pondělí 11. listopadu 2013

Čtvrtá obr sněhová vločka :-)

Krásný večer,

nechce se to věřit, ale advent se nezadržitelně blíží (letos začíná 1. prosince). Ty necelé tři týdny, které nás od jeho začátku dělí, sletí jako voda. A proto, abychom si adventní a vánoční výzdoby užili co nejdéle, je nejvyšší čas začít ji připravovat (samozřejmě pokud půjdeme cestou vlastních dekorací :-)) 

Přicházím s další, v pořadí již čtvrtou, tentokrát "obr" sněhovou vločkou. Jejího zpracování se ale není třeba bát, však uvidíte sami :-)



Popis jsem opět připravila v grafické podobě a k tomu pro začátečnice ještě slovní komentář, který by jim měl pomoci zorientovat se lépe v grafickém schématu, naučit se s ním pracovat.

A opět tu máme malé dotazovací okénko, tentokrát se mě ptá Dáša, jak že ty vločky/hvězdičky vypínám a škrobím. Již teď musím uvést, že nejsem žádná odbornice či specialistka přes tyto záležitosti. Ale trochu jsem již dříve studovala na internetu u nejzkušenějších a mohu vám tedy předat alespoň část mouder, která jsem v této oblasti "nasála" :-) 

Loni jsem "škrobila" cukrovou vodou (prostě jsem od oka rozmíchala v teplé vodě docela dost cukru a po jeho rozpuštění v cukrovém roztoku vymáchala háčkovanou věc, napnula a nechala vyschnout. Funguje to, je to levné, ale cukrový roztok je při napínání (když uschne, už ne) takový lepkavý... Tak záleží, zda vám to nevadí....

Letos jsem studovala a doporučován je škrob značky Alba Efekt, který se neředí (mě domů manžel dotáhl z Tesca nějaký Tesco škrobící výrobek a taky to funguje :-)).

Pokud jde o vypínání - tak já vypínám naškrobené vločky na kousek polystyrenové desky špendlíky s barevnou hlavičkou, ale viděla jsem třeba i vypínání na žehlící prkno. Někteří doporučují podložit vločky potravinářskou fólií, aby se při schnutí k polystyrenu či jiné podložce nepřilepily. Při jejich "odtrhávání" by pak mohlo dojít k poškození jejich tvaru a musely byste začít škrobit a vypínat nanovo. 

A co mi přijde jako dobrá vychytávka (ale ještě nemám odzkoušeno) je použití injekčních jehel (dají se koupit ve zdravotnických potřebách) místo špendlíků, které mohou rezivět a zejména na bílých výrobcích zanechávat těžce odstranitelné rezaté fleky.

Taky bych ráda vyzkoušela trochu odlišný postup při vypínání - já nejdřív namočím do škrobu a pak vypínám, jedna paní ale doporučuje nejdřív suché vločky vypnout na podložku a pak na vločky nanést klasickým školním štětcem škrob tak, až bude vločka škrobem celá nasáknutá. Přes noc necháte vyschnout a ráno je hotovo :-)

Tak a teď už k naší obr vločce :-)

Grafické schéma (dnes bohužel v trochu snížené kvalitě):
Slovní komentář k použitému značení (tentokrát je použito trochu odlišné značení):
prázdné očko znamená řetízkové oko
plné očko znamená pevné oko
svislá čára jednou přeškrtnutá znamená dlouhý sloupek
svislá čára dvakrát přeškrtnutá znamená dvakrát nahozený dlouhý sloupek (v 1. a 2. řadě)

a to je vše, přátelé :-)

Zdroj: tuto vločku jsem viděla loni v dokonalém provedení u Denisy :-)

Jak čteme v grafickém schématu, i jak háčkujeme "do kruhu", jsme si řekli u první vločky. U tohoto návodu si jednou (ve 3. řadě) zopakujeme z minula malou změnu, pokud jde o zakončování každé kruhové řady, se kterou se také můžete setkat... Ale o tom více dále.

Takže začínáme :-) 

V grafickém schématu čteme odprostřed, to už víme. V našem případě tedy uháčkujeme 8 řetízkových ok (možná méně,  ve schématu to není moc vidět, ale 8 mi vychází dobře)  a spojíme do kroužku pevným okem.

Postupujeme do 1. řady: je to řada dvakrát přeškrtnutých svislých čar hned nad tečkami: uděláme 4 řetízková oka (náhrada za dvakrát nahozený dlouhý sloupek) a pokračujeme 15 dvakrát nahozenými dlouhými sloupky háčkovanými do kroužku, končíme pevným okem do 4. řetízkového oka háčkovaného na začátku této řady.

Postupujeme do 2. řady: v nákresu označeno číslem 2 v kroužku: uděláme 4 řetízková oka (náhrada za dvakrát nahozený dlouhý sloupek) a 7 řetízkových ok, "pokračujeme 1 dvakrát nahozeným dlouhým sloupkem háčkovaným do 2. sloupku předchozí řady, 7 řetízkovými oky", část " " opakujeme až do uháčkování posledního dvakrát nahozeného sloupku, pak uháčkujeme 3 řetízková oka a ukončíme ne pevným okem, jak jsme zvyklí, ale dvakrát nahozeným dlouhým sloupkem háčkovaným do 4. řetízkového oka háčkovaného na začátku řady.

Postupujeme do 3. řady: uháčkujeme 3 řetízková oka (jako náhradu za dlouhý sloupek), pak 2 řetízková oka a do stejné mezery uháčkujeme 2 dlouhé sloupky a 2 řetízková oka, "přejdeme do další mezery tvořené 7 řetízkovými oky předchozí řady a uháčkujeme 2 dlouhé sloupky, 2 řetízková oka, 2 dlouhé sloupky, 2 řetízková oka", část " " háčkujeme stále dokola až do poslední mezery tvořené 7 řetízkovými oky předchozí řady, uháčkujeme 1 dlouhý sloupek do první mezery na začátku této řady tvořené 7 řetízkovými oky předchozí řady a končíme pevným okem háčkovaným do 3. řetízkového oka na začátku této řady. 

Postupujeme do 4. řady: 2 pevnými oky se posuneme do středu první mezery ze 2 řetízkových ok háčkovaných v předchozí řadě, uháčkujeme 3 řetízková oka (jako náhradu za dlouhý sloupek), pak 2 řetízková oka a do stejné mezery uháčkujeme 3 dlouhé sloupky a 2 řetízková oka, "přejdeme do další mezery tvořené 2 řetízkovými oky předchozí řady a uháčkujeme 3 dlouhé sloupky, 2 řetízková oka, 3 dlouhé sloupky, 2 řetízková oka", část " " háčkujeme stále dokola až do poslední mezery tvořené 2 řetízkovými oky předchozí řady, pak uháčkujeme 2 dlouhé sloupky do první mezery na začátku této řady tvořené 2 řetízkovými oky předchozí řady a končíme pevným okem háčkovaným do 3. řetízkového oka na začátku této řady.

Postupujeme do 5. řady: 2 pevnými oky se posuneme do středu první mezery ze 2 řetízkových ok háčkovaných v předchozí řadě, uháčkujeme 3 řetízková oka (jako náhradu za dlouhý sloupek), pak 2 řetízková oka a do stejné mezery uháčkujeme 3 dlouhé sloupky a 3 řetízková oka, "přejdeme do další mezery tvořené 2 řetízkovými oky předchozí řady a uháčkujeme 3 dlouhé sloupky, 2 řetízková oka, 3 dlouhé sloupky, 3 řetízková oka", část " " háčkujeme stále dokola až do poslední mezery tvořené 2 řetízkovými oky předchozí řady, pak uháčkujeme 2 dlouhé sloupky do první mezery na začátku této řady tvořené 2 řetízkovými oky předchozí řady a končíme pevným okem háčkovaným do 3. řetízkového oka na začátku této řady.


Postupujeme do 6. a současně poslední řady: 2 pevnými oky se posuneme do středu první mezery ze 2 řetízkových ok háčkovaných v předchozí řadě, uháčkujeme 3 řetízková oka (jako náhradu za dlouhý sloupek), pak 2 řetízková oka a do stejné mezery uháčkujeme 4 dlouhé sloupky a 3 řetízková oka, "přejdeme do další mezery tvořené 2 řetízkovými oky předchozí řady a uháčkujeme 4 dlouhé sloupky, 2 řetízková oka, 4 dlouhé sloupky, 3 řetízková oka", část " " háčkujeme stále dokola až do poslední mezery tvořené 2 řetízkovými oky předchozí řady, uháčkujeme 3 dlouhé sloupky do první mezery na začátku této řady tvořené 2 řetízkovými oky předchozí řady a končíme pevným okem háčkovaným do 3. řetízkového oka na začátku této řady.


A máme hotovu jednu obr sněhovou vločku :-))

Krásné sněhovločkování

Anička

PS: no a abych nepoučovala jen já, dneska jsem si u Terky "objednala" tutoriálek (nejen) pro sebe jako pro pletařku, chronickou začátečnici, co by chtěla uplést dětem DOKONALÉHO kulíška :-)

8 komentářů:

  1. Aničko, tahle vločka je taky krásná. Asi bych ji použila jako dečku, uvidím. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. No, sneží aspoň u Teba. :) A pekne Ti sneží.
    Ak ma pamäť neklame, mamka dečky neškrobila. Ale vypínala ich na gauči a kreslách. Človek aby si potom hľadal miesto na sedenie. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dečky možná ne, ale vločky určitě, pokud je dělala :-)

      Ale s tím vypínáním na gauč, to je dobrá vychytávka, jen zbytek rodiny je pak asi pěkně nabručený :-))

      Vymazat
  3. Anicko, vsechny jsou nadherne! Chtela bych je vsechny :) Ze bychom udelaly mezi sebou nejakou vymenu? :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko, nevíš, kolik stojí poštovné do Austrálie? :-))

      Vymazat
    2. Anicko, nevim, ale asi drahe tak jak u nas. Kdyz posilam do Ceska tak do 500g platim $19 aud. Vetsinou postovne stoji vic jak obsah balicku :(

      Vymazat
    3. Hani, tak to je teda síla.... Ale ono to tak asi bude, sestra žije ve Francii a taky to je pálka, když něco posílá balíkem do Čech. No nechám si to projít ještě hlavou, třeba ještě nějakou tu výměnu do vánoc zrealizujeme :-)))

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna