středa 4. června 2014

Klobouček se střihem a postupem

Krásný den,

jak jsem slíbila v jednom ze svých posledních příspěvků, plním. V tomto příspěvku najdete střih na klobouček pro obvod hlavičky 51-53,5 cm (přesný obvod 53,6 cm, ale sedí ještě i hlavičce s obvodem od cca 50 cm - aspoň naší Viki ano :-)) a stručný návod, jak na něj. Všechny části by k sobě měly pěkně sedět.



Některý z dalších příspěvků by měl obsahovat i návod na to, jak si upravit střih tak, aby se podle něj dala ušít i jiná velikost kloboučku. Jen zatím trochu bojuju s tím, jak vyrobit univerzální návod pro všechny velikosti. Hledám ty správné algoritmy :-) A není vyloučeno, že než je opravdu najdu a budu s výsledkem spokojená, tak už dávno každá z vás bude mít skříně plné klobouků (s mírami vychytanými klasickou metodou pokusů a omylů) pro všechny členy své rodiny... Ale naděje umírá poslední :-)

Ale zpět ke střihu. Má 3 díly - vrchní "placku" (stříháte 1 x), boční část (stříháte 2 x) a krempu (stříháte 4 x - díl je zdvojen). Všechny díly v sobě zahrnují přídavky na švy (1 cm), stačí tedy jen překreslit na látku a vystřihnout v liniích čar. Pokud jde o střih na krempu, zde chci upozornit na to, že jde pouze o polovinu dílu (celý díl by se mi nevešel na A4). Krempu pak můžete před sešíváním zpevnit ještě nažehlením vlizelínu.

Vytiskněte na A4 a pro jistotu přeměřte. Pokud by míry neseděly, napište a pošlu mailem.

A teď, jak šít. Předesílám, že to není zaručeně nejlepší návod, "jak na to". Je to jen popis toho, jak jsem se s tím vypořádala já.

1. Sešijeme k sobě boční strany boční části kloboučku (švy 1 cm od kraje látky, u mého šicího stroje to je na šířku patky při pozici jehly úplně vlevo).
2. Sešijeme k sobě vždy dvakrát boční strany krempy (švy 1 cm od kraje).
3. Nyní k sobě přiložíme lícem na líc obě sešité části krempy (spodní a vrchní část) a sešijeme je k sobě z rubové strany (šev 1 cm od kraje látky).
4. Převrátíme sešitý dvojitý díl krempy na líc a prošijeme podélně v kraji (cca 1 cm od hrany krempy) a pak dál každý 1 cm až k nejužší části krempy, až máme prošitu (a tím i zpevněnu) celou krempu.
5. Nyní si z rubu našpendlíme a následně spolu sešijeme vrchní "placku" a boční část kloboučku (šev 1 cm od kraje látky).
6. Přišpendlíme a poté přišijeme k boční části kloboučku krempu (šev 1 cm od kraje látky).
7. Já jsem to u tohoto kloboučku nedělala, ale můžete ještě prošít klobouček kousínek nad švem mezi boční části kloboučku a krempou.
8. Všechny švy na rubu kloboučku (mezi vrchní "plackou" a boční částí kloboučku, mezi boční částí kloboučku a krempou a boční spoje u boční částí kloboučku), schováme pod našitý šikmý proužek odpovídající barvy.
9. A pokud vás to baví, tak můžete na klobouček přišít ještě nějakou pěknou šitou či háčkovanou aplikaci :-)

A střihy naleznete zde:






Zapomněla jsem do střihu připsat pro kontrolu ještě míru k vrchní části krempy - ta je 27 x 2 cm.
Krásný den

Anička

PS: když se teď na ty míry znovu dívám a srovnávám s mírami střihu, který jsem kritizovala minulý týden, tak si nejsou (vezmu-li poměry stran jednotlivých částí k sobě) až tak vzdálené... Napadá mě, zda ten problém s tím, že míry "neseděly", nevznikl v přídavcích na švy (já počítám u svého střihu vč. přídavků), autorka střihu zahrnutí přídavků na švy nezmiňuje (takže jsem u střihu přidávala 1 cm na záševky), ale pokud by tomu tak bylo, tak by vše možná sedělo, jak má... Asi jej znovu vyzkouším a pokud je to, jak si myslím, budu se ji muset omluvit a příště přistupovat ke střihům z mimibazaru s mnohem větší pokorou :-)

6 komentářů:

  1. Dobré dopoledne Aničko, pár dní jsem tu nebyla a tvoje tempo je zase na vrcholu, jsi šikovná - Kloboučky se mě moc líbí, ale na ně si já netroufnu, jsem šicí antitalent, tak jen tiše pozoruji tvoji šikovnost, i jak se vypořádáváš se střihy, pro mě centimetr sem nebo tam není míra :O). Máš to pěkně vymakané a vymazlené. Měj pěkný den Maryša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maryško, zdání klame. Na vrcholu ne, spíš na vzestupu :-)) Já myslím, že bys to Maryško zvládla i Ty. Já nejsem žádný šicí přeborník... Jen to díky své zarputilosti pořád zkouším znovu a znovu :-) Krásný večer Anička

      Vymazat
  2. Aničko jsi šikulka. Přídavky na švy by se zmínit měly, hlavně tam kde se šije na míru .... pak člověk neví, jestli má autorka švy započítaný nebo počítá s tím, že si je tam každý připočítá:-))

    OdpovědětVymazat
  3. To je skvělé Aničko, něco takového se mi právě hodí! Děkuju :)
    TWF Kami*

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna