čtvrtek 7. listopadu 2013

První vločkový...

Dobrý den,

před nějakou dobou jsem slíbila v komentáři k jednomu z příspěvků Janičce ze Zlína, že připravím pro ni i další začátečnice v háčkování návod na výrobu háčkované sněhové vločky.

Předlohami se to na internetu jenom hemží, i já jich mám uložených v počítači pěknou "hromádku"... Ale vybrat ten správný, který zaujme a současně neodradí začátečnici (která navíc preferuje slovní popis před tím grafickým, ve kterém člověk najde 95 % všech "vločkových" předloh), není zas tak jednoduché... A tak zkouším a vybírám.

Tady jeden pokus a Jani, přijdou ještě další, nebojte :-) Myslím, že je realizovatelný i začátečnicí, pokud umí uháčkovat dvakrát a čtyřikrát nahozené dlouhé sloupky... (pokud ne, přidávám odkaz na video, které vše názorně ukazuje... Ale není to žádná velká věda :-)) 

Popis jsem připravila v grafické podobě (stejně se tomu člověk při háčkování nevyhne) a k tomu pro začátečnice ještě slovní komentář, který by jim měl pomoci zorientovat se lépe v grafickém schématu, naučit se s ním pracovat.

Grafické schéma:
Slovní komentář k použitému značení:

tečka znamená řetízkové oko
oblouček znamená pevné oko
svislá čára dvakrát přeškrtnutá znamená dvakrát nahozený dlouhý sloupek (v 1. řadě)
svislá čára čtyřikrát přeškrtnutá znamená čtyřikrát nahozený dlouhý sloupek (ve 2. řadě)
svislá čára nepřeškrtnutá znamená krátký sloupek (ve 4. řadě)
křížek v kolečku znamená pikotku (postup viz zde)

Sluší se uvést i zdroj: tato vločka mne díky preciznímu provedení loni okouzlila na Denisině blogu.








A teď jak čteme v grafickém schématu. Schéma na háčkovanou vločku je typickou ukázkou háčkování "do kruhu". Po uháčkování určeného počtu řetízkových ok poslední spojíme pevným okem s prvním a vytvoříme kroužek. 

Některé návody uvádí místo řetízkových ok tzv. magický kroužek, ten vytvoříte takto. Pokud si s ním ale nevíte rady, použijte místo něj 3-4 řetízková oka v závislosti na síle příze, která do kroužku spojíte (tak, aby se vám do kroužku pohodlně vlezly všechny sloupky následující řady a současně aby nebyl kroužek naopak příliš volný).

Háčkujeme do kruhu, v grafickém schématu začínáme uprostřed, v našem případě uháčkujeme 6 řetízkových ok a spojíme do kroužku (6 teček - 6 řetízkových ok, oblouček znázorňuje pevné oko nad prvním řetízkovým okem).

Postupujeme do 1. řady - v nákresu označeno číslem 1 nad obloučkem (pevným okem): uděláme 4 řetízková oka (náhrada za dvakrát nahozený dlouhý sloupek) a pokračujeme 3 řetízková oka, dvakrát nahozený dlouhý sloupek do kroužku, 3 řetízková oka, dvakrát nahozený dlouhý sloupek do kroužku a pořád dokola... končíme 3 řetízkovými oky a pevným okem do 4.řetízkového oka háčkovaného na začátku této řady.

Postupujeme do 2. řady - v nákresu označeno číslem 2 nad obloučkem (pevným okem): uháčkujeme 6 řetízkových ok (jako náhradu za čtyřikrát nahozený dlouhý sloupek) a pokračujeme čtyřikrát nahozený dlouhý sloupek do stejného sloupku předchozí řady, 3 řetízková oka, "2 čtyřikrát nahozené dlouhé sloupky do mezery vytvořené z řetízkových ok předchozí řady, 3 řetízková oka, 2 čtyřikrát nahozené dlouhé sloupky do 2. sloupku předchozí řady, 3 řetízková oka", část označenou " " opakujeme až do konce řady, končíme pevným okem do 6. řetízkového oka háčkovaného na začátku této řady.

Postupujeme do 3. řady - v nákresu označeno číslem 3 nad obloučkem (pevným okem): uháčkujeme 3 řetízková oka (jako náhradu za dlouhý sloupek) a pokračujeme dlouhým sloupkem do 2. sloupku předchozí řady, 6 řetízkových ok (6 teček), 2 dlouhé sloupky do 3. a 4. sloupku předchozí řady, 6 řetízkových ok a pořád dokola... končíme 6 řetízkovými oky a pevným okem do 3. řetízkového oka háčkovaného na začátku této řady.

Postupujeme do 4. řady -  v nákresu označeno číslem 4 u obloučku (pevného oka): pevnými oky přejdeme přes dlouhý sloupek předchozí řady a následujícího řetízkového oka předchozí řady (znázorněno 2 obloučky) a uháčkujeme 1 řetízkové oko (jako náhradu za krátký sloupek) a dále budeme do mezery z řetízkových ok předchozí řady háčkovat 3 krátké sloupky, 1 řetízkové oko, pikotka, 1 řetízkové oko, 4 krátké sloupky, "4 krátké sloupky 1 řetízkové oko, pikotka, 1 řetízkové oko, 4 krátké sloupky", část " " opakujeme až do konce řady, končíme pevným okem do 3. řetízkového oka háčkovaného na začátku této řady.

Jistě jste si všimli, že na obrázku není rozkreslena každá řada od začátku až dokonce. Velmi často se s tím setkáte. Obrázek by byl příliš velký, zobrazen je tak většinou začátek a konec řady, zbytek se stále opakuje dokola.

A když se dílo vydaří, může to vypadat třeba jako na obrázku níže (návod pro začátečníky na druhou vločku na obrázku připravím zase příště) :-)


Asi nemusím připomínat, že je třeba vločku naškrobit, natáhnout do požadovaného tvaru a nechat vyschnout... :-)

Snad to takto stačí.... Dejte vědět, podle vašich reakcí přizpůsobím následující popisy :-)

Krásný den

Anička


14 komentářů:

  1. Moc hezká vločka, dík za ni, mám další návod od sbírky. Musím se do nich také konečně pustit. Hezký den.

    OdpovědětVymazat
  2. Moc hezká vločka, ale nebyl by návod i na tu druhou? Moc prosím. Sam

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Sam, jak jsem psala výše, i návod na druhou vločku vložím (ještě tento týden bych to mohla zvládnout). Pokud nejsi začátečnice, tak nemusíš čekat a jukni rovnou k Denise zde: http://mojeradosti-takovajsem.blogspot.cz/2012/12/vlockomanie.html, tam najdeš grafickou předlohu (je to hned ten první nákres). Se slovním komentářem pro začátečníky pak tento týden u mne. Krásné vločkoháčkování :-)

      Vymazat
  3. ANIČKO,
    MOC PĚKNÉ VLOČKY JSI UHÁČKOVALA.
    MÁ OBLÍBENÁ JE TA DRUHÁ.

    HÁČKU ZDÁÁÁÁR .. DENISA -)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Deniso, díky. Hlavně za ty předlohy a perfektní provedení a vizualizace u Tebe na blogu. Kdybych je u Tebe neviděla, nikdy bych je neháčkovala :-)

      Vymazat
  4. Anicko, super popis :) dala jsis s tim urcite praci, to znam :) Ze bych se pridala k tem zacatecnikum? Uz dlouho me to laka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, přidej! Chystám další popis na tu druhou háčkovanou vločku. Já už taky "brousím" zuby na ten Tvůj začátečnický tutoriálek na výrobu patchworkových podkafíček. Chci je ale zase někomu podarovat a tak ještě čekám na bližší info ohledně barevnosti a vzorů :-))

      Vymazat
  5. Aničko, krásně uháčkovaná vločka a moc hezky vypracovaný popis. Dala sis práci s vysvětlováním, jsi šikulka. :-) Hezký den. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, děkuji za hodnocení. Pokud je popis "čitelný" i pro ostatní, je to pro mě cenná zpětná vazba, že v tomto duchu mohu pokračovat i dále. Krásný den Anička

      Vymazat
  6. Aničko,moc děkuji za krásně vypracovaný popis.
    jste moc hodná.:)
    Ostatní jsem napsala do emailu,mějte se hezky Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, tak to jsem ráda. Pokud se Vám podle toho podaří uháčkovat nějakou pěknou ozdobu na stromeček, tak budu ráda. Brzy zveřejním i popis na další vločku, ta bude malinko složitější, ale jen malinko :-) Za mail díky, ještě odpovím :-))

      Vymazat
  7. Jestem zachwycona Twoimi robótkami. Podziwiam od niedawna i próbuję niektóre odtworzyć. Dziękuję, że jesteś.

    OdpovědětVymazat
  8. Halino, díky za zahraniční návštěvu :-) Polsky trochu rozumím, ale psát neumím a překladačům příliš nedůvěřuji, takže odepíšu česky. Jsem ráda, že se Ti mé tvoření líbí a že jsem inspirací i pro tu Tvou. Já se ráda chodím kochat i na některé polské blogy, máte tam tolik šikovných rukou a obdivuji i cit polských dam pro estetičnost. Mám pocit, že to snad máte dáno geneticky. Už kdysi jako malé dítě jsem obdivovala, jak krásně se umíte oblékat :-)

    Přijď zas, při adventním tvoření se totiž člověk vyřádí snad úplně nejvíc :-)

    Měj se krásně A.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna