neděle 2. června 2013

Když přijdou kojenecké koliky ... ale taky něco o naší zahradě

Krásné nedělní odpoledne,

už tomu bude skoro měsíc, co jsem na blog vložila poslední příspěvek. Nestačím reagovat jednotlivě, tak aspoň na tomto místě hromadně mockrát děkuji za Vaše pozitivní komentáře. 

Trochu jsem to mohla po předchozích zkušenostech čekat, ale i tak jsem překvapená, kolik času denně spolyká pobíhání kolem Jiříčka. Ale jak se říká, příroda to umí zařídit opravdu dobře a aby ženy chtěly rodit znovu podruhé, potřetí..., musí zapomenout na všechna ta trápení, která jsou chtě nechtě spojena ať už s těhotenstvím, porodem či samotnou péčí o miminko. 

A tak jsem i já skoro zapomněla, jak jsme se s manželem natrápili s kolikami, se kterými se až do poloviny pátého měsíce potýkala Viktorka. No a teď je řešíme u Jiříka. A zatím se stejnými úspěchy, resp. neúspěchy. Asi zase budeme muset vydržet, až to přejde. A tak jsou noci náročné a dny pak unavené...

Veškeré ruční práce (s výjimkou těch zahradnických, kdy však jednou rukou pohupuji s kočárkem) šly teď stranou. Tak snad se zase brzy k něčemu dostanu... i když práce na zahradě mne (alespoň prozatím) docela uspokojují.

A tak mne mezi vašimi posledními komentáři moc potěšilo, jak se Vám líbí naše zahrada. Letos je to teprve rok, co jsme ji vlastními silami sami s manželem založili. Návrh budoucí podoby naší zahrady jsem vytvořila sama. Původně jsem sice zvažovala pomoc zahradního architekta, ale manžel má ve mne v tomto ohledu až bezmeznou důvěru a nakonec mne přesvědčil, že "na to mám". A vzhledem k tomu, že flóra a vše kolem ní (a řekla bych, že to už je tak trochu genetická úchylka mého rodu) je mou velkou láskou a koníčkem, tak jsem začala plánovat, kreslit, studovat, vyhledávat další informace... Až byl plán zahrady na světě. 

A podle něj jsme pak zakládali záhony, dělali obrubníky, nakupovali trvalky, keříky i stromy, pak je sázeli a navozili hromadu kačírku. A jsem šťastná, že se mi podařilo na pozemek vměstnat i minizeleninovou zahrádku, pár ovocných stromů a keřů a bylinky. Rajčata a letos i papriky pěstujeme ve velkých květináčích. Na dva lidi to byla celkem velká dřina, ale shodli jsme se na tom, že tak z naší zahrady máme mnohem větší radost, než kdybychom vše nechali na profesionálech. A finanční úspora je, myslím, také nezanedbatelným plusem. 

I když věřím, že profesionálové architekti a zahradníci by kroutili hlavou, že se jim pleteme do řemesla. Na druhou stranu, když se někdy dívám po realizacích těch, kteří za svou práci dostanou (a často ne málo) zaplaceno, jsem ráda za to, že jsme se do zahrady pustili sami. Snad jsem vše nastudovala a následně promyslela dobře, abychom za pár let neměli ze zahrady džungli a aby nám tu flóra pěkně prosperovala :-)

Zatím se jí daří (i když nás zlobí zakrslá katalpa a to tak, že asi budeme muset koupit a zasadit novou, ale o tom někdy příště) a stále se mění. Často tak s sebou v kočárku vozím fotoaparát a fotím si, co je zase nového. Jsem zvědavá, jak budu třeba po pěti letech srovnávat stav "před" a "po". Manžel už si ale ťuká na čelo a směje se mi, jak to pořád dokola dokumentuji :-)

A tak zase pár pohledů... Stále je něco nového - na zahrádce nám před týdnem přibylo oproti původnímu plánu pár nových přírůstků - převislý kultivar habru (Habr obecný převislý), převislý červenolistý kultivar buku (Převislý buk lesní), růžově kvetoucí kultivar hlohu (Hloh obecný "PAUL'S SCARLET"), žlutolistý Zlatý jilm "WREDEI", další druh mých oblíbených kalin (tentokrát Kalina vrásčitolistá), mé oblibené "motýlí" keře aneb správně botanicky Komule Davidova, Kolkvície krásná či např. trvalka, kterou znám ze zahrádky své babičky a kterou jsem dlouho nemohla v žádném zahradnictví sehnat - trvalá chryzantéma.

Dřín japonský - loni draze koupený v e-zahradnictví Havlis,
ale je to krásný zdravý keřík a ještě nám toho za pár let hodně ukáže :-)
Kolkvície krásná - museli jsme jí zřídit ochranu před naším velkým nezbedným psem
Vpravo žlutě olistěný zlatý akát, v popředí kolkvície krásná
Popínavá růžička
Za dřínem japonským červenolistý Myrobalán
Krásný a už loni plodící Morušovník bílý
Všehochuť - vysoké rozchodníky, hned za nimi žlutě olistěný dřišťál,
vzadu zakrslý šeřík a bíle kvetoucí  VanHoutteův tavolník,
v popředí modrý rozrazil a různé druhy šalvěje
Zakrslá převislá bříza Youngii a pod ní šanta modrá, v popředí pak bergénie,
za břízou červeně olistěná tavola kalinolistá ad.
Vlevo červenolistý japonský javor Acer palmatum dissectum, před ním třezalka
kalíškatá, v pozadí rododendrony a vřesy
Rododendron a právě se klubící mečíky
V popředí nádherná žlutě kvetoucí kručinka, za ní vřesy a kanadské borůvky
Rododendron
Čilimník
 
Směs - v popředí skalničky, traviny (kostřava), kručinka, polehlé jalovce,
zakrslý kultivar Gingo biloba Mariken, dál levandule, lem záhonu vlevo tvoří hvězdnice
kvetoucí fialově až na podzim, žlutě olistěné bochánky jsou úžasné ořechoplodce, které později
v létě kvetou modrofialově, a stromková převislá růžička
v pozadí spolu s kultivarem kaliny Roseum
Tady více zblízka - letos nádherně kvetoucí kalina
A já mám kaliny moc ráda - takže tady jiný kultivar - kalina japonská a doprovod
jí dělá zleva kuklík a zprava vlčí bob
A tady zakrslý šeřík Paliban
A zde znovu tavolník VanHoutteův, s žlutě olistěným dřištálem, před ním
řebříčkem bertrámem, vpravo vysoké rozchodníky a vzadu kroucená vrba (Matsudova)
Zde něco pnoucího - v létě červeně kvetoucí trubač kořenující
V popředí žlutě kvetoucí řebříček, za řebříčkem muchovník a vpravo třapatky
Stejný pohled - ale celkový :-) Možná úplně vepředu vlevo zahlédnete kulatý kultivar
javoru mléče Globosum
A tady jeden z nových přírůstků - převislý habr obecný
Skalka a před ní vlevo modrá šanta kočičí
Jeden z celkových pohledů
Vřesoviště z jiného úhlu pohledu - vlevo krásná vrba Hakuro Nishiki
Celkový pohled na zahradu zepředu
Celkový pohled na zahradu zepředu
Krásný den

Anička

5 komentářů:

  1. Aničko, to jsou nádherné fotky. A vydrž, bude líp ...
    Hezký nedělní večer ... Věra

    OdpovědětVymazat
  2. Aničko,
    tak to opravdu před tebou smekám, protože Vaše zahrada vypadá opravdu jak od profesionálů!
    Nádhera :-)
    My jí vloni také zakládali, začali jsme trávou a až letos mohu říct, že se nám z převážné části podařil zlikvidovat veškerý urputný plevel a zatím vypadá, že i křídlatku jsme zdolalili :-)
    Ale my jsme nakonec svěřili zahradu do péče odborníkům / známé zahradnici/ .
    Máš pravdu, že to i více stojí, ale vloni na podzim zadili a letos nám už krásně kvetla magnólie a i ostatní keře se rozrůstají :-)
    Letos na jaře vznikl i bylinkový záhon, a i když je stále chladné a deštivé počasí vypadá to, že rostlinám to nevadí :-)
    Já bohužel letos moc toho na zahradě dělat nemohu / max. grilovat ;-)/ , protože jestli to dobře dopadne, tak nás ty koliky v listopadu čekají také ;-)
    Jak to tady čtu, mám se na co těšit!

    OdpovědětVymazat
  3. Aničko,
    zahrada je úžasná. No a ty koliky se musí přetpět. Kluci jsou na to citlivější než holky - vzastní zkušenost. Koliky prckové mají ať má prcek MM nebo UM. Při prvním jsem dávala Sab simplex a u druho napřed Sab simplex a pak Espumisan a ten mi přijde,že daleko lépe zabíral.

    OdpovědětVymazat
  4. Zahrádka je vážně nádherná:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Mockrát děkuji za pozitivní i povzbuzující komentáře.

    Ke kolikám - snažím se vydržet, espumisan kapky to jistí :-) A taky zakysané mléčné výrobky ve stravě maminky... Jinak vím, že se říká, že na koliky trpí spíš miminka - chlapečci, ale u nás jsme si to protrpěli dost i s Viktorkou. Manžel mi k tomu řekl, že se nemůžu divit, když mám "divoké" mléko (divoké prý proto, že jsem sama divoká :-))...

    K zahradě - jsem ráda, že se vám líbí :-) Ještě k těm odborníkům zahradníkům a zahradním architektům - já proti nim nic nemám, pokud svou práci dělají poctivě a s tím správným zapálením. Ale tak jako v každé profesi, jsou i zde mezi lidmi rozdíly. Když dva dělají totéž, není to vždy totéž :-) Navíc pokud k této oblasti navíc někdo nemá takový vztah jako já nebo nemá dost času, ale třeba i odvahy, znalostí ap. se jí sám věnovat, naprosto chápu, že si pozve odborníka. Já jen doufám, že se mi ta má odvaha v tom "nepozvání" specialisty do budoucna nevymstí. No je to trochu adrenalin... :-)

    A Ilonko, Tobě moc gratuluji k požehnanému stavu a přeji maximálně pohodový průběh těhotenství i následný porod... A třeba to nebude jen o grilování - já jsem se i ke konci těhotenství na zahradě celkem vyřádila :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna