sobota 27. července 2013

(Nejen) pro "anonymní" Lenku - návod na provázkový košíček, kulatá prostírání pod talíře a kulaté podtácky pod hrnky


























Tento příspěvek je určen pro "anonymní" Lenku, která mne o to požádala, ale také pro všechny ostatní méně zkušené háčkařky, kterým níže uvedený návod může být rovněž k užitku :-)

Návod na provázkový košíček, kulatá prostírání pod talíře a kulaté podtácky pod hrnky, která jste měli možnost vidět mj. i zde: http://agnieszcinykratochvile.blogspot.cz/2013/07/provazkove-hackovani-pokracuje.html a zde: http://agnieszcinykratochvile.blogspot.cz/2013/07/nemusi-prset-staci-kdyz-kape-potreti.html.

Materiál: jutový provázek od výrobce JUTA (tloušťka cca 2 mm) - koupíte v každém papírnictví, silnější lněný provázek (tloušťka cca 3 mm) zakoupený v hypermarketu Tesco.

Používané zkratky:
ř.o. - řetízkové oko
k.s. - krátký sloupek
pd.s. - polodlouhý sloupek
d.s. - dlouhý sloupek
2d.s. - 2krát nahozený dlouhý sloupek
p.o. - pevné oko

Vždy budeme háčkovat do kruhu. Místo krátkých sloupků na začátku řady háčkujeme 2 ř.o. Místo polodlouhých sloupků na začátku řady háčkujeme 2 ř.o. Místo dlouhých sloupků na začátku řady háčkujeme 3 ř.o. Místo dvakrát nahazovaných dlouhých sloupků na začátku řady háčkujeme 4 ř.o.

Provázkový košíček
Uháčkujeme 6 ř.o. a spojíme p.o. do kroužku. 
1.ř. Do vzniklého kroužku uháčkujeme 16 d.s. (místo prvního d.s. uháčkujeme 3 ř.o. - viz úvodní info) a spojíme p.o.
2.ř. Zdvojíme každý d.s. předchozí řady, celkem tedy uháčkujeme 32 d.s. a spojíme p.o.  
3.ř. Zdvojíme každý druhý d.s. předchozí řady, celkem tedy uháčkujeme 48 d.s. a spojíme p.o.
4.ř. Zdvojíme každý třetí d.s. předchozí řady, celkem tedy uháčkujeme 64 d.s. a spojíme p.o.
5.ř. Zdvojíme každý čtvrtý d.s. předchozí řady (v této řadě ale nebudeme háčkovat d.s., ale k.s.), celkem tedy uháčkujeme 80 k.s. a spojíme p.o. Chcete-li, aby se vám vytvořil ozdobný vroubek jako mně, který oddělí tělo košíčku ode dna (košíček pak lépe stojí a drží tvar)háčkujte pouze ZA ZADNÍ NIT.
Dno máme hotovo a jdeme na tělo košíčku.
6.ř. Počínaje touto řadou už nepřidáváme další oka, v této řadě budeme opět háčkovat k.s., celkem tedy uháčkujeme 80 k.s. a spojíme p.o. Háčkujeme normálně za přední i zadní nit.
7.ř. Háčkujeme 80 k.s. a spojíme p.o. Háčkujeme normálně za přední i zadní nit.
8.ř. Háčkujeme 80 d.s. a spojíme p.o. Háčkujeme normálně za přední i zadní nit.
9.ř. Háčkujeme 80 k.s. a spojíme p.o. Háčkujeme normálně za přední i zadní nit.
10.ř. Háčkujeme 80 k.s. a spojíme p.o. Chcete-li, aby se vám vytvořil ozdobný vroubek jako mně, háčkujte pouze ZA ZADNÍ NIT.
11.ř. Háčkujeme 80 k.s. a spojíme p.o. Háčkujeme normálně za přední i zadní nit.
12.ř. Háčkujeme 80 d.s. a spojíme p.o. Háčkujeme normálně za přední i zadní nit.
13.ř. Háčkujeme 80 k.s. a spojíme p.o. Háčkujeme normálně za přední i zadní nit.
14.ř. Háčkujeme 80 k.s. a spojíme p.o. Chcete-li, aby se vám vytvořil ozdobný vroubek jako mně, háčkujte pouze ZA ZADNÍ NIT.
15.ř. Háčkujeme 80 k.s. a spojíme p.o. Háčkujeme normálně za přední i zadní nit.
16.ř. Háčkujeme 80 d.s. a spojíme p.o. Háčkujeme normálně za přední i zadní nit.
17.ř. Háčkujeme 80 k.s. a spojíme p.o. Háčkujeme normálně za přední i zadní nit.
18.ř. Změníme provázek (já zvolila lněný) a háčkujeme 80 k.s. a spojíme p.o. Chcete-li, aby se vám vytvořil ozdobný vroubek jako mně, háčkujte pouze ZA ZADNÍ NIT.
Ukončíme práci a máme hotovo :-)

Kulatá prostírání pod talíře
Uháčkujeme 6 ř.o. a spojíme p.o. do kroužku. 
1.ř. Do vzniklého kroužku uháčkujeme 16 d.s. (místo prvního d.s. uháčkujeme 3 ř.o. - viz úvodní info) a spojíme p.o.
2.ř. Zdvojíme každý d.s. předchozí řady, celkem tedy uháčkujeme 32 d.s. a spojíme p.o.  Chcete-li, aby se vám vytvořil ozdobný vroubek jako mně, háčkujte pouze ZA ZADNÍ NIT.
3.ř. Zdvojíme každý druhý d.s. předchozí řady, celkem tedy uháčkujeme 48 d.s. a spojíme p.o. Chcete-li, aby se vám vytvořil ozdobný vroubek jako mně, háčkujte opět pouze ZA ZADNÍ NIT.
4.ř. Zdvojíme každý třetí d.s. předchozí řady (v této řadě ale nebudeme háčkovat d.s., ale 2d.s.), celkem tedy uháčkujeme 64 dvakrát nahozených dlouhých sloupků a spojíme p.o. Chcete-li, aby se vám vytvořil ozdobný vroubek jako mně, háčkujte opět pouze ZA ZADNÍ NIT.
5.ř. Zdvojíme každý čtvrtý 2d.s. předchozí řady (v této řadě ale budeme háčkovat opět 2d.s.), celkem tedy uháčkujeme 80 dvakrát nahozených dlouhých sloupků a spojíme p.o. Chcete-li, aby se vám vytvořil ozdobný vroubek jako mně, háčkujte opět pouze ZA ZADNÍ NIT.
6.ř. Zdvojíme každý pátý 2d.s. předchozí řady (v této řadě budeme opět háčkovat 2d.s.), celkem tedy uháčkujeme 96 dvakrát nahozených dlouhých sloupků a spojíme p.o. Chcete-li, aby se vám vytvořil ozdobný vroubek jako mně, háčkujte opět pouze ZA ZADNÍ NIT.
Ukončíme práci a máme hotovo :-)

Kulaté podtácky pod hrnky
Uháčkujeme 6 ř.o. a spojíme p.o. do kroužku. 
1.ř. Do vzniklého kroužku uháčkujeme 18 d.s. (místo prvního d.s. uháčkujeme 3 ř.o.) a spojíme p.o.
2.ř. Zdvojíme každý d.s. předchozí řady, celkem tedy uháčkujeme 36 d.s. a spojíme p.o.  Chcete-li, aby se vám vytvořil ozdobný vroubek jako mně, háčkujte pouze ZA ZADNÍ NIT.
3.ř. Zdvojíme každý druhý d.s. předchozí řady (v této řadě ale nebudeme háčkovat d.s., ale 2d.s.), celkem tedy uháčkujeme 54 dvakrát nahozených dlouhých sloupků a spojíme p.o. Chcete-li, aby se vám vytvořil ozdobný vroubek jako mně, háčkujte opět pouze ZA ZADNÍ NIT.
Ukončíme práci a máme hotovo :-)

Postup jsem si průběžně nepsala, ale mělo by to odpovídat hotovým výrobkům :-)

Veselé provázkování :-)

Anička

7 komentářů:

  1. Dobrý večer Aničko,moc děkuji za návody,jsou úplně super,pro mě začínající háčkařku úplně idealní.kdybych měla doma provázek tak to zkusím hned,ale musím si počkat až koupím,tak ještě jednou díky,nechtěla jsem být anonymní,ale nemáte tady meil,tak bych vám napsala s pozdravem Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad jsem nic nepopletla nebo nezapomněla. Kdyby bylo něco nejasného, napište do komentářů :-)

      Vymazat
  2. Dobrý den, i já děkuji za návody, jste šikulka. Jindra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) Dále viz odpověď u komentáře Lenky. Ať se dílo zdaří!

      Vymazat
  3. zdravím, úžasný nápad, ten košíček je parádní. můžu se zeptat jaký háček jste použila?
    díky

    OdpovědětVymazat
  4. Milá "kecko", díky :-) Pokud jde o háček - tak to mohu říct naprosto přesně - použila jsem pletací háček č. 3,0 (značka Creative Hobby). Krásný den Anička

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna