středa 8. ledna 2014

Obrazárna nad schodištěm

Manželův dědeček rád maloval. Zachránili jsme po něm několik obrazů. Jsem ráda, že v tomto jsme s mužem zajedno. Někdo jiný by je možná vyhodil. Já mám ale ráda věci s "příběhem". Ačkoliv jsme před stěhováním do nového bydlení neměli ještě úplně jasnou představu, kam je umístíme, spolu s námi putovalo se stěhovákem hned několik obrazů. Mají pro nás především citovou hodnotu.

Řadu obrazů dědeček namaloval těsně po válce a myslím, že bych dokázala prstem ukázat, které to byly. Snažili jsme se zachránit především obrazy mimo toto období... aby se nám s nimi dobře bydlelo. Aby na nás působily pozitivně. Zamilovala jsem si hlavně obrazy v impresionistickém stylu zachycující krajinu, muž se postavil za ty s koňmi.

Dva z mých nejoblíbenějších jsme si hned po nastěhování pověsili k jídelnímu stolu v obývacím pokoji. Tři jsme pověsili nad schodištěm, další obrazy visely v chodbě. Po letošních Vánocích však naše chodba zaznamenala změnu. Dědečkovy obrazy a tři zapaspartované impresionistické reprodukce jsme přesunuli k ostatním nad schodiště a místo nich umístili velkoformátové fotografie dětí na plátnech.

Nad schodištěm nám tak vznikla krásná obrazárna. A ještě zbylo trochu místa na případné doplňování o další (nerodinné) kousky. Nemohu si pomoct, ale mám pocit, že teprve až ve skupině vyniklo jejich kouzlo. Asi to chtělo chvíli čas, než si najdou obrazy své pravé útočiště :-) 



Aby obrazy lépe zapadly do našeho interiéru a taky k sobě ladily i rámem, natřela jsem postupně všechny rámy nabílo (předevčírem poslední, největší). Světlé rámy se mi hodně líbí. A myslím, že to v nich dědečkovým obrazům sluší.

Krásný den

Anička

6 komentářů:

  1. Aničko, máte to moc hezký. Měli jste šikovného dědu. A rámy se ti povedly. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Jsem ráda, že jsem to nakonec s tím nátěrem riskla :-)

      Vymazat
  2. Myslím, že si to vyřešila parádně!
    Taková památka si zaslouží důstojné místo!
    Moc tě zdravím Aničko!
    Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, díky. Je pravda, že když chodíme po schodech nahoru a dolů, tak si ty obrazy prohlížíme nejvíce. Nic kolem nás u toho nerozptyluje :-)

      Vymazat
  3. Aničko, výborný nápad s těmi obrazy, na schodech vypadají moc pěkně a neustále je máte na očích, a sjednocené rámy tomu dodávají klidný ráz. Takovou výstavu fotek chci udělat na chaloupce, ale až se opraví světnička. Hudba budoucnosti. Pěkný večer Maryša :O)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maryško, myslím, že si vystihla přesně to, oč jsem se snažila :-) A pokud jde o vaši chaloupku, čas letí hrozně rychle... než se naděješ, budeš ji mít přesně podle svých představ :-)

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna