čtvrtek 30. ledna 2014

Voňavý příspěvek

... o koření, kořenkách, ceduličkách na kořenky. Už několik let marně hledám na našem trhu štítky na kořenky, které by se mi opravdu líbily (a hodily do naší kuchyně). Nic, co by mne zaujalo. 

Zkoušela jsem si nějaké navrhnout i sama a po tiskovém centru chtěla JEN vytisknout tak, jak jsou. Na samolepící papír s fóliovou povrchovou úpravou. Aby vydržely, když je obetřu vlhkým hadříkem. Chtěla jsem jednoduchý, strohý, technický styl, bez zbytečných cerepetiček. Štítky jsem sice dostala, ale se zcela jiným fontem i rozměry, než jsem si původně zvolila (a některé z nich se z kořenek stejně odlupují...). Než jsem svůj návrh ve formátu doc stačila převést do pdf (u kterého bych měla jistotu zachování celého formátování), uplynul čas a já si vše rozmyslela. 

Na Pinterestu jsem totiž objevila kouzlo kombinace černého papíru a bílé pastelky či křídy. A mám ceduličky podle svého gusta. A myslím, že naší kuchyni opravdu sluší. Odpustím jim i to, že nemají "ochranu" proti vlhku. Snadno si je totiž znovu přidělám. Stačí mi na to arch tvrdého černého papíru, bílá pastelka, kružítko, nůžky, děrovač a provázek. No a taky musím umět psát, ale to už mě před mnoha lety naučili :-)


A jak jste na tom vy s kořením a kořenkami? Používáte doma hodně druhů koření, se kterými experimentujete v kuchyni nebo se soustředíte jen na pár osvědčených druhů? Vyhovuje vám nabídka kořenek, resp. etiket na kořenky, které jsou u nás k dostání. Nebo si je vyrábíte sami?

Málem bych zapomněla, tady je stav PŘED :-)



Mějte se krásně

Anička

PS: "cedulkování" se mi zalíbilo, brzy budou další :-)

16 komentářů:

  1. Ahoj Aničko, štítky jsou opravdu moc krásné. Jako ochranu proti "poškození" doporučuji zalaminovat. Koukám, že používáme podobné kořenky. Popisky si také dělám sama a už by pomalu potřebovaly taky trochu změnit .)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alis, zalaminování jsem zvažovala, ale zavrhla. Už by to nebylo ono. Líbí se mi, že se popisky nelesknou, s tou bílou tužkou to působí přirozeněji, než kdyby byly pokryty folií. Holt asi tolik nevydrží, ale člověk musí přinášet oběti .-)

      Vymazat
  2. Tiež mi napadlo laminovanie.
    Čierny papier a biele písmo je skvelý nápad. Jednoduchý, funkčný a efektný. Pozerala som občas v obchodoch, čo by som dala za nálepky na svoje koreničky, ale nič sa mi nepáčilo, plus ani nemali všetky názvy pre korenia. Som totiž trochu "prekorenená" a mám toho viac (občas ani neviem, či správne používam :D, podľa Tvojej fotky som však ešte stále pozadu s počtom :D). Ale nakoľko ešte nemám ani samotné koreničky, tak ma ceduličky netrápia. Snáď si však spomeniem na tento príspevok, keď sa doklepe naša domácnosť k niečomu serióznejšiemu ako originálny sáčok. Už ma z nich totiž celkom klepe...síce zaberajú málo miesta, ale...furt ich po použití starostlivo zatvárať...to ma hnevá. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, to jsem nezmínila, ale souhlasím s Tebou, často jsem u nálepek z obchodu narážela na to, že sady neobsahovaly všechny názvy, které jsem potřebovala a naopak zbytečně hodně těch, o které jsem neměla zájem. Já mám ráda koření pěkně na očích, mám z něj větší požitek a donutí mě ho více používat, než kdyby bylo zavřené jen v sáčcích. A hlavně - můj muž by v sáčcích dělat neskutečný nepořádek. Takto se víc snaží :-)

      Vymazat
  3. Aničko, s týmto istým problémom zápasím doma aj na chalupe. Tiež som nenašla žiadne vyhovujúce etikety, tak na niektorých mám presne takéto nápisky na papieri s bielou ceruzkou ako ty. Už som aj premýšlala, že si vyrobím cedule aspoň na chalupu, kde mám také tie veľké sklené nádoby z IKEA a mužovi sa pletie cukor, soľ, múka, krupica, všetko to vyzerá na jedno kopyto. Keď sa k tomu prinútim, určite budú aj na blogu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem zvědavá, jak a kdy se s tím popasuješ :-))

      Vymazat
  4. Někdy to tak bývá, že ta nejjednodušší varianta je i ta nejlepší...Moc se ti povedly Aničko! Koření mám doma docela hodně a popisky nepotřebuji, prostě za ty roky vaření jdu po čichu :o) Ale manžel občas tápe...
    Moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak. Jen jsme dneska ze všeho už tak zblblí, že na všechno hledáme složitá řešení :-) U nás je to taky hlavně kvůli manželovi. A kvůli mě vlastně taky - proto, že to vypadá hezky...

      Vymazat
  5. Štítky vypadají opravdu krásně, ale s takovým množství kořenek bych u vás doma nechtěla utírat prach :)) hezký večer, Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, díky za návštěvu. A s tím prachem - právě výměna štítků mne donutila každou kořenku vzít a otřít od nánosů mastnoty a prachu... No jo, jsem ostuda. Když já to utírání prachu tak nemám ráda... :-)

      Vymazat
  6. Aničko, to je krása. Báječný nápad. Já kdysi nemohla najít ty správné popisky, tak jsem si kořenky pomalovala kytičkami a pokud koupím nějaké neznámé koření tak si na dno napíši, co tam je. Jinak pro nezného je má kuchyně jako alchymistická dílna. Manžel říká, že by se v tom nevyznal. Já se řídím barvami.:-)))) Pa Rija

    OdpovědětVymazat
  7. Moc hezké Aničko, ta varianta "po" sem mi moc líbí. Tolik koření určitě nepoužívám, manžel moc koření nemusí. Mám jen pár co používám a to kupuji už ve skleničce kde je etiketa, u nás koření v sáčku moc v obchodech není asi to nedělají z důvodu že to pro zákazníka není tak atraktivní balení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, díky. Já jsem tak trochu sběratel koření :-) Ale snažím se je i používat v kuchyni. Ráda v tomto ohledu experimentuji.

      Vymazat
  8. Aničko, jednoduché, pěkné. :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna