středa 24. července 2013

To bych tak ráda... zahrada v anglickém venkovském stylu

V posledních týdnech se ve volném čase hodně probírám odbornými časopisy a články na internetu o okrasné zahradě. 

Mám velkou radost, jak se ta naše, loni založená, má pěkně k světu, ale jako typický punťa (rozumějte "puntičkář" či "člověk zaměřený na detaily"), vidím stále ještě velké rezervy a jako typický zarputilec, nebudu mít klid, dokud věci nedotáhnu tam, kam potřebuji :-)

A tak spřádám v hlavě plán. Velký plán malé rošády na naší zahradě. Na podzim to vypukne (aspoň doufám) :-) Chtěla bych u nás vybudovat zahradu, která se alespoň trochu bude blížit té, která bývá v odborné literatuře označována jako zahrada "v anglickém neformálním či venkovském stylu".

Část zahrady už má tímto směrem pěkně nakročeno, větší část ale podle mého názoru potřebuje ještě trochu víc pozornosti. Kostra (tj. stromy a keře) je, myslím, dobrá, zapracovat chci ještě na "výplni" (tj. trvalkách).

Anglická neformální zahrada je mj. typická různorodostí, pestrostí, bohatostí použitých rostlin a dřevin. Je to tak trochu řízený chaos. Na zahradě pořád něco kvete. Velký význam mají právě trvalky. Rostliny se pěstují v neformálních skupinách. Míchají se druhy i barvy - to vše proto, abychom získali obrovskou záplavu květů. Rostliny se nechávají, ať rostou a šíří se přirozeným způsobem a zaplňují tak prázdná místa. Rostliny, které se na záhonech tak trochu "tlačí", dusí plevel a matou škůdce. Využívají se staré či již skoro zapomenuté květiny. .... Zkrátka je to tak trochu romanticky a přírodně laděná zahrada :-))























A tak se asi ze mě stává pomalu, ale jistě sběratel. Sběratel trvalek... Řadu jich už úspěšně na zahrádce pěstuji. A mám vytipované další, i méně obvyklé, druhy... Už se moc těším na podzim :-)

Pěkný večer

Anička

6 komentářů:

  1. Tak ja neviem...žeby naša tlačiaca sa mäta alebo nechtík bránili plevelu a miatli škodcov. Darí sa im prežívať všetkým spoločne.
    Podľa popisu máme trochu anglickú vidiecku záhradu - čo sa týka chaosu, ten tam je dokonalý. A furt niečo kvitne. Problém je len ten, že na jar iba tulipány, v lete iba nechtík. :) Viacdruhová rozmanitosť nevládne.
    Veľa zdaru pri vytváraní snovej záhrady a pekný večer. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, to máte asi nějakou lenivou mátu :-) Ta naše teda plevelu žádnou šanci rozhodně nedává... Spíš začínám řešit opačný problém - máta sama se stává na naší zahrádce plevelem :-) A k tomu matení škůdců - tím jsou myšleny vhodné kombinace rostlin - např. levandule posazená v blízkosti růží "nevoní" mšicím - a to nám celkem dobře funguje taky :-) Ale musím říct, že mě Tvůj věcný realistický komentář hodně pobavil a taky trochu snesl z oblaků zpět na zem :-))

      Vymazat
  2. Dobrý den Aničko,máte krásnou zahradua skvělé nápady,mělabych na vásmalou prozbičku,máte návod na ten košík a prostírky co háčkujete z provázku?A jakou máte velikost provázku,děkuji s pozdravem Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, děkuji za lichotivý komentář :-) Pokud jde o ty návody - dělala jsem to jen od oka, postup jsem si nepsala. Nenapadlo mě, že by o něj mohl mít někdo zájem. Ale pokud mi dáte pár dnů času, myslím, že bych je mohla dát dohromady, není to ale nic složitého :-) Pokud jde o velikost provázku - háčkovala jsem z jutového provázku od výrobce JUTA, který běžně bývá k dostání v papírnictvích, jeden mám ještě doma, štítek jsem už ale strhla, tak si nejsem jistá tloušťkou provázku, ale měřeno metrem by to měly být 2 mm.

      Vymazat
  3. O takové zahradě sní snad každý.Držím Aničko prstíky,aby se sen splnil.S takovou zahradou je spousta práce,když se to všechno rozroste.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heli, myslím, že každý ne. Znám spoustu lidí, kteří preferují řady tují srovnaných pěkně v jedné "lajně" doplněných záhony plnými více či méně zakrslých jehličnanů (nic proti nim, jen když nejsou doplněné něčím listnatým a kvetoucím, tak to na mě působí trochu smutně), aby měli s tou zahradou měli co nejméně práce. Já se práce nebojím, květin mám spoustu i doma a zahradničení mě baví, byla jsem k němu vedena už od mala, navíc je to pro mě příjemný relax :-) Tak snad jen toho času, aby bylo dost...

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna