čtvrtek 26. června 2014

Morušky...

... aneb po mušinkách něco o plodech moruše. Stromu, který si často spojujeme s nočním motýlem bourcem morušovým a výrobou hedvábí. Mimochodem - tento motýl se živí výhradně listy moruší. V dnešní době již bource v přírodě nenajdeme, chová se výhradně pro výrobu hedvábí. V Číně je jeho výroba známá již neuvěřitelných 5 000 let. S nástupem výroby syntetických vláken ale hedvábnictví ztratilo význam a morušovníky se začaly více pěstovat jako ovocné a okrasné stromy.


"Jé, tati, tady rostou ostružiny na stromě!". Tak takové bylo mé první setkání s moruškami. Při návštěvě Prahy, někde v zahradách pod Pražským hradem. Stromy, na kterých slaďounké, ostružinám podobné (tvarem i barvou) morušky visely, byly obrovské (uvádí se, že v závislosti na druhu mohou dorůst i výšky kolem 10 - 20 metrů).  

A o řadu (desítek) let později pak morušky i u nás na zahradě. Na stromečku nepoměrně menším, oproti původní formě s převislým habitusem. Pěkný strom s velkými listy a lahodnými plody v malém balení :-) Morus alba Pendula - moruše bílá převislá (v plné zralosti se sladkými tmavými plody). Tak tento stromeček máme na naší zahradě. A je to je jen jeden z několika známých druhů moruší. 

Známé jsou i základní forma moruše bílé (se sladkými bílými či narůžovělými plody), moruše černá (s lahodnými tmavými, až černými plody), moruše červená (s nakyslými červenými plody) či moruše trnavská (teplomilnější druh s tmavě červenými sladkokyselými plody, který vznikl křížením moruše černé a moruše červené, a je velmi hojně plodící - uvádí se, že z jednoho stromu lze sklidit i 70–100 kg morušek). Mnohé odrůdy se od sebe liší také tvary listů.

Stromy začínají kvést začátkem května. Opylují se větrem a jsou samosprašné, k bohaté úrodě tedy postačí pouze jedna rostlina. Stromky plodí brzy, na našem kultivaru jsme se těšili z morušek už v roce výsadby. Při sklizni plody snadno pouštějí šťávu a lehce opadávají. 
 
Jde o teplomilné, na půdu nenáročné stromy. A jsou považovány za velmi odolné - i poškozený stromek dokáže žít další desítky let, protože vyniká velkou regenerační schopností. Díky svému hlubokému a rozvětvenému kořenovému systému dobře snáší i sucho během léta. Často se pěstují i ve formě keře.

Odborné články uvádí, že morušky, jsou plody obsahující vitamin C, E a vitaminy skupiny B. Dále v nich najdete pektiny, karoten, organické kyseliny a minerální látky jako draslík, fosfor, křemík, železo, hořčík i vápník. Plody se dají jíst syrové, ale můžete si z nich připravit i šťávy, sirupy, kompoty, marmelády, víno, ale také zmrzlinu. Připravit se dají i jako příloha k pečenému kuřátku. Dříve se usušené rozemleté moruše hojně používaly k oslazení zapékaných pokrmů a kaší.
 
Řadu receptů na jejich zpracování naleznete i zde.
 
Mají údajně i mírně léčivé účinky. Působí proti bolestem v krku, podporují odkašlávání a pomáhají při vyprazdňování střev. Pokud si morušky dobře usušíte, můžete jimi nahradit cukr.

A co vy? Znáte moruše? Těšíte se z nich na své zahradě nebo v blízkém okolí? Jak jste s nimi spokojeni?

Krásný den

Anička

11 komentářů:

  1. Dobrý den přeji. Morušky znám z okolí Maďarského Balatonu kam jsme s rodiči jezdivali každé léto. Plody chutnají sladce a krásně voní. Trhat se v té výšce dají jen hodně špatně :-D.. lepší je asi dát pod strom plachtu a čekat :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aranel, my jsme měli v Praze větší štěstí, pár větví sahalo i do úrovně taťkových ramen, takže jsme je "odmoruškovali" natotata, i bez plachty :-) U toho převislého kultivaru moruše bílé u nás na zahradě ale dokáže úrodu bez problémů sbírat i několikaměsíční dítě :-) Morušky na něm rostou po celých větvích, které padají až na zem.

      Vymazat
  2. Jeee, my máme jednu morušu v parku. Ale do jedného metra mám zákaz trhať. Je to rezervované pre deti z okolia. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Aničko, tak to ti teda (v dobrém) závidím, protože já si objednala převislou penduli moruši bílou před třemi lety a roste mi strom, neplodí, nekvete. Už jsem jim psala, reklamovala, ale napsali, že to není možné, že co jsem si objednala, to mi poslali. Prosím, kdes ho koupila ty? můžeš mi napsat třeba na meil? majka.urb@seznam.cz?
    děkuji
    jo a představ si, že z much jsem uvařila marmeládku a polovinu nechal ještě dozrát a do jedné kuličky mi je sklidili vrabci, takže jsem se hezky podělila.
    krásný den Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, to je mi líto, že máš s moruší takové problémy. Nevím, co bych Ti poradila... My jsme hodně rostlin (moruši nevyjímaje) kupovali v Polsku (mj. i v zahradnictví kousek za Bielsko-Białou, mají i své webové stránky: https://www.kapias.pl/). Narozdíl od velké řady našich zahradnictví jsou zákaznicky orientovaní a člověk nemá pocit, že otravuje, když chce něco koupit, kvalita rostlin byla velmi dobrá a také ceny byly příjemnější :-) V Česku jsem pak nakupovala většinou trvalky, i když výjimky se najdou. Nevím, ale odkud jsi. Přes internet také docela dost nakupuji a tady mám oblíbené zahradnictví Žižka - http://www.zahrada-zizka.cz, o kterém jsem se už často zmiňovala. S kvalitou rostlin i balením jsem zatím byla vždy spokojena.

      Jinak u nás vrabci nemají šanci. Viki je dokonale žravá kobylka :-))

      Hezký večer A.

      Vymazat
    2. Ani moc moc děkuji, mám tam nahoře kamarádku, tak poprosím.
      Nemyslím úplně nahoře, ale ve F-M.
      pěkný den Majka

      Vymazat
    3. Já jsem si říkala, kde nahoře :-) Spíš jsem si zvykla, že si říká, tam u vás na východě :-)

      Vymazat
  4. Aničko, moruši strom máme na zahrádce, ale už vyrostl a tak ovoce se dost těžko trhá, a má vždy hodně morušek. Aňo, zajímá mě ten muchovník, jaké potřebuje podmínky k vegetaci? Na zahrádce je ještě místo, tak by se tam hodil. Na podzim si chci udělat dřevěnou pyramidu na jahody. Zdravím a přeji pěkný večer Maryša :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maryško, tak to bude chtít asi tu plachtu, kterou zmiňovala Aranel :-) Jinak pokud jde o ten muchovník - stačí slunce-polostín, normální zahradní zemina (pokud možno ne zcela těžká, jílovitá, podmáčená) a pak pěkně zpívat (minimálně) při sázení :-) A jahodová pyramida - super. Jen z vlastních zkušeností doporučuji udělat si dostatečně široké jednotlivé schody, ať tam nemáš jahody příliš natěsno. Krásný den Anička

      Vymazat
  5. Morusi take mame letos to vypadalo ze bude nejake ovoce ale nebylo snad priste .Dcera v Sydney ji take ma kazdy rok je obalena a tak mi vzdy neco zmrazi a kdyz tam zrovna jsme tak si natrhame ,vecer kdyz se setmi tak se prijdou nakrmit netopyri.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ello, díky za komentář. Ty mi tu vždycky přineseš nějakou exotiku :-)) Netopíři a moruše... no to jsou mi ale věci :-))

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna