středa 29. března 2017

Můj zahradní sen...

... o vyvýšených záhonech se konečně stal skutečností. 

Přes veškerý původní odpor a protest mého muže .-)

A jsou to macci - 1,8 x 2,2 m a 1,4 x 1,4 m, vysoké 0,6 m, tloušťka desek 8 cm (chtěla jsem, aby něco vydržely).



Obecně bych ale doporučila spíše menší šířku, maximálně do 1,2 m, záhon se tak lépe obhospodařuje z jedné i druhé strany až do středu. U nás nebylo mnoho místa. Kdybych udělala více menších záhonů, ztratila bych hodně místa na uličkách mezi nimi, proto jsem zvolila toto řešení. 

Vzhledem k výše uvedenému mám uprostřed toho většího v plánu nějakou pěknou oporu na pnoucí fazole - je to pro mne způsob, jak vyřešit méně dostupný střed a současně zapůsobit trochu esteticky.

Pokud jde o realizaci, asi nejhorší bylo vytřídit a částečně odvozit všechnu původní zeminu a vybudovat ze dvou stran opěrnou suchou zídku (bylo to o to náročnější, že je místo v mírném, ale přeci svahu). Troufám si říct, že tak 90 % této činnosti jsem udělala sama. Muž mě v tom chtěl nechat pěkně vykoupat a myslel, že to časem vzdám. Ale pochopil, že jsem mnohem tvrdohlavější, než si kdy myslel a dostal strach, že by to mohlo být to poslední, co na tomto světě udělám, začal mi tak později vypomáhat.

"Ohrádky" jsme již budovali svorně spolu :-) Konstrukci jsme dávali dohromady v garáži - dvě řady desek a zespodu králičí pletivo proti hrabošům. Třetí řadu desek až na místě, abychom konstrukci zvládli sami dva přenést. I přesto nám musel s přesunem většího záhonu pomoci soused, konstrukce je sama o sobě opravdu hodně těžká.

O materiál do vyvýšených záhonů jsem se postarala sama - kromě zeminy by správně založený vyvýšený záhon měl obsahovat ještě další vrstvy (viz dále). Díky níže uvedenému složení lze využít tzv. kompostového efektu, který miluje zejména plodová zelenina, ale i dalším druhům zeleniny se ve vyvýšených záhonech velmi daří. Vysetá zelenina v záhonech, které se rychleji zahřívají, rychleji vzchází, vysazené sazeničky rychleji rostou a i plodnost nastává dříve.

Jak vytěžit z vyvýšených záhonů maximum? Zkuste se držet níže uvedených zásad .-)

1) dno vyvýšeného záhonu vyložíme tzv. králičím pletivem s malým okem (13 mm), zabrání hlodavcům, aby do záhonu pronikali zespodu, po stranách jej ohněte asi 10 - 20 cm vysoko, aby si nenacházeli postranní uličky,
2) jako ochranu proti vlhkosti lze vnitřní stěny dřevěných vyvýšených záhonů vyložit tzv. nopovou folií (používá se ve stavebnictví). Přiloží se nopky či bublinkami tak, aby směřovaly ke dřevu - umožní dřevu větrat a zpomalí hnijící procesy. Dno ale nevykládáme, abychom nezabránili přístup užitečným žížalám.
3) Ke zvýšení trvanlivosti dřevěných vyvýšených záhonů pomůže i podložení rohových hranolků kameny či betonovými dlaždicemi a napuštění přírodními oleji.
4) Při plnění vyvýšené "ohrádky" pro pěstování zeleniny dodržujeme doporučenou skladbu i její pořadí, tedy:
a) spodní vrstvu (tedy hned po králičím pletivu) by měl tvořit hrubě nasekaný materiál (větve, chvojí, zahradní štěpka ap.), 
b) nad ní přijde vrstva drnů a vyzvednuté ornice v místě záhonu, 
c) na řadu přichází směs hrubě rozloženého kompostu, slámy a listí,
d) a jako poslední, nejvýše uloženou vrstvu připravíme směs zahradní zeminy a prosátého kompostu.
5) Výše uvedené složení vyvýšeného záhonu vyžaduje určitý prostor, počítejte u něj s ohrádkou vysokou minimálně 60, ale lépe až 80 cm. Při této výšce je jednodušší jednotlivá patra ohrádky přidávat postupně, než vyplňovat od začátku již zcela dokončenou ohrádku.

Výše uvedené velmi pěkně ilustruje uvedený obrázek.

Zdroj obrázku: https://www.mein-schoener-garten.de

A mně teď zbývá promyslet, co kam a začít sázet a sít, také dokončit chodníčky z kačírku. Upravit bude asi třeba i chodníček z betonových dlaždic před záhony směrem ke kompostéru, který je teď dočista prázdný (vše padlo na záhony). A protože už má své nejlepší za sebou, ráda bych toho, že v něm nic není, využila k vybudování nového... Jak jen to ale udělat, abych na to nemusela být sama... .-)

Krásné dny

A.

11 komentářů:

  1. Aničko, taky se mi staví. Ukecávala jsem drahou polovičku docela dost dlouho, ale nakonec se nechat.
    Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teri, tak to přeji, ať jsou brzy hotové a pak spoustu chutné úrody z nich :-)

      Vymazat
  2. Také se mi moc líbí vyvýšené záhony. Máme pozemek ve svahu, takže je to horší s umístěním a manžel mi zatím jenom záhony zvedl a olemoval prkny, takže to není úplně vyvýšený záhon. A pochybuji, že bych ho umluvila k tak vysokým jako máš Aničko ty. Prostě by se mu to na zahradě nelíbilo, to je mi úplně jasné :o)). Jak se pak v těchto vysokých záhonech ryje na podzim půda ? Těším se až nafotíš co vše ti na nich roste.
    Měj se hezky.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo - tak jako v těch obyčejných, jen musíš hupsnout dovnitř .-)

      Vymazat
    2. A ještě doplním svou odpověď - někteří ani rytí nedělají, půda je víc nakypřená, nepotřebuje to. Ale to si osobně ověřím až po první sezóně .-)

      Vymazat
  3. Aničko, teď už vím, od čeho máš mozoly. To sis tedy mákla, jsi borka. :-)
    Pěkný den. D. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, v duchu hesla "co Tě nezabije, to Tě posílí" vrhla jsem se do toho takříkajíc svéhlavě po hlavě a vyšlo to. Mám takovou radost! :-) Hezký den i Tobě A.

      Vymazat
  4. Moc povedené, vypadají nádherně. Také se těším, až je budete mít osázené.
    Krásnou středu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, děkuji :-) Už jsou a cibulka začíná rašit... Těším se, až se začne ukazovat i další zelenina :-) A.

      Vymazat
  5. Anicko,smekam před tebou i manželem! A přeji hojnou úrodu:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, děkuji, snad se Tvé přání vyplní :-)

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna