úterý 29. dubna 2014

Já když si něco vezmu do hlavy...

... tak jsem k nezastavení :-) 

Už dlouho jsem nenapsala příspěvek. Hlavní příčinou je naše zahrada, na které v poslední době údajně řádím jako "černá ruka" (říkala sousedka), ale také kola, na která vyrážíme čím dál častěji. Černé ruce nemám, ale lehce do bronzova už ano. Častý pobyt venku je nejen na odstínu mé kůže znát :-) O tom, jak mne to neuvěřitelně dobíjí, nemusím snad ani psát... A tak, alespoň obrazem pár důkazů z toho mého černorukého řádění... 

Možná si vzpomínáte, když jsem vyprávěla o obrubách záhonů u nás na zahradě a jak jsem s většinou spokojená a s částí z nich moc ne. A že jsem si vzala část z té "ne zcela ideální" části do parády a přitom "zfoukla" rozšíření záhonu u terasy nad suchou zídkou... No tak já jsem si umínila, že ve svém puntičkářském úsilí napravovat budu pokračovat... Vyžádalo si to sice další 2,2 tuny kačírku, ale je napraveno! :-)
 
Dva menší obrázky vpravo - rozšíření záhonu u terasy, ještě zbývá dosadit několik rostlin za skalničky, ale jinak už je "vymalováno" :-) Velký obrázek vlevo a spodní část obrázku vpravo dole - navázání na předchozí rozšířený záhon, zrušení dalších obrubníků - ubrala jsem trávníku a místo něj za kameny ve svahu dodala kačírek (myslím, že to vypadá přirozeněji než dřív a taky je to praktičtější při sekání trávy)

No a když jsem si tak ryla, tak jsem rozjela další akci (nejdřív jen v hlavě, ale i realizaci už mám nakonec hotovou). Zasadila jsem další "jedlý" strom (jeřáb sladkoplodý, kultivar Edulis) a aby mu nebylo smutno, rozšířila jsem až k němu jeden záhonek za kotcem, na který přibude ještě kalina vrásčitolistá (Viburnum rhytidophyllum) a pár nižších travinek. 

Při vymezování nových hranic záhonu a obhlídce z různých možných i nemožných stran mne napadlo udělat ještě jeden záhonek i naproti :-) No a co vám budu povídat, od myšlenky k její realizaci nemám až tak daleko, takže hotov je i tento neplánovaný záhon :-) Do společnosti sloupovité sakury (Prunus serrulata "AMANOGAWA"), hroznovce (Exochorda x macrantha "THE BRIDE"), plnokvěté zákuly japonské (Kerria japonica) a dvou hortenzií stromečkovitých (Hydrangea arborescens "Hills of snow") přibude ještě jedna hortenzie stromečkovitá (jako na truc měli v zahradnictví poslední dva kusy a já chtěla tři). 

Velký obrázek vlevo - vlevo protáhnutí stávajícího záhonku, který původně končil mými oblíbenými řebříčky, ve velkém obloučku pak zákula japonská, 3 x hortenzie stromečkovitá, hroznovec a sloupovitá sakura, ještě mi zbylo malé místečko mezi řebříčky a zákulou, to si šetřím na krásnou trvalku janebu drsnou. Dva malé obrázky vpravo dole - rozšíření záhonu za kotcem pro jeřáb sladkoplodý, kalinu vrásčitolistou a pár menších trvalek či travinek. A kousek od jeřábu dvě vyšší denivky - jednu z nich jsem v rámci rozšiřování záhonu (záhon u jeřábu se nejen rozšířil, ale malinko vzrostl i do výšky) musela přesadit od kotce dopředu.

A poslední, čerstvou novinkou z dneška, je odrytí části trávníku kolem naší skalky, tak aby se kolem ní lépe sekalo. Tentokrát jsem nedoplňovala až k začátku trávníku kačírek, ale pouze lehce zaštěrkovala. Myslím, že to vypadá u skalky lépe... Tuto akci jsem fotila jen mobilem, ale snad i tak je vidět, co je třeba :-)


Sousedi si už musí myslet, že jsem se začala transformovat do krtka, protože pořád chodím po zahradě s rýčem a cosi ryju... A nebo vozím kačírek :-) Za chvíli už ale stejně nebudu mít kde... Že bych zašla k sousedům?... :-)

Krásný večer

Anička

PS: díky za pěkné komentáře u předchozích příspěvků i e-maily, které od vás dostávám, určitě se k nim ještě vrátím individuálně, ale teď alespoň takto hromadné poděkování

PS2: náš Jiříček včera oslavil své první narozeniny... ten čas ale letí!

14 komentářů:

  1. Aničko, ty teda jedeš! Krásná zahrada. Ty jsi zahradnice, nebo se učíš za pochodu? ;-) A Jiříčkovi dodatečně vše nej, nej, nej... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) Já jsem zahradnice amatér. A kořeny toho mého zahradničení sahají až do dětství. U nás v rodině máme v flóře všichni pěkný vztah a doufám, že tomu tak naučím i své děti. Možná si to jen namlouvám, ale mám pocit, že u Viki už se to pomalu začíná projevovat taky... :-) A díky za gratulaci pro Jiříčka :-)

      Vymazat
  2. Aničko, zahrádka je parádní. Máš ji naprosto luxusní. Prosím tě, kde bereš energii, aby jsi vše zvládla. U té zahrádky jsi si musela pořádně máknout. Jsem proto tobě pořádný břídil. Asi se pustím do nějaké úpravy. Jiříčkovi dodatečně všechno nejlepší. Krásný den Rija

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rijo, zahrada, to je moje velké hobby a v poslední době i trochu posedlost. Energie přichází sama... Nebo mi ji možná dobíjejí ty rostliny, které jsem si na zahradě vysadila a o které se starám :-) Nevím, co se děje, ale pokaždé, když už si říkám, že teď už nic nového nevymyslím, že je všechno, jak má být, tak přijdu na něco nového. Mám úplně šílené asociace... Když jsem včera psala příspěvek o hypertufech, napadl mě úplně náhodně další zahradní projekt s jejich využitím... No vypadá to, že se v nejbližší době nudit nebudu :-))) Děkuji za přání k Jiříčkovým narozeninám. Krásný den A.

      Vymazat
  3. Aničko, já jsem si říkala, že máš odmlku, že určitě zvelebuješ a taky že jo. Máte to moc krásný, to obrytí skalky je parádní nápad, to navrhnu doma, já teda nesekám, ale i tak, takhle se mu tam bude líp jezdit.

    krásný den Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, já si prostě nedám pokoj :-) Ale pro mě je to úžasný relax, hlavně tedy "na hlavu". Uklidnění a vyrovnání mé neklidné povahy přichází právě až s prací na zahradě nebo fyzickým "vybitím" sportem. Ale tu sekačku zkus, u sekání se tak krásně rozjímá... :-)

      Vymazat
  4. Aničko, nádhera !!!!! Jsi nuvěřitelně pilná a hlavně šikovná, máš cit pro každičký detail. A jiříčkovi vše nej nej ....
    Krásný den ... Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrko, díky :-) Snažím se, ale vždycky se najde něco, co je třeba ještě víc "vypilovat" :-)) A díky za přání pro Jiříčka :-))

      Vymazat
  5. Zahrádka přímo malovaná ♥ ,,, a o rozkvetlý stromeček u tebe nebude zítra nouze :-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivo, nebyla :-) Zahrádka je možná jako malovaná, ale hlavně milovaná a s láskou opečovávaná :-)

      Vymazat
  6. Aničko nádhera, jak to u vás doděláte, šup k nám na zahradu, takového krtka tu tuze rádi uvítáme. Pěknou neděli MArkéta

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna