsme si již uháčkovali na konci předchozí řady. Pokračujeme háčkováním 10 sloupků (opět střídáme p.r.s. a z.r.s. podle toho, jak se nám jeví z předchozí řady a poslední sloupek bude háčkován jako d.s.), celkem tedy budeme mít 11 sloupků. Uháčkujeme 2 ř.o. jako náhradu za 1. d.s. v další řadě a otočíme práci.
3.ř. Nyní už budeme pokračovat v háčkování pouze pravé krytky na ouško. 2 ř.o. jako náhradu za d.s. jsme si již uháčkovali na konci předchozí řady. Pokračujeme háčkováním 10 sloupků (opět střídáme p.r.s. a z.r.s. podle toho, jak se nám jeví z předchozí řady a poslední sloupek bude háčkován jako d.s.), celkem tedy budeme mít 11 sloupků. Uháčkujeme 2 ř.o. jako náhradu za 1. d.s. v další řadě a otočíme práci.
4.ř. Opět budeme střídat p.r.s. a z.r.s. podle toho, jak se nám jeví z předchozí řady. V této řadě začneme navíc ubírat oka. 2 ř.o. jako náhradu za d.s. jsme si již uháčkovali na konci předchozí řady.  Pokračujeme sháčkováním 2. a 3. sloupku (sháčkování dlouhých sloupků zde: https://www.youtube.com/watch?v=0rNxt7knpHo), do dalších ok předchozí řady háčkujeme po jednom sloupku až do 9. sloupku, který sháčkujeme s 10. sloupkem. Zakončíme 1 d.s. Celkem nám zůstane 9 sloupků. 
Práci ukončíme a přesuneme se k háčkování levé krytky na ouško. 1.ř. už máme hotovu. Pokračujeme tedy od 2. řady dle popisu výše až do 4.ř.
Dokončovací práce
Celou čepičku nyní obháčkujeme 1 až 2 řadami krátkých sloupků. V rozích u spodní části krytek na ouška háčkujeme do 1 oka 3 k.s. místo 1 k.s. Ve svislé části krytek na ouška háčkujeme do 1 řady dlouhých sloupků 2 k.s. Práci ukončíme.
Nyní zbývá protáhnout ve středu spodních částí krytek na ouška 6 na půl přeložených pramenů přízí (délka jednoho pramene cca 70 – 100 cm) a uplést z nich klasické copánky (po přeložení budeme mít od každé barvy 4 prameny).
Všechny konce nití z rubu práce začistíme (zapracujeme menším háčkem či zapošijeme jehlou s větším ouškem do "pleteniny").


Ať sluší a dobře se nosí :-)

Anička

2 komentáře:

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna