pondělí 7. dubna 2014

Znáte hyperfuf?

Že jste o něm nikdy neslyšeli? Hypertuf je směs na výrobu umělých "kamenných" koryt, květináčů, mís... a řady dalších dekorativních zahradních prvků. Velmi dobře hypertuf znají skalničkáři, kteří do nádob vyrobených z této hmoty sází skalničky. Klasická kamenná koryta už totiž nejsou lehce k dostání a pokud ano, stojí neskutečné peníze. 

Alternativou mohou být právě nádoby z nepoměrně levnějšího hypertufu. Lidé si je z něj vyrábí už řadu let a osvědčily se. Skalničky hypertuf milují. A nejen skalničky. I já se do něj zakoukala. Už když jsem před dvěma lety plánovala zahradu, myslela jsem si na něj :-) K jeho výrobě jsem se však dostala až minulý víkend.


Zdroj: www.drought-smart-plants.com, www.flickr.com, www.finegardening.com, www.zahrada.artmama.sme.sk

A jak se takový hypertuf vyrábí? Mezi postupy, jak takový hypertuf vyrobit, sice existují drobné nuance, ale vesměs se všichni shodují na těchto čtyřech základních surovinách - cement, rašelina, písek a/nebo perlit a samozřejmě voda. Osobně jsem vycházela z tohoto poměru jednotlivých surovin: 1 díl cementu, 1 díl rašeliny a 1 díl písku (případně perlitu - je lehčí). 

Vše smícháme dohromady a přidáme vodu tak, aby hmota byla mírně lepivá, ale nikoli tekutá, spíše sušší. Nyní můžeme vsypat do připravené formy - stačí naplnit štěrbinu mezi jádrem a bedněním směsí hypertufu, který se pořádně pěchuje hůlkou. Zapomenout nesmíme na odtokové otvory ve dně hypertufu. Necháme 4 - 5 dnů tvrdnout pod vlhkým hadrem. Poté opatrně vyklepneme z formy a necháme ještě doschnout (uvádí se 1 - 2 dny, záležet bude hodně na velikosti). Vzhled můžeme následně "dotáhnout" tak, že hypertuf nejprve pokropíme vodou a následně lehce odíráme kartáčem povrch, tak aby se lépe ukázala struktura.

Rašelina sice ubere hmotě na pevnosti (ve srovnání s klasickým betonem), na druhou stranu dodá hmotě správnou strukturu a především PH. A navíc - nestavíme dům, ani mosty :-) Pokud jde o tvar, dají se dělat nádoby vysoké, široké, úzké, nízké, hranaté, kulaté... zkrátka jaké právě potřebujeme a jaké se nám líbí. Tvar závisí jen na bednění, které je na ně třeba udělat. U kulatého tvaru nám postačí dva do sebe zapadající umělohmotné květináče (po vsazení do většího by měl mít ten menší od okrajů vzdálenost ideálně 3 - 5 cm). Na výrobu hranatých tvarů můžeme využít kartonové krabice. Větších nepravidelných oblých tvarů dosáhneme např. použitím staré dětské vaničky. Můžeme vyrábět i hypertufí placaté "kameny" ve tvaru obřích lopuších listů... Zkrátka nápadům se meze nekladou. Zajímavě působí kombinace dvou forem pro výrobu - například do hranaté se vloží kulatá a naopak....

Já vyráběla dva kulaté. Jako formu jsem použila velké květináče. Zatím hypertufy pěkně tvrdnou. Ve středu nebo ve čtvrtek se je pokusím vyklepnout ven... Snad se mi nerozsypou pod rukama... 

Ale pokud se povedou, chci je zakomponovat do mé staronové skalky. Dnešní část dopoledne jsem totiž věnovala její úpravě. No úpravě... to možná není úplně adekvátní slovo.... Ale o tom možná více, až ji nafotím :-) A brzy snad i obrázky mých dvou hypertufů :-))

Tak co, navnadila jsem vás aspoň trochu do hypertufího tvoření?

Krásný večer

Anička

PS: pokud chcete dosáhnout dříve té správné patiny, natřete po vyschnutí hypertuf z vnější strany zředěným zahradním hnojivem, aby se na stěnách vytvořila živná půda pro mechy a lišejníky :-)

8 komentářů:

  1. Zajímavé , já zkoušela jen koupenou směs jako cementový potěr + kamínky a výsledek :http://minefelicite.blogspot.cz/2013_07_01_archive.html ..... a drží :-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivo, krásné. Možná budu muset popřemýšlet, kam bych podobný list mohla umístit u nás na zahradě... :-)

      Vymazat
  2. To jsi me tedy navnadila ,nikdy jsem o necem takovem neslysela ,budu si to muset vyzkouset libi se mi na tom ze si muzes udelat sve tvary.Drzim palce aby tve dobre dopadly a tesim se na fotky tvych kvetinacu.

    OdpovědětVymazat
  3. Aničko, to jsi mě opravdu navnadila, protože jsem včera na internetu hledala nádoby za přijatelnou cenu, nejsou, je to příliš drahé, tak vyzkouším tvůj postup. Potřebuji 2 korýtka a 3 nádoby a už mám vyhlédnutou kameninovou lampu, ta je za přijatelnou cenu. Jsi velká pokušitelka :O), ale v dobrém 3ikulko :O) Zdravím a přeju pěkný den Maryša :O)

    OdpovědětVymazat
  4. Maryško, tak to mě moc těší, že jsem s hypertufem přišla v tu pravou chvíli :-) Tak ať se daří! A nezapomeň se pochlubit... i s tou svou vypletou skalkou:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Aničko ,musím to někdy vyzkoušet nikdy jsem o tom neslyšela ,dnes jsem dokončila renovaci jezírka a prochá zím se v tvém blogu až na začátek a máš tam spousty krásných drobností co s tím vším děláš? Já bych měla za chvíli plný dům.No je pravda že něco rozdám.:)Přeji ti dobré vyklopení z formy .EVA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, já mám dvě velké krabice - jarně-letní a podzimně-zimní a podle období dekorace střídám... A některé věci taky zlikvidují během sezóny děti, některé podaruji... Ale je to boj, velký boj o místo :-)

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna