středa 8. března 2017

Krásný mezinárodní den žen...

... já jej trochu neplánovaně začala slavit už od rána.

Vyřizování na živnostenském úřadě kvůli nefunkční datové schránce proběhlo díky milé úřednici rychle a v pohodě. V příjemném duchu se nesla i návštěva úřadu práce kvůli ukončení rodičovského příspěvku. 

Pro někoho maličkost, pro mě celkem zásadní věc, neboť nepříjemný úředník, (ale i prodavač, pošťák... zkrátka kdokoliv, s kým se dostáváme během dne do styku) se studeným čumákem a kyselým obličejem mi dokáže zkazit celý den. Orientace na zákazníka/klienta by měla fungovat jak v soukromém, tak veřejném sektoru. A řekla bych, že tam obzvláště, je-li financován z daní, dotací či darů veřejnosti. V soukromém sektoru to (zpravidla) velmi rychle zařídí trh. Nespokojený zákazník si navštíví jiného obchodníka či výrobce, nespokojený zaměstnavatel vyhledá časem jiného zaměstnance. Vybírat si stát, ve kterém budeme žít, samozřejmě můžeme, ale není to tak jednoduché, jako když si každý den vyměníme ponožky či spodní prádlo.

Po úřadech a podobných institucích nechodím zrovna ráda. O to víc mě potěší, když stále více narážím na příjemného úředníka na protější straně, který svou práci dělá rád a umí a hlavně chce poradit, pomoci. Ostatně kvůli toho na úřady především chodíme - řešit nějaký problém - od nové občanky, cestovního pasu, techničáku k autu..., přes různá povolení a potvrzení.

Bohužel nepatřím mezi tu hrstku osvícených, kteří by se dokázali přes nepříjemné jednání jen tak přenést a s úsměvem si žili dál spokojeně ve své vlastní pozitivní "bublině". Dokonale u mne funguje vztah akce = reakce. Ale pracuji na tom (myslím na té bublině :-)). Ono to totiž funguje, když se to umí. Jen zvládnout první vteřiny, minuty a půlhodiny, kdy člověkem cloumá vztek, bezmoc, rozhořčení... :-))) A ruku na srdce, taky se snažím, abych nebyla já sama tím, kdo svou "akcí" vyvolá tu nechtěnou "reakci" .-)

Věřili byste, že jsem se vám dnes původně chtěla jen pochlubit s mými novými přírůstky do zahrady?... .-) 

Ale nějak mě to dnešní ráno opravdu dojalo, den začal tak krásně. Prostě jsem ten pocit musela pustit ven. Mám pocit, že se někdy točíme v zamotaném kruhu a úplně zbytečně. Je to tak krásné, když se k sobě lidé chovají hezky...

Docela by mě zajímalo, jak to vidíte vy? Jaké jsou vaše zkušenosti? Jste "osvícení" nebo patříte mezi "reakční" typy? .-)

A tady jsou konečně mí kočičí krasavci a krasotinky z keramiky. Podobné jsem viděla na loňské návštěvě u Stáni z Kouzla venkova a nemohla jsem je pustit z hlavy. Takže když jsem narazila na osůbku, která je vyrábí, neváhala jsem ani na vteřinu... navedlo mě to ale myšlenku znovu po mnoha letech uhníst z hlíny něco sama, tak se asi brzy poohlédnu po nějakém keramickém kroužku .-)


Místo, do kterého jsem své nové zahradní dekorace pověsila, momentálně prochází proměnou. Mám pár nápadů, které bych zde ráda postupně zrealizovala. Snad se je tedy podaří vyplnit podle představ a třeba inspirovat i někoho dalšího.


Mějte se krásně

A.

17 komentářů:

  1. Anicko,jsem také povoláním úřednice a ze své zkušenosti ti mohu říct,že všechno je jen o lidech!Sama snad pusobim vstřícně.Ale i já mám zkušenost s velmi nepříjemnými urednicemi a také mě dokáží pěkně rozhodit!A zahrada,ta už se nám také probouzí,už jsme začali s prvními zásahy:-)Je tp iuj velky konicek!Kdybych totiž nebyla úřednice,jsem zahradníci nebo kvetinarkou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, děkuji za komentář. A souhlasím s Tebou - všechno je JEN o lidech.

      Já na úřadu (krajském) pracovala přes dva roky. Možná proto jsem díky znalosti "pozadí" o to víc citlivá na to, když to nefunguje, jak má. Paní ředitelka nás celkem držela v lati, proklientská orientace byla jedním ze základních (byť nepsaných) požadavků pro práci na úřadě a čas od času se dělávaly i akce typu "mystery schopping". Při mém štěstí jsem sama byla dvakrát nebo třikrát také "testována" a dotyčný/dotyčná to dělal/a tak dobře, že jsem to nepoznala (což je samozřejmě účel). Výsledky, které nám po ukončení nadřízená sdělila, mě tak o to víc potěšily. Člověk si někdy myslí, že dělá maximum, ale druhá strana to může vnímat odlišně. I bez mystery shoppingu jsem ale často od klientů, kteří za mnou chodili, slýchávala pozitivní ohlasy na naši vstřícnost a ochotu, z jiných úřadů měli opačné zkušenosti.

      A k zahradě - no tak to se těším, až se s těmi svými "zásahy" taky trochu pochlubíš. Květinářka by mě taky bavila a zahrady - to je pro mě srdeční záležitost. Možná to bude znít trochu pateticky, ale ona mě ta práce kolem zahrad hodně povznáší :-))) Takže když je mi někdy ouvej, snad nejlepší terapie (kromě objetí mých dětí či muže) je nějaká práce na zahradě nebo návrhu pro někoho jiného .-)

      Krásné předjarní dny

      A.

      Vymazat
  2. Krásné keramické kočičky, vypadají báječně.
    No a na zahradě nevím, kde dřív začít. Ale miluji jarní práce, země se probouzí, prohřívá a baví mě se v té zemi prohrabávat. Sázet nové rostlinky, udržovat steré a hlavně odstraňovat plevel. Ale ten už mě tak nebaví. :O)
    Přeji Vám, ať se práce daří.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, díky za návštěvu i komentář. Já když viděla tyhle závěsné kočky a kocoury poprvé, nemohla jsem od nich odtrhnout oči. Jsou fakt skvělí, hlavně ten nápad udělat keramiku, která se za ruce/tlapky zavěsí na provázek a někam pověsí mi přijde fajn.

      K zahrádce - mám pocit, že po zimě se na tu jarní "dřinu" na zahradě těší snad téměř každý, který zahradu má a má k ní aspoň trochu vztah. Je to skvělý relax. A mě osobně baví po zimě, kdy všechno začíná teprve rašit, i odstraňování toho plevelu :-) Oproti teplejším částem roku má totiž jarní pletí jednu obrovskou výhodu - tak, jako jsou probouzející se výhonky trvalek ještě křehké a slabé, tak je to i s plevely. Toto období tak patří mezi nejefektivnější z hlediska pletí - s minimem námahy člověk dosáhne maximálního výsledku. V létě to půjde o poznání hůř, věřte mi :-))

      Krásné dny a ať jde práce hezky od ruky .-)

      A.

      Vymazat
    2. Krásně jste to napsala a máte pravdu. S tím plevelem v kytičkách problém nemám, jak píšete je slabý, ale noční můrou jsou pro mne dva záhony jahod. Asi dva roky mi tam roste popínavý plevel, který pokrývá celý záhon, má velmi tenké a hluboké kořínky a nedá se ho zbavit. Letos to vypadá, na odstranění vrstvy země v záhonu a výměnu za novou z komposu. Pak už snad jahody budou vidět. :O)

      Vymazat
    3. Tak ono je všechno zlé pro něco dobré. Jahody jsou celkem velcí žrouti živin, takže jim výměna stávající půdy za kompost určitě udělá dobře a přitom se zbavíte i toho úporného plevele .-) Tak ať se daří! Hezký den A.

      Vymazat
  3. Dobrý den Aničko, naučila jsem se od dcery ve všech situacích usmívat a všímat si detailů, třeba fotek. Naposledy to byla, u jedné paní úřednice, fotka pejska. Pochválila jsem ho, zeptala se na jméno a ledy byly prolomeny. Já vím, že ne vždycky to jde, ale snažím se. Také někdy ve mně cloumá vztek a zlost.
    Kočičáci jsou báječní, odkud je máte? Jestli to není tajemství :-) Ráda bych vlastnila aspoň jednoho, i když páreček by nebyl k zahození :-)
    Terapie zahrádkou je úžasná, všem doporučuji. Pozorovat po zimě probuzené cibulky, kytičky a všechnu zeleň prostě miluji. Dnes je trochu chladno, i když sluníčko krásně svítí, tak tady sama se sebou bojuji, zda vylézt ven anebo počkat na teplejší počasí. Asi bude stačit procházka s pejskem :-)
    Aničko, máte hezký blog. Ráda k Vám nakukuji :-) Mějte krásné předjarní dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miluško, díky za návštěvu i komentář. Máte pravdu, že být protivný na někoho, kdo se na Vás usmívá a je milý, jde mnohem hůř než na někoho, kdo tak nečiní. S těmi detaily je to zajímavý podnět, myslím, že pár podobných situací jsem už sama zažila, ale u mne to vyplynulo většinou z toho, že mi daná osoba byla už od počátku sympatická, takže jsem se nebála na hlas zajímat se i o to, čím si zdobí svou kancelář...

      K kočičákům - tajemství to jistě není, paní "šikulová" bude jistě ráda i za další případné zakázky .-) Nakupovala jsem u této prodejkyně na Fleru: https://www.fler.cz/zbozi-prodane/kocka-a-kocour-na-zaveseni-3200123. Ochotně mi vyšla vstříc v požadavcích, které jsem měla na barvu i "obleček" kočičáků. Rozhodně doporučuji páreček, více vynikne .-)

      A k zahradní terapii nemám co dodat. Jsme na jedné vlně :-)

      Přeji krásné předjarní dny, ať už v zahrádce či na procházce s pejskem.

      A.

      Vymazat
  4. Nevrlý úradník hneď na ráno, pokazí deň snáď každému, preto je príjemné nájsť milých ľudí na úradoch.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zituš, je a proto se jim to snažím vždycky dát najevo, že si toho opravdu vážím. Ať mají taky den hned veselejší :-) Jezdím kvůli toho do vzdálenějšího města třeba kvůli vyřizování věcí na zdravotní pojišťovně - úřednice z bližšího města mi nesedí, pokaždé si u ní připadám, jako bych ji otravovala a úsměv jí musel zamrznout asi před tři sta lety :-) Proto si raději připlatím za cestu i obětuji o trochu více času a jedu za šikovnými úřednicemi stejné! organizace jinam. Prostě jak psala Ilonka, je to o lidech .-) Díky za komentář a krásný sluníčkový den A.

      Vymazat
    2. Aby to nebylo vykládáno špatně, myslela jsem to tak, že těm šikovným úřednicím se snažím dávat najevo, že si toho opravdu vážím :-) Těm méně šikovným, že se mi to nelíbí .-)

      Vymazat
  5. Tak pozitivní článeček o státních úřadech jsem dlouho nečetla :-) Úředníkům vůbec jejich práci nezávidím a neměnila bych s nimi. Nicméně tuto práci si vybrali a jsou-li nepříjemní, vracím. Většinou se ale potkávám se vstřícným jednáním a pak chválím a chválím. Sama vím, jak to potěší a dodá tolik potřebnou energií :-) Kočičandy jsou parádní.Určitě každému kolemjdoucímu vykouzlí úsměv na tváři. Připomnělo mi to, že jsem si chtěla kdysi ušít kapsáře na téma "jak pejsek s kočičkou sušili prádlo" Báječný den přeji :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, díky za komentářek. A souhlasím s Tebou, je fajn, když snahu druhého člověk ocení, den je pak hned pro každou stranu hezčí :-) Kočičáky zatím viděl Jiříček, můj muž a sousedka z druhé strany plotu, která se však musela nahnout k nám (barevní jsou jen z pohledové strany), aby dobře viděla :-) Všem se líbí, i mému muži a to mě těší obzvlášť, on si na takové "cerepetičky" moc nepotrpí, ale co má dělat, když jeho milovaná žena jo, že? :-) S tím sušením prádla je to zajímavá asociace, já jsem asi "postižená" sportem, tak jsou v tom hned viděla gymnastiku a cvičení na kruzích :-)))

      Krásný večer i Tobě

      A.

      Vymazat
  6. Pravda pravdoucí. Když narazím slušně řečeno na "protivu" tak mi docela dovede zkazit náladu. A i když se snažím pracovat na "bublině", tak nevím jestli to v tomto životě dotáhnu do zdárného konce :-)
    Kočičky a kočičáci jsou krásní. Kroužek keramiky doporučuji:-) Zrovna dnes jsem byla "plácat" z hlíny.
    Chodím už druhým rokem a zahrada i domov( a to nejen náš) se plní keramikou :-))) je to skvělá terapie .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, díky za komentář. S tou bublinou - naděje umírá poslední .-)

      Jinak po tom keramickém "plácání" se určitě poohlédnu, bavilo mě to i kdysi, takže určitě bude i teď :-) Krásné dny A.

      Vymazat
  7. Jsou nádherné ty kočičky sté keramiky moc hezké šikulko ***************************************hezký den popřeji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásné, Bětko, určitě jsou. Ale já je nevyráběla, koupila jsem si je od jedné šikulky z Fleru .-) Krásné dny A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna