pátek 4. ledna 2019

(Furt) si (něco) píšu...

... a nepřestalo mě to bavit ani po více než roce, před kterým jsem si kvůli svých po kouscích papíru rozlítaných poznámek koupila poznámkový blok v tvrdých deskách.

Za ten rok a kousek už je dočista plný a já mám stále chuť pokračovat dál :-)

Když jsem se vám loni s touhle svou zálibou svěřila, ptala se mě Dáša, jak řeším členění v bloku, když mě zajímá hodně věcí. Popravdě v té době jsem to až tolik neřešila, byla jsem ráda, že mám všechny své poznámky a nápady pohromadě na jednom (přenositelném) místě. Po tom roce už to ale řeším a vzpomněla jsem si na jednu úžasnou věc, která zajistí přesně to, co potřebuji .-)

Říká se ji kroužkový blok nebo záznamník a dá se do něj dokoupit jak klasická papírová "výplň", tak i různé oddělovače, které mi poznámky uvnitř pomohou členit podle potřeby. 



To se hodí - kromě nápadů v oblasti mého podnikání nebo tvoření si do bloku píšu poznámky k textům, které mě oslovily v tisku, časopisech nebo na internetu, recenzím knih, které mě zaujaly natolik, že jsem se rozhodla je koupit nebo půjčit v knihovně, rozhovorům se zajímavými osobnostmi, ale taky zajímavé a inspirující myšlenky z knih, které jsem si přečetla nebo kurzů, které jsem absolvovala. A občas mi pomáhají popsané stránky i přemýšlet sama nad sebou, svým životem, svými sny a umožňuje mi to vidět je s větším odstupem.


Abych nezapomněla nebo abych si to pro mě důležité lépe vryla do paměti. 


Nejúžasnější je pro mě možnost poznámky a postřehy třídit podle potřeby a k jednotlivým podoblastem vkládat dodatečně i s odstupem času další poznámky dle potřeby. Prostě rozevřu vazbu a vložím tam, kam je třeba, další volný papír .-)


A i v prvních dnech nového roku už se úspěšně plní. Letos mi pomohl ujasnit si své další osobní i pracovní směřování a definovat i první kroky k plnění svých letošních výzev.

Při té příležitosti jsem prošla i část svých poznámek z předchozího zápisníku. Bylo pěkné vidět, kolik věcí se podařilo uvést v realitu. A je hezké pročítat letošníma očima znovu své postřehy a dojmy z loňska, které se s odstupem času ještě více otevřely. Budu se k němu určitě ještě hodně vracet :-)

Do nového zápisníku jsem si přetáhla i některé "blbůstky" (třeba fólie na zakládání CD nebo i těch případných papírků, vizitek ap., předtištěné "formuláře" na malé myšlenkové mapy ad.) z plánovacího diáře ADK, který jsem kdysi používala v práci :-)


Psaní byl pro mě odjakživa způsob, jak rychle dostat a přitom dlouhodobě udržet v paměti to, co potřebuji. 

Zjistila jsem taky, že co si zapíšu, dokážu i lépe proměnit v konkrétní čin nebo akci.

A tohle mi nenahradí žádná moderní menší nebo větší "chytrá krabička" :-)

Krásný den

A.

PS: kroužkový blok s náhradními výplněmi a oddělovači mi vybral a koupil můj muž... a i když mi ho podával s určitými pochybnostmi, jestli "to bude ono", strefil se dokonale :-)

6 komentářů:

  1. Aničko, jak ti rozumím. Já si, již také loni, zavedla sešity v tvrdých deskách a skončila s papírky. Mám je rozdělené na pletení a háčkování, na mýdlaření, na turistiku, jeden malý na cyklistiku, na knížky - seznam v knihovně a komu knihu půjčuji (to se mi osvědčilo hodně, protože mi zbýval obal a já pátrala komu jsem ji půjčila). A moc mi to vyhovuje, vím kam sáhnout když potřebuji se zpětně podívat.
    Když zradí technika, psané v ruce vždy zůstane.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, to je super :-) S těmi knížkami - můj taťka to dělá tak, že si na ty obaly z knížek, když je půjčuje, píše z vnitřní strany tužkou i jméno toho, komu půjčil. A jakmile se mu kniha dostane od dotyčného zpět, jen vygumuje .-)

      S papírky jsem začínala, ale já je věčně ztrácela nebo někde dobře schovávala :-) S tím notesem jsem si to dříve nedovedla představit, ale ta A5 se mi vešla i do kabelky, takže jsem ho měla stále při ruce, kdykoli bylo třeba. Osvědčil se. Měl jen jeden nedostatek a to je ta nemožnost třídění.

      Teď s tím notesem s kroužkovou vazbou to bude trochu složitější, protože bude o něco větší než ta A5... ale ještě jsem nezkoušela, uvidím. Každopádně ta potřeba třídit podle témat byla hodně velká, takže ostatní tomu podřizuji.

      On si nakonec každý najde to své, co mu sedí a funguje.

      Tak ať se nám hezky zapisuje a píše... a pak znovu čte :-)

      Krásnou sobotu

      A.

      Vymazat
  2. Ja si rovnakým spôsobom a do rovnakého bloku (karisblok) zapisujem odskúšané a vyhovujúce recepty ... Vždy rýchlo nájdem, čo potrebujem ... Anička, pekné dni ... L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lauri, to je super nápad. Až mě vaření a pečení lapí alespoň z poloviny jako Tebe, budu to dělat zrovna tak :-))) Měj se krásně A.

      Vymazat
  3. Jo, jo, Aničko, také jsem se po letech vrátila k tomuto bloku. ;-)Trochu mě odrazovala velikost, přece jenom sešit A5 je skladnější do tašky, ale možnost rozdělení nemá chybu. Chci si takto podle kategorií roztřídit i "své" recepty, abych nemusela listovat tam a zpět při hledání jednoho méně používaného (ty oblíbené najdu hned ;-))... Ale co od Tebe "opíši" jsou ty fólie. Jaké máš osvědčené? Jinak musím pochválit manželův výběr. :-D
    Aničko, přeji pohodový víkend. D.
    (U nás do té trošky sněhu prší a fučí vítr. Škoda, děti měly radost, že konečně něco napadlo.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, ještě jsem neměla příležitost vyzkoušet při cestě mimo domov, tak uvidím. Ale ten velikostní rozdíl mi nepřijde tak velký... Každopádně pro mě je ta potřeba třídit teď už tak velká, že se ho nehodlám vzdát, i kdybych měla kvůli tomu jedno zavazadlo navíc :-) K těm foliím - já jsem použila jednoduše ty, co už byly součástí náhradních náplní do bloku. Muž mi rovnou koupil dvě balení, takže jich teď mám asi 8 nebo deset :-)

      K počasí - nemůžu si stěžovat. Sněží, ale žádný velký vítr, takže za mě super! Ať se to trochu utřepe i u Vás! .-)

      Krásnou sobotu A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna