sobota 14. března 2015

(Trochu jiný) jarní věneček...

..., jenž bude zdobit příbytek mých rodičů, aspoň tedy doufám, že neskončí někde zavřený v komoře :-)


Vyrobila jsem ho technikou tzv. vpichovaného patchworku. Jde o velmi jednoduchou, ale efektní techniku, ke které potřebujete ideálně polystyrenový základ (věnec, ale třeba i kouli, srdce ap.), zbytky jedné, ale i více látek či staršího oblečení, bytového textilu ap. (může jít o bavlněné látky, ale také tenčí plsť (filc), organzu, tyl ap... fantazií se meze nekladou :-)), krejčovské nůžky na nastříhání látek a dětské nůžky či jiný předmět, kterým se vám bude materiál dobře vpichovat do polystyrenu, ale současně jím nepropíchnete skrz látku (někdo používá špejli - mně osobně se ale hodně lámala, možná by se dal použít silnější háček...).

Látky si nastříháme na menší kousky. Buď to mohou být čtverečky (nemusíte stříhat přesně na centimetr, ale kousky by měly být zhruba stejně velké, ty mé byly cca 6 x 6 cm velké), které stříháte klasickými krejčovskými nůžkami (okraje se pak lehce třepí, což však nemusí být na škodu, obzvlášť chcete-li si vyrobit kousek ve stylu shabby-shic, retro, venkovském či provence stylu ap.). Nebo si čtverečky můžete nastříhat "zubatými" nůžkami - látka se pak tolik netřepí a navíc vytvoří zajímavé zoubkování. Další možností je stříhání látky či plsti do tvaru koleček. Věneček tak působí uhlazeněji a jemněji, budete mít ale podstatně více práce :-)

Pokud máme připravenu hromadu čtverečků či koleček látek, můžeme se pustit do samotného vpichování. Vezmeme si nastříhaný kousek látky a v místě jeho pomyslného středu jej zapíchneme např. jedním hrotem dětských nůžek do polystyrenového korpusu. Kousek od něj vpíchneme další látku a tak stále dokola, dokud nemáme pokryt celý korpus, případně celou jeho viditelnou část. Kousků je třeba hodně, ale práce jde pěkně od ruky :-)

Zbývá jen připevnit pěknou stuhu, případně tavnou pistolí přizdobit věneček další dekorací (stačí opravdu málo, je dost výrazný i bez přízdob) a máme hotovo :-)

Krásné věnečkování

Anička

13 komentářů:

  1. Vence z púpav mi uviť nikdy nešli. Tak žeby aspoň taký? :D
    Pekný je.

    OdpovědětVymazat
  2. Aničko, ten je velmi milý a něžný. Povedl se moc :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Aničko,je vskutku jarní....zavřít do komory....to né:-)
    Hezkou neděli,Jitka

    OdpovědětVymazat
  4. Aničko, krásný nápad - podarovat rodiče a krásný veněček, ten v komoře určitě neskončí. Díky za další krásný typ na tvoření.
    Krásnou neděli.
    Bohunka

    OdpovědětVymazat
  5. Aničko,
    tak tenhle věneček ze zbytků látek jsem už dělala několikrát jako dárečky a vždy potěšily :-)
    Jen sama doma ještě takový žádný nemám ;-)

    OdpovědětVymazat
  6. Moc pěkný! :)) Tuhle techniku znám, ale zatím jsem ji nevyzkoušela..

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna