středa 23. listopadu 2016

Sušená dýně...

... je dobrůtka, ke které mě přivedla má sousedka. Já jí loni darovala jako poděkování za zapůjčení velkého hrnce na výrobu dýňového džusu jednu ochutnávkovou lahvinku, ona mi zas na oplátku tip na tuhle dobrotu :-) Letos jsme vyráběly obě jak džus, tak sušenou dýni .-)

Výroba sušené dýně je velmi jednoduchá. Připravíte si dýni jako na dýňový kompot, akorát dýni ve sladkém nálevu nezavaříte ve sklenicích, ale přecedíte ji přes sítko a dáte sušit do sušičky (případně do trouby, s tím však nemám osobní zkušenost). 

Dýňový kompot vařím podle tohoto receptu: 3 kg oloupané, vyčištěné a nakrájené dýně, 75 dkg cukru krupice, 1,5 l vody, 3 lžičky kys.citrónové vaříme, dokud řepa nezměkne (zesklovatí), nesmí se ale rozvařit. Do nálevu je možné přidat i celou skořici, pár hřebíčků, šťávu z pomeranče či citrónu, ale i bez nich je uvařená dýně moc dobrá.

Dýně má po usušení krásnou sytě oranžovou barvu a konzistence odpovídá zhruba sušeným meruňkám, tedy na povrchu je pevná, uvnitř se však trochu "táhne". Pokud dýni po sušení obalíte do cukru, získáte výborné kandované ovoce.


Dýňový džus letos ale také bude (a opět jsem si musela od sousedky půjčit ten obrovský hrnec, tolik toho je) :-)

Krásný den

A.

10 komentářů:

  1. Aničko, kandovanou dýni jsem dělala loni a protože jsem jí měla opravdu hodně, ještě mi zbyla na letošek. používám do chlebíčku, do štoly (s domácíma kandovanýma třešněma) a je to výborné i jen tak do pusy šup.
    hezký den Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, díky za sdílení osobní zkušenosti. Zaujaly mě ty kandované třešně, přijde mi to jako skvělý nápad na zpracování nadbytečného množství třešní, o které, když už jsou lidi třešní přejedení, už mají zájem leda špačci - jak je připravuješ? Omyješ třešně, vypeckuješ a rovnou s nimi do sušičky nebo je také před tím ještě nějak připravuješ? Díky a hezký den A.

      Vymazat
    2. Aničko, my nemáme svoje vlastní třešně, tak to dělám když dostanu nějaký přebytek a pak jich mám klidně na dva roky. uchovávám je ale v uzavíratelné sklenici(cích) v lednici. dávám do všeho, chlebíčku sladkého, štoly, marokánků, prostě do všeho kam přijde kandované ovoce. a dělám je tak, že vypeckuju, vložím do oslazené vody, nechám přejít varem, nechám stát do druhého dne, pak zas přivedu k varu, nechám do druhého dne, takhle to dělám 4 dny a pak suším. sladkou třešňovou vodu vypijem nebo mám uchované ve sklenicích jako šťávu (přidala jsem trošku citronové šťávy a nahoru "špunt" ze slivovice aby se nekazila.

      Vymazat
    3. Majko, moc děkuji za všechny tipy a doporučení! Krásný den A.

      Vymazat
  2. Aničko, tak to vidím prvně, že se dá dýně i usušit. :-) V příštím roce bych si ráda nějaké dýně vypěstovala (pokud se zadaří), miluji je i pro jejich vzhled, jsou krásně dekorativní a k podzimní výzdobě prostě patří. :) Tohle je tedy fajn tip, co ještě lze z dýně připravit, díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Lucko, no pro mě to byla loni taky novinka. Ale velmi vítaná, fakt je to dobrota, takže až budeš mít v příštím roce nějaké své vlastní, určitě zkus .-) Krásný předadventní čas A.

      Vymazat
  3. Anicko, musim se pridat k Lucii,ze slysim pvne o susene dyni, ale urcite vyzkousim. Nejradeji ji mme pecenou a ala dzus, na zavarovani vetsinou nezbyva..
    Krasne dny
    Bohunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohunko, já zase pečenou nezkoušela, tak že bychom si to příště prohodily? .-) Krásný den A.

      Vymazat
  4. Můžu se zeptat jak sušíte tu dýni? Jinak máte perfektní blog a ráda čtu Vaše příspěvky. Míla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mílo, zdravím Vás a díky za komentář. Popis k výrobě sušené dýně jsem uvedla v tomto příspěvku - ve zkratce uvařím dýňový kompot dle receptu (na kostičky nakrájená) výše uvedeného a pak dýni přecedím a kousky dýně rozložím na jednotlivá patra v sušičce a dám sušit. Nemám přesně změřenu délku sušení (záležet bude na velikosti a případně i tvaru sušené dýně), ale zhruba 4-5 hodin to trvá na naší sušičce, která už pamatuje prvohory :-) Během sušení jednotlivá patra sušičky přehazuji, aby se dýně usušila ve všech patrech rovnoměrně. Krásný den A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna