sobota 22. března 2014

Živý plot ze smrčků

...už brzy před naší zahradou. Koncem minulého týdne a v sobotu jsme udělali přípravu, příští víkend snad budeme sadit. Osmdesát kousků.... Smrčky budeme kupovat z lesní školky.

Know-how, jak na smrčkový živý plot, jsme sbírali jak na internetu, tak u mých rodičů, kteří jeden moc krásný na své zahradě mají.

A co vy? Jak jste na tom s živými ploty? Jaké dřeviny u nich preferujete? Máte někdo zkušenosti se smrkovým?

Krásný večer 

Anička

8 komentářů:

  1. Aničko, já tedy zkušenost mám a ne zrovna dobrou, ale není to těmi smrčky...Před lety ho vysadil soused, slíbil určitou výšku a pak to nějak pozapomněl...No uvidíme, ale momentálně nám hodně zastiňuje zahradu...
    Hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heli, tak to je mi líto. Bohužel podle toho, co jsem četla na internetových diskusích, nejsi sama, kdo tento problém řeší. S některými sousedy je v tomto směru kříž... V našem případě to ale nehrozí, smrčky budeme sázet před plot z jižní a jihovýchodní strany pozemku, takže na nějaké "pozapomínání s výškou" můžeme rovnou zapomenout, doplatili bychom na to sami. A taky se zde už nedá hovořit o živém plotu, ale v případě tak vzrostlých smrků už prakticky o lesíku a o ten před zahradou nestojíme :-) My chceme držet výšku na úrovni výšky stávajícího plotu, tj. cca 1,5 -1,6 m.

      Vymazat
  2. Ahoj Aničko, zahradu máme hodně velkou, ale nikde žádný ploty. Naše pozemky volně přechází v další. My jsme na okraji města, nevadí to, ale už jsem také přemýšlela o něčem podobném jako ty. Už jsem měla i smrčky skoro domluvené, ale pak jsem někde viděla jak nepěkně by to i mohlo vypadat a upustili jsme od toho. Mně se totiž moc nelíbí ty seříznuté vršky, když to trčí jako roští. Máš nějakou fotečku od rodičů? Měj se hezky. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, fotku bohužel nemám. Ale při nejbližší příležitosti pořídím a podělím se :-) Naši mají totiž opravdu moc pěkný živý plot, dodržují pravidlo širší základny a užší vrchní části, na všechny větve, i ty spodní, tak dopadá dost světla. Plot není vypelíchaný, ale pěkně hustý, kompaktní, nikde nic škaredě netrčí.

      Vymazat
  3. Ahoj mám ráda živé ploty ten tvůj bude pěkně hustý ,a dá hodně ztříhání mám plot z dřištálu a ze zlatého deště v posledním článku na blogu je zachumelený u nás je dost sněhu mrkni se Hezký večer EVA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, nakoukla jsem, v kombinaci se sněhovou nadílkou ten váš vypadá zajímavě :-) No já zůstanu u těch smrčků. Protože mám na zahradě převahu listnatých stromů, keřů a trvalek nad jehličnany, ocením něco, co bude zelené celý rok :-)

      Vymazat
  4. Ahoj Aničko, z jehličnanů jsou krásné živé ploty ALE musí se řezat -stříhat-řezat!! jakmile se nechají volně růst ..už je to špatně a už nikdy nebude hustý plot.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna