pátek 11. července 2014

Šalvěj a pan doktor bylinkář...

... nečekaná úterní kombinace, která vznikla při mé návštěvě praktického lékaře. Náš lékař měl dovolenou a jeho záskok - mladý doktor zhruba mého věku - na mne při návštěvě kvůli nachlazení vytáhl své bylinkové zbraně :-) 


Normálně bych k lékaři nešla, ale co nám Viki začala chodit do školky a co máme Jiříčka, tak býváme opravdu často nemocní. Jako dítě nemocná nebývala, k lékaři jsem chodívala prakticky jen na povinná očkování a pravidelné kontroly. A ani v dospělosti (do nástupu Viki do školky) jsem neměla větší problémy. Dětský kolektiv je ale úžasný mechanismus na výrobu a přenos bacilů, které na mé poměry velmi často trápí naši rodinu. A opravdu celou. Málokdy se i nám dospělým podaří bacilům uniknout.  A bohužel to bývá často záležitost "dvou kol". Děti se uzdravují, mezi tím se rodiče nakazí a jakmile se začnou uzdravovat, nakazí se znovu děti a pak zase znovu dospělí.... 

S dětmi jsem byla u lékařky v pondělí. Viki se po týdnu marné snahy o uzdravení nemohla zbavit silné rýmy a úporného kašle, který ji nedal odpočinout ani v noci. Jiříček s více než tři dny trvajícími horečkami mezi osmatřicítkou a teplotou jen málo přes devětatřicítku, k tomu kašel (i když ne tolik silný) a rýma, maximální únava a pláč. Oba zánět průdušek, Viki hodně silný. Dostali antibiotika.

Nechtěla jsem absolvovat další "dvoukolovku", která v našem případě znamená být minimálně měsíc zavření doma. Chtěla jsem věc podchytit hned v začátku, jakmile jsme s mužem po pár dnech zaregistrovali, že i my opět nejsme v pořádku. Proto návštěva lékaře, kterou mi vzhledem k okolnostem popsaným výše doporučila i lékařka dětí.

Zastupující lékař nám dal oběma hned bez otáček najevo, že velmi nerad používá k léčbě antibiotika. Pokud to opravdu není nutné. To sice neřekl, ale pevně v to doufám :-) Ale řekl, že budeme posilovat imunitu. A to s antibiotiky nejde. Ta v akutních problémech pomohou, ale imunitu neposílí. A tak jsem od něj mj. doporučení odcházela i s magickým zaklínadlem pro další podobné "příhody" - šalvěj - heřmánek - JOX - Bioparox. Užívat přesně v tomto pořadí - šalvěj je nejmírnější, nejšetrnější, Bioparox je volně prodejné místní antibiotikum do nosu i úst, které člověk ocení, když jej trápí rýma, bolesti při polykání či záněty nosních dutin. 
Hned po příjezdu domů jsem si začala vařit šalvějový čaj. Dvakrát denně, dva hrnky čaje. A světe div se, ono to vážně funguje! Začala jsem v úterý odpoledne, dnes je pátek, tj. dva a půl dne poté a mně viditelně polevila rýma (jistě znáte to pravidlo o tom, jak dlouho trvá léčená a neléčená rýma, viďte? :-)) a kašlu jen minimálně (a to i v noci a to se vždycky trápím tak minimálně tři až čtyři týdny...). Bolest v krku zmizela. A cítím se lépe. Oči mě přestaly od rýmy štípat a pálet... Tak snad se teď již nic nezvrtne k horšímu... 
Šalvějový čaj se může užívat i při mírných trávicích potížích, pálení žáhy a nadýmání, omezuje také nadměrné pocení. Pomáhá prý i při problémech s nepravidelnou menstruací. Zevně se pak používá při zánětech ústní dutiny, při výskytu aftů v dutině ústní či bolestech zubů, ke kloktání a k desinfekci dutiny ústní. Lze ji též použít při zvýšené krvácivosti dásní. V kožním lékařství se užívá ve formě obkladů k hojení jizev a posílení kůže.

Za zkoušku to určitě stálo. Šalvěj lékařskou na zahrádce mám. Takže asi začnu sbírat a sušit listí a možná udělám i nějaký ten šalvějový sirup pro děti :-) 
Jen jedno upozornění pro vás mám, pokud byste se pouštěli do stejné léčby - šalvěj se nemá pít dlouhodobě (více než dva týdny) a není vhodná pro těhotné a kojící ženy (omezuje laktaci).

Šalvěji třikrát zdar!

Anička

10 komentářů:

  1. Aničko, měla jsi štěstí na lékaře, možná proto, že byl mladý. Já jsem se ještě nesetkala s lékařem, který by podporoval bylinky a to už něco pamatuji. Možná, že je to jistá pohodlnost a zažitá rutina těch starších doktorů, nevím. Stejné je to u mně i se zubaři. Dlouho jsem se rozhodovala změnit " zažitou" zubařku. Nakonec jsem se rozhodla a přihlásila jsem se k "synkovi" s čerstvým diplomem. To, co byl pro starou zubařku problém, byla pro něj hračka a samozřejmost, nakonec mi ty moje trosky spravil, jak nejlíp uměl, je tomu už 8 let a já je stále mám!! To jsem trošku odbočila. Šalvěj také pěstuji. Každá rada dobrá. Při nachlazení se u nás doma hodně používala majoránka. Buď se inhalovala nebo se vařil čaj. Po mnoha letech jsem to také zkusila a ten čaj mi opravdu pomohl. To je zase moje troška do mlýna. Přeji krásný víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heli, se zubařem má můj muž podobné zkušenosti - myslel si, že chodí ke kapacitě v oboru, se kterou se radili všichni mladší lékaři z okolí, věřil, že některé věci prostě "nejdou udělat". Pak jsme se přestěhovali, našli novou zubařku (mladou) a nestačili se divit, že co u starší, "zkušenější" nejde, mladá zvládne bez mrknutí oka. Chodíme teď k ní celá rodina, včetně malého Jiříčka a nevyměnili bychom ji ani za nic :-) Díky za tip na majoránku, netušila jsem, že se používá i jinak než v kuchyni :-)

      Vymazat
  2. Souhlasím, šalvěj je úžasná. Dřív byl hlavní a vlastně jedinou medicínou při nachlazení šalvějový čaj s medem. Vzhledem k těhotenstvím a kojení jsem si teď zvykla spíš na heřmánek. A na zahrádce ji mám taky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi příště přidám ještě i ten med :-) A šalvěj teď začala užívat i má nachlazená sestra :-)

      Vymazat
  3. Fukčarinka - těhotná nejsem, chválabohu ani nachlazená, ale za radu děkuji. Opět se potvrdilo - vše s mírou. Šalvěj jsem používala k výplachu ústní dutiny, na kašel čaj jak píše Helenka z majoránky.

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Aničko,
    děkuji za "nakopnutí"...bolí mne zub a šalvěj mám na zahradě..už vařím a vyplachuji svou hubénku..:-D
    Hezký den přeji
    Daška

    OdpovědětVymazat
  5. Šalvěj je skvělá. I třeba jako medajlonky na šalvěji. A poznají to i psi. Ten náš téměř 17-ti letej mi ji všechnu za nepřítomnosti ožral syčák :-))) Ale už roste nová.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá anonymní čtenářko :-) Díky za tip do kuchyně. Vyzkouším při nejbližší příležitosti. A k tomu psímu dědečkovi - třeba ho jen bolel zub a potřeboval si ulevit :-)))

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna