středa 2. dubna 2014

Poslední chybějící kousek "dřeva" do mé botanické sbírky

Dobré odpoledne,

po téměř dvouleté marné snaze se mi včera zcela nečekaně konečně podařilo sehnat poslední druh, se kterým počítal můj plán zahrady. Už jsem v to skoro nedoufala, ale naděje umírá poslední. A tak jsem včera zkusila po půlleté odmlce znovu zavolat do jednoho zahradnictví a uspěla jsem. Snad ani nemusím dodávat, že jsem ihned startovala auto a vyjela mu v ústrety :-)))

Druh, po kterém by snad ani pes neštěkl (soudě podle komentářů zahradníků prodejců, kteří na něm nevidí nic zajímavého) mi udělal nebývalou radost. Tu krásu v něm vidím asi jenom já ... A Ti, kdo tento kultivar vypěstovali :-)

Ale abych nenapínala - řeč je tady o kulovitém kultivaru trnovníku akátu (Robinia pseudoacacia Umbraculifera). V závislosti na výšce kmínku, na který je naroubována, dorůstá do výšky tří až pěti metrů. A je to naprosto pohodový, nenáročný strom. Pozor si člověk musí dát pouze na to, aby strom nezasadil na místo, které je trvale podmáčené. 


Má kompaktní, kulovitou korunu a na rozdíl od základní formy bíle kvetoucího trnovníku akátu nekvete (což je výhoda i nevýhoda současně - někdo by květ ocenil, jiný si je raději odpustí při představě hromady zvadlých květů pod stromem, které je třeba uklidit...). 

Pro mě osobně jsou kromě kulovitého tvaru koruny zajímavé hlavně listy. Ty nejsou jako u většiny stromů běžně rostoucích na zahradách jednoduché, ale naopak jsou složené z až 23 oválných lístků. Ty navíc přirůstají během celé sezóny a vydrží na stromě často až do prosince. Plusem je i fakt, že na rozdíl od základní formy akátu nemají větve trny.

Kulovitý tvar koruny je přirozený i bez stříhání, pokud ale chceme udržet velikost koruny menší, strom snáší dobře stříhání, ideálně od konce zimy do začátku léta. 

Můj stromeček už je pěkně v zemi a já se nemohu dočkat, až se korunka zazelená. A co vy? Líbí se vám akáty? Máte nějaký na své zahradě nebo v okolí?

Krásný den

Anička

12 komentářů:

  1. Aničko, koukám jaké zajímavé stromy si vybíráš do zahrady. Jak ji máš velikou? Já bych chtěla fialově kvetoucí. V přírodě miluji klasické bíle kvetoucí akáty, pro jejich pronikavou vůni. V okolí jich rostou mraky. Krásný den Rija

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rijo, já jsem jako dítě chtěla být botaničkou (mimo jiná povolání jako učitel, kadeřnice, zpěvačka... :-)), tak možná proto ta tendence dělat si alespoň malou botanickou zahrádku i z té naší :-) Vlastně když se teď ohlédnu zpátky, tak všechno co mě bavilo v dětství, tak si v určité míře realizuji i teď - vedle konzultantské práce se věnuji i lektořině, jako kadeřnice jsem k dispozici doma pro svého muže, Viki a do budoucna i Jiříčka, zpívám doma a občas i na veřejnosti při nějaké dobrovolné akci v obci... Botaničkou jsem si na vlastní zahrádce... Co víc si přát? :-)) Ale zpátky k té zahrádce - ta naše má cca 1300 metrů čtverečních, tak posuď sama, jestli je to moc nebo málo. Já bych brala ještě víc, naši mají zahradu 2000 metrů čtverečních, tak jsem zvyklá na trochu větší "plantáž" :-) Na druhou stranu - stromy i keře si vybírám s ohledem na jejich budoucí rozměry, takže by se vše, co jsem zasadila, mělo mít dost místa. Na druhou stranu se mi líbí, když jsou okrasné záhony "kompaktní", nebo jinak řečeno - pokud je vyplněné (téměř) každé místečko. Takže do budoucna by se i rostlinstvo na naší zahradě mělo na záhonech spojit v jeden celek. Jinak moc mě těší, že s tou svou zálibou v akátech nejsem na světě sama :-) U nás v okolí jich moc neroste, tak aspoň na nás na zahradě. Koneckonců mám tři - kromě v tomto příspěvku zmiňovaného ještě moc pěkný kultivar Robinia pseudoacacia FRISIA s jasně žlutozelenými listy a pak také jeden s "kroucenými" větvičkami Robinia pseudoacacia Twisty Baby. Krásný den Anička

      Vymazat
  2. Akáty náramne voňajú. Ale ako som už kdesi písala...čo sa nedá zjesť, to asi by u nás neprešlo. :D A keby som chcela nasadiť na záhradu všetko, čo sa mi páči, potrebovala by som ju...tak asi 10x väčšiu. :))) hihi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, vítej v klubu milovnic akátů :-) A s tou zahradou, taky si dovedu představit větší. Ale to by z toho mého muže asi klepla pepka... I když se o zahradu starám především já, i tak neustále brblá, co to zase sadím a jestli toho už nemáme dost .-))

      Vymazat
  3. No, páni. Mít na zahradě akát, už pod ním stojí včelín. Akát je nádherný strom a akátový med jeden z nejlepších. Krásné to, Aničko, na zahradě máš :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je romantika... včelín... u nás to ale nepůjde... jednak už bych ho neměla kam dát a akátový med by asi nebyl.... tento kultivar nekvete. Ale představa je to vážně pěkná :-)

      Vymazat
  4. Dalsi hezky strom ja bych ale chtela kvetouci ,take jsme si zacli delat sbirku stromu ale vse ve vysoke forme protoze mame hodne mista.At se tve zahrade dari budete to mit moc hezke.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ello, to se máte, že si můžete dovolit vyšší stromy. U nás by to šlo, ale tak jeden, dva kousky a pak už nic :-))

      Vymazat
  5. Jé Aničko, až tak velké je prodávají?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ajko, to asi ne :-) A pokud ano, byly by hodně hodně drahé. Už ten můj nebyl úplně nejlevnější, za stromeček s kmínkem o průměru cca 4 cm a vysoký zhruba metr a půl jsem dala bez mála 1400 Kč.

      Vymazat
  6. Aničko, tiše závidím .... i já po něm toužím a prozatím marně sháním ..... snad budu mít taky takové štěstí jako ty ..... pa, pa Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marki, tak to jsem ráda, že v té své akátové "zamilovanosti" nejsem sama :-) A držím pěsti, ať se Ti jeden kousek podaří ulovit i na vaší zahradu. Krásný večer Anička

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna